Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Σε πλήρη διάλυση οδηγείται το Σύστημα Υγείας στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού

Σε πλήρη διάλυση οδηγείται το Σύστημα Υγείας στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού όπου πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, όπως καταγγέλλουν οι σύλλογοι των γιατρών και νοσηλευτών.

Ειδικότερα η ΠΟΕΔΗΝ απέστειλε έκθεση σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς περιγράφοντας την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία αλλά και το σοβαρότατο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν πλέον τα παιδιά που ασθενούν και οι οικογένειές τους.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ:

« Αδιέξοδο στη λειτουργία των χειρουργικών τομέων στα νοσοκομεία Παίδων Αγίας Σοφίας και Αγλαΐα Κυριακού.

Πολλές φορές λαμβάνονται αποφάσεις για την αναστολή των τακτικών χειρουργείων λόγω ελλείψεων αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού και με εμβληματικές λύσεις της τελευταίας στιγμής αποφεύγονται. Παρότι όμως αποφεύγεται η αναστολή των τακτικών χειρουργείων δεν γλυτώνουμε τη συνεχή μείωση του αριθμού τους. Έτσι αυξάνεται ο χρόνος αναμονής. Επίσης τα παιδιά που εισάγονται σε εφημερίες και χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης, τα χειρουργεία τους ολοκληρώνονται σε δύο ημέρες. Εμφανής η εργασιακή εξάντληση των συναδέλφων. Μου περιγράφουν ότι γονείς όταν τους βλέπουν εξαντλημένους στις εφημερίες τους παρακαλάνε να μην χειρουργήσουν τα παιδιά τους, φοβούμενοι το λάθος. Στο Αγίας Σοφίας είναι σε αναμονή 2.016 τακτικά χειρουργεία και στο Αγλαΐα Κυριακού 1.000 τακτικά χειρουργεία εκ των οποίων 440 χειρουργικά.

Λειτουργούν λιγότερες από τις μισές χειρουργικές αίθουσες. Η λίστα αναμονής για χειρουργείο είναι 14 με 15 μήνες και σε περιπτώσεις βαριών χειρουργείων που μετά απαιτείται εισαγωγή σε ΜΕΘ για παρακολούθηση μπορεί και μεγαλύτερη. Σοβαρή έλλειψη νοσηλευτών στη ΜΕΘ του Αγίας Σοφίας. Για 10 κλίνες έχουν απομείνει 13 νοσηλευτές.

Φυσικά ούτε λόγος για απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή. Πως να αντέξει το εργασιακά εξαντλημένο προσωπικό να στηρίξει ένα τέτοιο μέτρο;

Για την κατάσταση αυτή ευθύνεται η έλλειψη αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού.

Χαρακτηριστικά μου είπε γιατρός του Αγλαΐα Κυριακού και ένα πούλμαν γεμάτο αναισθησιολόγους να φέρουν δεν θα αλλάξει η κατάσταση γιατί δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό.

Με τους τελευταίους οργανισμούς των νοσοκομείων μειώθηκαν οι οργανικές θέσεις των αναισθησιολόγων στα δύο Παίδων. Οι μειωμένες αυτές οργανικές θέσεις ήταν καλυμμένες και υπήρχαν και επί πλέον επικουρικοί. Τώρα δεν είναι καλυμμένες ούτε οι λειψές οργανικές.

Στο Αγλαΐα Κυριακού υπάρχουν 10 χειρουργικές αίθουσες και ανεπτυγμένες είναι οι 8.

Πριν χρόνια λειτουργούσαν οι 7. Σταδιακά μειώνονταν και τώρα λειτουργούν 3 χειρουργικές αίθουσες

Το Αγλαΐα Κυριακού είχε καλυμμένες τις 11 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων και μαζί με τους επικουρικούς υπηρετούσαν 13 εως 15. Τώρα είναι 8 αλλά στην ουσία 7. Κάποτε ήταν 36 νοσηλεύτριες στα χειρουργεία και τώρα 13 στη βάρδια.

Στο Παίδων Αγία Σοφία:

Στις 17 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων υπηρετούν 12.

Είναι 9 ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν οι 3, χειρουργικές αίθουσες.

Υπάρχει τρομακτικό πρόβλημα με έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στα χειρουργεία. Και αναισθησιολόγους να φέρουν εάν δεν προσληφθούν νοσηλευτές η κατάσταση θα χειροτερεύει.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι αναισθησιολόγοι στο Παίδων Αγία Σοφία δεν βρίσκονται μόνο στα χειρουργεία, αλλά και σε διαγνωστικά τμήματα όπως οι μαγνητικοί τομογράφοι και σε άλλα θεραπευτικά τμήματα.

Οι μετακινήσεις αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία δεν επιλύουν το πρόβλημα καθ ότι δεν διαθέτουν την εξειδίκευση για τη χορήγηση αναισθησίας σε νεογνά και παιδιά.

Ποια είναι η λύση

Ασφαλώς όχι τα απογευματινά χειρουργεία που απέτυχαν επειδή οι συνάδελφοι δεν έχουν αντοχές να τα υποστηρίξουν όπως στα Παίδων και οι ασθενείς δεν ανέχονται να τους κοροϊδεύουν.

Η λύση είναι προσλήψεις προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Τώρα όταν γίνεται προκήρυξη το επικουρικό προσωπικό καταλαμβάνει θέσεις μονίμων ή οι μόνιμοι πηγαίνουν από ένα νοσοκομείο στο άλλο.

Να αντιμετωπισθεί με κίνητρα το κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών από το ΕΣΥ προς τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο εξωτερικό με αυξήσεις μισθών, ασφαλείς συνθήκες εργασίας, ένταξη στα ΒΑΕ.

Να ξανακαταστήσουμε ελκυστικό το ΕΣΥ.

Δεν βρίσκεις πια γιατρούς, νοσηλευτές, διασώστες με αυτούς τους εξευτελιστικούς μισθούς. Γιατρός 1.850 ευρώ τον μήνα. Νοσηλευτής, διασώστης 800 ευρώ το μήνα».

www.zougla.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Φθιώτιδα: Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, από 17/6 έως 23/6/2024

  Ανακοινώνεται ότι για την εβδομάδα από 17 έως 23 Ιουνίου 2024, τα δρομολόγια των …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *