«Ρισελιέ»: Η ταινία που μιλάει για την εταιρική εκμετάλλευση

Το «Ρισελιέ» η νέα ταινία του Πιέρ-Φιλίπ Σεβινί, είναι ένα δυνατό κοινωνικό δράμα, στα χνάρια του Κεν Λόουτς, που εξερευνά τις συνέπειες του ανεξέλεγκτου καπιταλισμού και το προσωπικό κόστος που πρέπει να πληρώσουν όχι μόνο οι εκμεταλλευόμενοι, αλλά και εκείνοι που γίνονται μάρτυρες αυτής της εκμετάλλευσης…

Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Κοινού και το Βραβείο της ΠΕΚΚ στο 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ απέσπασε 13 βραβεία σε πολυάριθμα διεθνή φεστιβάλ.

Λίγα λόγια για την υπόθεση
Η ταινία παρακολουθεί την ιστορία της Αριάν, μιας νεαρής γυναίκας που εργάζεται ως ισπανόφωνη διερμηνέας για τους εποχικούς εργάτες από τη Γουατεμάλα σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας σιτηρών στον Καναδά.

Μετά από έναν δύσκολο χωρισμό που την άφησε με τρομακτικά χρέη, η Aριάν προσπαθεί να διαχειριστεί το καταπιεστικό εργασιακό της περιβάλλον, λειτουργώντας ως μεσάζοντας μεταξύ των ευάλωτων εργατών κι ενός σκληρού διευθυντή που τους εκμεταλλεύεται. Καθώς έρχεται πιο κοντά στους εργαζόμενους, ειδικά στον Μανουέλ, βρίσκεται διχασμένη ανάμεσα στο επαγγελματικό της καθήκον, τη δική της επιβίωση και την αυξανόμενη παρόρμησή της να εναντιωθεί στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας.

Η ταινία που μιλάει για την εταιρική εκμετάλλευση
Το Ρισελιέ εμβαθύνει στα ζητήματα της εταιρικής εκμετάλλευσης, της οικονομικής ανισότητας και της ηθικής, προσωπικής ευθύνης, αποκαλύπτοντας πόσο δύσκολο είναι να αντιμετωπίσει κανείς τις συστημικές καταχρήσεις.

Ο σκηνοθέτης Πιέρ-Φιλίπ Σεβινί, στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, κινείται μεταξύ σκληρού ρεαλισμού και συναισθήματος, με επιρροές από τον Κέν Λόουτς. Αναφερόμενος στην ταινία, εστιάζει στην εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών, ιδίως εκείνων που έρχονται από την Κεντρική Αμερική, για να εργαστούν στον γεωργικό και βιομηχανικό τομέα του Κεμπέκ.

«Το Ρισελιέ επιδιώκει να ρίξει φως στον συχνά αόρατο πόνο αυτών των εργαζομένων, η εργασία των οποίων συντηρεί πολλές βιομηχανίες, όμως οι ίδιοι παραμένουν ευάλωτοι στην κακοποίηση και την κακομεταχείριση. Στόχος μου ήταν να αναδείξω τις δυναμικές εξουσίας μεταξύ εταιρικών πρακτικών και περιθωριοποιημένων ατόμων», εξηγεί ο Πιέρ-Φιλίπ Σεβινί.

Όμως, όπως διευκρινίζει στη συνέχεια: «το Ρισελιέ δεν είναι απλώς μια κοινωνική ταινία, αλλά και ένα ταξίδι αυτογνωσίας για την ηρωίδα, η οποία συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο τις αδικίες γύρω της. Ήθελα να εξερευνήσω την εσωτερική σύγκρουση κάποιου που γίνεται μάρτυρας αυτής της εκμετάλλευσης και αγωνίζεται να βρει το θάρρος να δράσει».

Ο Σεβινί εμπνεύστηκε το σενάριο από πραγματικές ιστορίες, μετά από έρευνα σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών. Η ταινία διαδραματίζεται στην πόλη Ρισελιέ του αγροτικού Κεμπέκ, όπου το οικονομικό χάσμα μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων και των μεταναστών εργατών είναι ορατό. Το φυσικό περιβάλλον λειτουργεί αντιστικτικά με τη σκληρή πραγματικότητα της εργασίας στο εργοστάσιο, υπογραμμίζοντας έτσι τις απάνθρωπες συνθήκες από την βιομηχανική εκμετάλλευση που υφίστανται οι εργάτες.

Μία ταινία που μιλά με θάρρος για τη σύγχρονη ανθρώπινη δουλεία.

Ρισελιέ (Richelieu, Καναδάς, 2023, 90’)
Σκηνοθεσία: Πιέρ-Φιλίπ Σεβινί
Ηθοποιοί: Αριάν Καστεγιάνος, Μαρκ-Αντρέ Γκροντέν, Νέλσον Κορονάδο, Εβ Ντιρανσό

Η ταινία κυκλοφορεί στις 28 Νοεμβρίου από τη Weirdwave

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Έφυγε από την ζωή ο Κώστας Μπαντουβάς

Συλλυπητήρια δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τον θάνατο του Κώστα Μπαντουβά “Ο Κώστας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *