Τετάρτη , 22 Μαρτίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Πρόταση για δημιουργία πίστας θαλασσίου σκι μέσα στον προστατευόμενο υγροβιότοπο της Γλύφας στην Χαλκίδα!

Δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο κατατίθεται πρόταση για δημιουργία πίστας θαλασσίου σκι μέσα στον προστατευόμενο υγροβιότοπο της Γλύφας στην Χαλκίδα! Η πρόταση έρχεται προς συζήτηση στην σημερινή Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου μνημείων Στερεάς Ελλάδας το οποίο καλείται να επιβεβαιώσει την προηγούμενη αρνητική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Κατά πλειοψηφία, το ΚΑΣ είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά τον Νοέμβριο του 2021 όσον αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση «έργου οριοθετήσεως 42 στρεμμάτων, ως χώρου θαλασσίου σκι, στον υγροβιότοπο εντός του αρχαιολογικού χώρου Γλύφας ΔΕ Ανθηδώνος, Δήμου Χαλκιδέων» διότι «θα προκληθεί βλάβη στον αρχαιολογικό χώρο λόγω των εκσκαφών στον πυθμένα, ο οποίος είναι υπό διερεύνηση». Ενήμεροι για εκείνη την συνεδρίαση του ΚΑΣ ήταν η Ορνιθολογική Εταιρεία, ο τοπικός περιβαλλοντικός σύλλογος Σιδερίτης καθώς και ενεργοί πολίτες της Εύβοιας.

Η επαναφορά της πρότασης δεν μπορεί παρά να εξηγηθεί ως επιμονή να χωροθετηθεί μια αθλητική δραστηριότητα η οποία χωρίς αμφιβολία θα διαταράξει το οικοσύστημα αφού θα ενοχληθεί η ορνιθοπανίδα που φωλιάζει εκεί, τεμαχίζοντας εκ των πραγμάτων έναν μικρό υγρότοπο έκτασης 104, 7 στρ., αυτή η επιφάνεια έχει επισήμως δηλωθεί από την Κτηματική Υπηρεσία ως ιδιοκτησία του δημοσίου, μέσα από τις εγκαταστάσεις και τις εργασίες που θα απαιτηθούν.

Εκκινεί ενδεχομένως από την γενικότερη θεσμική και κοινωνική υποβάθμιση της αξίας των υγροτόπων πέριξ της πόλης όπως βλέπουμε να συμβαίνει στην εκβολή του ποταμού Λήλαντα, συστηματικά στον Κολοβρέχτη, περισσότερο από όλους εκεί λόγω της ύπαρξης πολλών επιχειρηματικών συμφερόντων, στην Αλυκή Κοπανά – Νέα Λάμψακος, ακόμη και στην είσοδο της πόλης, στις πηγές της αρχαίας Αρέθουσας, στον κόμβο του Αγίου Στεφάνου, εκεί που μπλοκάρουν οι ταξιδιώτες του Σαββατοκύριακου προς βόρεια και νότια Εύβοια.

Τo 1977 ο λόφος της Γλύφας χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος «για την προστασία των αρχαιολογικών λειψάνων, νεολιθικών μέχρι και υστεροελλαδικών που εντοπίστηκαν». Το 1980 η ζώνη προστασίας επεκτάθηκε με την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου και της λίμνης με τις παρυφές της. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «η κήρυξη της λίμνης Γλύφα, ως αρχαιολογικού χώρου είναι απαραίτητη για την προστασία των αρχαίων λειψάνων της Προϊστορικής Ακροπόλεως, που φθάνουν μέχρι την όχθη της όσο και της ιδίας, η οποία είναι πολύ γραφική».

Με βάση τα παραπάνω, η γνωμοδότηση του συμβουλίου δεν μπορεί παρά να είναι αρνητική. Ειδάλλως, ανοίγει ο δρόμος για την επανάληψη μιας υπόθεσης που απασχόλησε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2013 με την καταστροφή του καλαμιώνα από εκσκαφές και άλλες χωματουργικές εργασίες όταν, για την φιλοξενία των πανευρωπαϊκών αγώνων, κατασκευάστηκε πίστα θαλασσίου σκι στον υγρότοπο της Αμφιθέας στη λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων σε περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Διατήρησης (ΖΕΔ) για τους οικότοπους και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για τα άγρια πουλιά.

Γράφει ο Γιώργος Παπαχριστοδούλου.

eviaportal.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Δήμος Αγράφων: Οι πολιτιστικοί σύλλογοι και τα αθλητικά σωματεία που επιθυμούν να λάβουν επιχορήγηση να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

Με ανακοίνωσή του, ο Δήμος Αγράφων καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους πολιτιστικούς συλλόγους καθώς και τα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *