Παρασκευή , 27 Ιανουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Σε κίνδυνο την υγεία του εγκεφάλου θέτει η λιπώδης νόσος του ήπατος

Ζήσης Ψάλλας

Σε μια μελέτη που εξέταζε τη σχέση μεταξύ της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD) και της εγκεφαλικής δυσλειτουργίας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ προκαλεί μείωση του οξυγόνου στον εγκέφαλο και φλεγμονή στον εγκεφαλικό ιστό -και τα δύο έχουν αποδειχθεί ότι οδηγούν στην εμφάνιση σοβαρών εγκεφαλικών ασθενειών.

Η NAFLD επηρεάζει περίπου το 25% του πληθυσμού και περισσότερο από το 80% των νοσηρά παχύσαρκων ατόμων. Αρκετές μελέτες έχουν αναφέρει τις αρνητικές επιπτώσεις μιας ανθυγιεινής διατροφής και της παχυσαρκίας στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Η έρευνα, που διεξήχθη σε συνεργασία με το Inserm (το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας) και το Πανεπιστήμιο του Πουατιέ στη Γαλλία, αφορούσε τη χορήγηση δύο διαφορετικών ειδών διατροφής σε ποντίκια. Τα μισά από τα ποντίκια κατανάλωναν μια δίαιτα με όχι περισσότερο από 10% λίπος (υγιεινή διατροφή) στην πρόσληψη θερμίδων, ενώ τα άλλα μισά είχαν πρόσληψη θερμίδων με 55% λίπος.

Μετά από 16 εβδομάδες, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά δοκιμών για να συγκρίνουν τις επιπτώσεις στον οργανισμό και πιο συγκεκριμένα, στο συκώτι και τον εγκέφαλο. Διαπίστωσαν ότι όλα τα ποντίκια που κατανάλωναν τα υψηλότερα επίπεδα λίπους έγιναν παχύσαρκα και ανέπτυξαν NAFLD, αντίσταση στην ινσουλίνη και εγκεφαλική δυσλειτουργία.

Η μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης και το Ίδρυμα για την Έρευνα του Ήπατος έδειξε επίσης ότι ο εγκέφαλος ποντικών με NAFLD υπέφερε από χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ασθένεια επηρεάζει τον αριθμό και το πάχος των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, τα οποία παρέχουν λιγότερο οξυγόνο στον ιστό, αλλά και επειδή συγκεκριμένα κύτταρα καταναλώνουν περισσότερο οξυγόνο ενώ ο εγκέφαλος φλεγμαίνει. Αυτά τα ποντίκια ήταν επίσης πιο ανήσυχα και έδειχναν σημάδια κατάθλιψης.

Συγκριτικά, τα ποντίκια που κατανάλωναν την υγιεινή διατροφή δεν ανέπτυξαν NAFLD ή αντίσταση στην ινσουλίνη, συμπεριφέρθηκαν κανονικά και ο εγκέφαλός τους ήταν απολύτως υγιής.

«Είναι πολύ ανησυχητικό να βλέπουμε την επίδραση που μπορεί να έχει η συσσώρευση λίπους στο συκώτι στον εγκέφαλο, ειδικά επειδή συχνά ξεκινά ήπια και μπορεί να υπάρχει σιωπηλά για πολλά χρόνια χωρίς οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι έχουν», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Anna Hadjihambi από το Ινστιτούτο Ηπατολογίας Roger Williams και επίτιμη λέκτορας στο King’s College του Λονδίνου.

zougla.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Νέα στοιχεία για τους πιθήκους και τη σχέση τους με το ανθρώπινο είδος φέρνει στο «φως» μία βρετανική επιστημονική έρευνα

Νέα στοιχεία για τους πιθήκους και τη σχέση τους με το ανθρώπινο είδος φέρνει στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *