Παρασκευή , 2 Ιουνίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Σε έναν απερίγραπτο «εκβιασμό» σε βάρος χιλιάδων ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς (κυρίως σκύλων και γατών) προχώρησε προεκλογικά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας

Με τη δικαιολογία ότι δίνει λύση στο άλλο μεγάλο πρόβλημα της υποχρεωτικής στείρωσης των ζώων συντροφιάς, επιχειρεί να αυξήσει με νόμο τα κρατικά έσοδα, επιβάλλοντας χαράτσι 150 ευρώ σε όσους ιδιοκτήτες ζώων αντιδρούν στη στείρωσή τους. Εάν, όμως, οι ιδιοκτήτες δεν επιλέξουν ούτε τη λύση της στείρωσης με κόστος έως 300 ευρώ, αλλά ούτε και τη λύση της αποστολής DNA με κόστος 150 ευρώ, απειλούνται με πρόστιμο 1.000 ευρώ για κάθε ζώο που κατέχουν.

Πρόκειται για εξωφρενική ρύθμιση, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο μεταξύ των φιλόζωων, αλλά και των πολιτικών κομμάτων. Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που εξέφρασε αμέσως τη διαφωνία του με ανακοίνωση.

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση

Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ενεργοποιείται η εναλλακτική αυτή λύση που υιοθετήθηκε στον ν. 4830/21 μετά τις αντιδράσεις ιδιοκτητών στη λύση της υποχρεωτικής στείρωσης των κατοικιδίων, που επελέγη αρχικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα αδέσποτα.

Υποχρέωση αποστολής δείγματος DNA σε εξειδικευμένο εργαστήριο της Ακαδημίας Αθηνών έχουν οι ιδιοκτήτες σκύλου και γάτας, που δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα κατοικίδιά τους.

Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού γίνεται αποκλειστικά από πιστοποιημένο κτηνίατρο, μέσω αιμοληψίας (0,5-2 ml) ή εάν αυτή δεν είναι εφικτή, συλλέγεται με ειδικούς στυλεούς Teflon δείγμα παρειακού επιχρίσματος (δείγματα κυττάρων από την εσωτερική επιφάνεια του μάγουλου).

Για τη διαδικασία καταβάλλεται, μέσω του www.gsis.gr, ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 135 ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς, και άλλα 15 ευρώ καταβάλλονται στον κτηνίατρο για τη λήψη του γενετικού υλικού. Δεν καταβάλλεται παράβολο για τα σκυλιά που προορίζονται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (τσοπανόσκυλα). Για τους ιδιοκτήτες που δεν προχωρήσουν σε μία από τις δύο ενέργειες (στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού) προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Τα δείγματα αποστέλλονται στο υπό σύσταση Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και θα παραμείνουν σε σχετική βάση δεδομένων για τουλάχιστον 12 χρόνια. Παράλληλα, ο κτηνίατρος ενημερώνει τη βάση δεδομένων στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ).

Με τον τρόπο αυτό οι αρμόδιοι φορείς θα είναι σε θέση -για όσα ζώα οι ιδιοκτήτες επιλέγουν να μην τα στειρώσουν- είτε να τα ταυτοποιήσουν εάν αυτά εγκαταλειφθούν, είτε να βρουν τους γεννήτορες εγκαταλελειμμένων ή και θανατωμένων κουταβιών.

Το ποσό του παραβόλου αποδίδεται κατά 40% στο ΙΙΒΕΑΑ για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ, κατά 5% στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη λειτουργία του ΕΜΖΣ και κατά 55% μέσω του υπουργείου Εσωτερικών στους δήμους για την υποστήριξη δράσεων για την ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

ΣΥΡΙΖΑ: Σκανδαλώδες και εκδικητικό χαράτσωμα

Όπως σχολιάζεται μεταξύ άλλων σε κοινή ανακοίνωση των τομέων Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: « ον Νοέμβριο του 2018, σε εκδήλωση της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι η ιδιοκτησία ενός ζώου δε μπορεί να αποτελεί φορολογικό τεκμήριο και ήταν κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε επιβολή τέλους σε ιδιοκτήτες ζώων που δεν έχουν προχωρήσει στη στείρωση του ζώου τους. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ επιβάλλει προεκλογικό χαράτσι 150 ευρώ σε χιλιάδες ανθρώπους που φροντίζουν ζώα συντροφιάς. Πάρα τη ρητή προεκλογική δέσμευση του απερχόμενου πλέον Πρωθυπουργού ότι θα κάνει διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε, μόνη της, το 2021 ένα πλαίσιο για την προστασία των ζώων συντροφιάς με σύσσωμη αντίδραση της αντιπολίτευσης και των αρμόδιων εμπλεκόμενων φορέων, που προειδοποιούσαμε ότι πρόκειται για έναν βαθιά αντιεπιστημονικό και αντιζωοφιλικό νόμο, με ασάφειες, αντιφάσεις και ρουσφετολογικές διατάξεις.Δύο χρόνια μετά, ενώ έχουν προκηρυχθεί εκλογές και έπειτα από διαδοχικές τροποποιήσεις του νόμου και παρατάσεις επί παρατάσεων, ελάχιστα πράγματα που να αφορούν την πραγματική προστασία των αδέσποτων και των ζώων συντροφιάς έχουν υλοποιηθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το μητρώο ζώων συντροφιάς. Η χώρα μας διαθέτει ήδη Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς στα πρότυπα της διαδικτυακής βάσης της Γαλλίας (i-cad), η οποία παρουσιάστηκε ως πρότυπη εθνική βάση στη Ε.Ε, κατατάσσοντας τη χώρα μας στις 12 χώρες της ΕΕ που έχουν κεντρική βάση δεδομένων για τα ζώα συντροφιάς. Το μητρώο κατέστη πλήρως λειτουργικό κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και έκτοτε είχαν σε αυτό πρόσβαση Δήμοι, Περιφέρειες και Αστυνομία, διασφαλίζοντας έτσι την ιχνηλασιμότητα, μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο για την προστασία των ζώων. Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί της αναβάθμισης του υφιστάμενου μητρώου ώστε να περιλαμβάνει επιπλέον υπομητρώα, καταφύγια, εκτροφείς και φιλοζωικά σωματεία, επέλεξε να σπαταλήσει σχεδόν 2,5 εκ. ευρώ για τη δημιουργία του από το μηδέν.

Αντί να επιλύσει τα ουσιαστικά προβλήματα του νόμου η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν τις εκλογές προχώρησε σε ένα ακόμα αντιεπιστημονικό και εκδικητικό για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες μέτρο, κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς, που κυρώθηκε στην Ελλάδα με τον Ν. 2017/1992, εξυπηρετώντας συμφέροντα ημετέρων, αλλά χωρίς να λύνει το σοβαρό πρόβλημα των αδέσποτων ζώων. Δεν εξηγείται αλλιώς η έκδοση απόφασης του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού κ. Πέτσα, για το σκανδαλώδες χαράτσωμα 150 ευρώ των πολιτών που φροντίζουν ένα ζώο συντροφιάς, μέσω της υποχρεωτικής λήψης και αποστολής του DNA του ζώου σε βάση δεδομένων.

Συγχέοντας την κτηνιατρική γενετική με την κτηνιατροδικαστική γενετική, προχωρούν στην επιβολή προστίμων και ποινών βάσει του γενετικού υλικού. Χωρίς ανάλογο προηγούμενο σε άλλη χώρα, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, χωρίς καμιά απάντηση σε εύλογα ερωτήματα και χωρίς καμιά προετοιμασία, η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει σε μία διαδικασία πλήρως αναποτελεσματική, από τη στιγμή που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μόνο το 1/3 των ζώων έχει σημανθεί και καταγραφεί στην χώρα μας. Χρηματοδοτεί από την άλλη στις πλάτες των πολιτών ένα εργαστήριο με ανύπαρκτο ερευνητικό έργο στον συγκεκριμένο τομέα, για το οποίο μάλιστα έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων εφάπαξ 2 εκ. ευρώ κρατικής χρηματοδότησης.

Όσο η κυβέρνηση της ΝΔ κωφεύει και αποφεύγει να δώσει οποιαδήποτε επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση γύρω από το ζήτημα, τόσο περισσότεροι ζωόφιλοι θα αντιλαμβάνονται πως οι εξαγγελίες ακόμα και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη για την προστασία των ζώων, δεσποζόμενων και μη, δεν ήταν παρά ένα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα για να καλύψει τα κυβερνητικά πεπραγμένα που δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία των ζώων, το αντίθετο μάλιστα. Μόνο που πλέον δεν πείθουν κανέναν.

Όλες αυτές οι απαράδεκτες, ανεξήγητες και αντιεπιστημονικές μεθοδεύσεις θα ακυρωθούν από μία προοδευτική κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Και θα εφαρμοσθεί ένα πλαίσιο προστασίας των ζώων, υποστήριξης της ζωοφιλίας και ενίσχυσης των δημόσιων λειτουργιών για την αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος των αδέσποτων ζώων και του παράνομου εμπορίου ζώων, ενός πλαισίου που δεν θα εξυπηρετεί συμφέροντα ημετέρων και δεν θα χαρατσώνει τους πολίτες αλλά θα στηρίζεται στην επιστήμη και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Η απάντηση της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς

«Φτάσαμε να μιλάει για χαράτσι ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε φέρει τον νόμο Τσιρώνη, έναν νόμο έκτρωμα που ποινικοποιούσε την φιλοζωία και προχωρούσε σε κυνήγι εθελοντών, μειώνοντας τα πρόστιμα για τις κακοποιήσεις στο μισό, βάζοντας ταξικά κριτήρια για την κατοχή ζώων και θεσπίζοντας κανονικό χαράτσι που μάλλον τώρα ξέχασε. Κάπως έτσι κρίνει, μάλλον εξ ιδίων τα αλλότρια», ήταν μεταξύ άλλων η απάντηση της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς.

Όπως επισημαίνεται σε ανάλογη ανακοίνωση στο Facebook, «η αλήθεια είναι πως οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων οφείλουν να επιλέξουν αν θα στειρώσουν τον σκύλο ή την γάτα τους ή αν θα αποστείλουν δείγμα γενετικού υλικού καταβάλλοντας το παράβολο των 150 ευρώ, που πάνω από το 55% προορίζεται για δράσεις αποκλειστικά για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων».

Διαβάστε τον σχετικό νόμο εδώ.

zougla.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Επανεκκίνηση του προγράμματος διανομής ζωοτροφών στους πληγέντες κτηνοτρόφους της βόρειας Εύβοιας

Αποκαταστάθηκε οριστικά το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί σχετικά με την ομαλή εκτέλεση του προγράμματος στήριξης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *