Τρίτη , 31 Ιανουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες σώζονται κάστρα μιας άλλης εποχής που έχουν καταφέρει να αντέξουν στον χρόνο και δέχονται επισκέπτες ανά τον κόσμο

Εκπληκτικά κάστρα της Ευρώπης που οι επισκέπτες επιθυμούν να τα εξερευνήσουν από κοντά.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες σώζονται κάστρα μιας άλλης εποχής που έχουν καταφέρει να αντέξουν στον χρόνο και δέχονται επισκέπτες ανά τον κόσμο οι οποίοι θέλουν να τα δουν από κοντά.

Βγαλμένα σαν να ξεπροβάλλουν από ιστορίες παραμυθιού, τα κάστρα πάντα γοητεύουν τους τουρίστες, καταφέρνοντας να γίνουν από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα κάθε χώρας και προσδίδοντας μια γοητεία στον προορισμό.

Τα περισσότερα κάστρα είναι επισκέψιμα κάθε εποχή του χρόνου, όπου μπορείτε να περιπλανηθείτε μέσα στα δωμάτια και να μάθετε την ιστορία τους μέσα από τις ξεναγήσεις που γίνονται.

Ξεχωρίσαμε μεσαιωνικά και πιο σύγχρονα κάστρα για να επισκεφθείτε στο επόμενό σας ταξίδι στο εξωτερικό.

Εντυπωσιακά κάστρα στην Ευρώπη
Το κάστρο του νησιού Τράκαϊ (Λιθουανία)

Το κάστρο του Τράκαϊ είναι νησιωτικό κάστρο που βρίσκεται στο Τράκαϊ της Λιθουανίας, σε ένα νησί στη λίμνη Γκάλβε. Το κάστρο χτίστηκε σε πολλές φάσεις, με την πρώτη κατασκευή του να ξεκινάει τον 14ο αιώνα, και γύρω στο 1409 ολοκληρώθηκαν τα μεγάλα έργα από τον γιο του Βιτάουτας του Μέγα, ο οποίος πέθανε σε αυτό το κάστρο το 1430. Το Τράκαϊ ήταν ένα από τα κύρια κέντρα του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας και είχε μεγάλη στρατηγική σημασία. Ξαναχτίστηκε στις δεκαετίες 1950-1960 με πρωτοβουλία της Λιθουανίας.

Το κάστρο του νησιού Τράκαϊ, που τελικά ολοκληρώθηκε σε τρεις φάσεις, είναι από τα πιο τουριστικά αξιοθέατα της χώρας, με τους τουρίστες να θέλουν να δουν από κοντά τη μοναδική ομορφιά τόσο του κάστρου όσο και γενικότερα του τοπίου της περιοχής.

Κάστρο Bojnice (Σλοβακία)

Το μεσαιωνικό κάστρο του Bojnice βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη της Σλοβακίας, το οποίο θεωρείται από τα πιο πολυσύχναστα κάστρα της χώρας, μιας και το επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο. Επιπλέον, συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή κάστρα για γυρίσματα ταινιών φαντασίας και παραμυθιών.

Πρόκειται για ένα ρομαντικό κάστρο με ορισμένα πρωτότυπα γοτθικά και αναγεννησιακά στοιχεία, το οποίο κτίστηκε τον 12ο αιώνα. Από την εξωτερική του εικόνα παραπέμπει σε κάστρο παραμυθιού, εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες του πριν ακόμα δουν το εσωτερικό του.

Κάστρο Alcazar (Ισπανία)

Βρίσκεται στην παλαιά πόλη της Σεγόβια, στην Ισπανία, και υψώνεται πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο πάνω από τη συμβολή δύο ποταμών που πηγάζουν στη Σιέρα Γουαδαράμα. Λόγω του σχήματός του, το οποίο μοιάζει με πλώρη πλοίου, θεωρείται από τα πιο χαρακτηριστικά κάστρα-παλάτια στην Ισπανία.

Αρχικά, το κάστρο Αλκάθαρ κατασκευάστηκε τον 12ο αιώνα ως οχυρό, αλλά στην πορεία μετατράπηκε σε βασιλικό ανάκτορο, φυλακή, κολέγιο βασιλικού πυροβολικού και στρατιωτική ακαδημία. Σήμερα στεγάζει το μουσείο όπλων και τα στρατιωτικά αρχεία της Σεγόβια, τα παλαιότερα ιστορικά αρχεία των ενόπλων δυνάμεων της Ισπανίας.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το κάστρο Aλκάθαρ αποτελεί έμπνευση για το κάστρο της Σταχτοπούτας του Walt Disney.

Κάστρο Frederiksborg (Δανία)

Το κάστρο του Frederiksborg είναι ένα ανακτορικό συγκρότημα στο Χίλεροντ της Δανίας και κτίστηκε ως βασιλική κατοικία στις αρχές του 17ου αι., αντικαθιστώντας ένα παλαιότερο κάστρο, και έγινε η μεγαλύτερη αναγεννησιακή κατοικία στη Σκανδιναβία. Μάλιστα, το εντυπωσιακό κάστρο που βρίσκεται σε τρία νησάκια στο Σλότσοεν συνορεύει με έναν μεγάλο επίσημο κήπο σε μπαρόκ ρυθμό.

Μετά από μια σοβαρή πυρκαγιά το 1859, το κάστρο ξαναχτίστηκε με βάση παλαιά σχέδια και πίνακες. Τα διαμερίσματα του κάστρου ανακαινίστηκαν πλήρως και άνοιξαν ξανά στο κοινό ως το Μουσείο Εθνικής Ιστορίας της Δανίας το 1882. Ανοιχτό όλο τον χρόνο, το μουσείο περιέχει τη μεγαλύτερη συλλογή από προσωπογραφίες στη Δανία. Παρέχει επίσης στους επισκέπτες την ευκαιρία να επισκεφθούν πολλά από τα δημόσια δωμάτια του κάστρου, όπως το αποκατεστημένο Δωμάτιο Βάλντεμαρ και τη Μεγάλη Αίθουσα· επίσης το παρεκκλήσιο και την αίθουσα ακροάσεων, που και τα δύο γλίτωσαν σε μεγάλο βαθμό από τη φωτιά και περιέχουν πολυτελείς διακοσμήσεις.

Κάστρο Hohenwerfen (Αυστρία)

Το κάστρο Hohenwerfen είναι ένα μεσαιωνικό βραχώδες κάστρο, το οποίο βρίσκεται σε γκρεμό ύψους 623 μέτρων έχοντας θέα την αυστριακή πόλη της αγοράς Werfen στην κοιλάδα Salzach, περίπου 40 χιλιόμετρα νότια του Σάλτσμπουργκ. Το κάστρο περιβάλλεται από τις Άλπεις Berchtesgaden και τα παρακείμενα βουνά Tennen. Το Hohenwerfen είναι το «αδερφάκι» του φρουρίου Hohensalzburg. Χτίστηκαν τον 11ο αιώνα.


Φώτο: Shutterstock

Το κάστρο έγινε διεθνώς γνωστό ως η κύρια τοποθεσία της ταινίας «Where Eagles Dare», ενώ το κάστρο φαίνεται στο φόντο της σκηνής του πικνίκ «Do-Re-Mi» στην ταινία «The Sound of Music» με πρωταγωνίστρια την Julie Andrews, η οποία γυρίστηκε σε μια πλαγιά που δείχνει το χωριό Werfen. Αυτή τη περίοδο το κάστρο Hohenwerfen δεν είναι ανοιχτό στο κοινό.

Κάστρο Eilean Donan (Σκωτία)

Το Eilean Donan είναι ένα μικρό παλιρροϊκό νησί το οποίο βρίσκεται στη συμβολή τριών θαλάσσιων λιμνών στα δυτικά Highlands της Σκωτίας. Συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με μια πεζογέφυρα που εγκαταστάθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και δεσπόζει ένα γραφικό κάστρο που είναι από τα πιο πολυφωτογραφημένα και προβεβλημένα της Σκωτίας.

Το αρχικό κάστρο του νησιού χτίστηκε τον 13ο αιώνα έγινε προπύργιο της Clan Mackenzie, αλλά, στις αρχές του 18ου αιώνα, κυβερνητικά πλοία κατέστρεψαν το κάστρο το 1719. Το σημερινό κάστρο είναι η ανακατασκευή του παλιού κάστρου.

Κάστρο Neuschwanstein (Γερμανία)

Το Κάστρο Neuschwanstein είναι παλάτι του 19ου αιώνα, το οποίο βρίσκεται σε λόφο πάνω από το χωριό Σβάνγκαου, κοντά στο Φίσεν, στη νοτιοδυτική Βαυαρία, στη Γερμανία. Η κατασκευή του ξεκίνησε από τον Λουδοβίκο Β’ της Βαυαρίας προκειμένου να γίνει ο χώρος ανάπαυσής του, καθώς ήθελε να γίνει το προσωπικό του καταφύγιο. Ωστόσο, άνοιξε για το κοινό αμέσως μετά τον θάνατό του το 1886, μη έχοντας ακόμα αποπερατωθεί.

Πρόκειται για το πιο παλαιότερο επισκέψιμο κάστρο της Ευρώπης και από τα πιο δημοφιλή όπου μέχρι σήμερα έχει εκατοντάδες τουρίστες που θέλουν να το δουν από κοντά. Μάλιστα, το παλάτι έχει εμφανιστεί σε πολλές ταινίες και αποτέλεσε την έμπνευση για το κάστρο της ωραίας κοιμωμένης της Ντίσνεϊλαντ.

Κάστρο Conwy Conwy (Ουαλία)

Το Κάστρο Conwy είναι μεσαιωνική οχύρωση στο Conwy, στη βόρεια ακτή της Ουαλίας όπου χτίστηκε από τον Εδουάρδο Α΄, κατά τη διάρκεια της κατάκτησης της Ουαλίας, μεταξύ 1283 και 1289.

Η UNESCO θεωρεί ότι το Conwy είναι ένα από τα «ωραιότερα παραδείγματα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής του τέλους του 13ου αιώνα και των αρχών του 14ου αιώνα στην Ευρώπη» και έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Το ορθογώνιο κάστρο είναι χτισμένο από ντόπια και εισαγόμενη πέτρα και καταλαμβάνει μια παράκτια κορυφογραμμή, που αρχικά έβλεπε σε ένα σημαντικό σημείο διέλευσης του ποταμού Conwy.

Κάστρο Corvin Hunedoara (Ρουμανία)

Το κάστρο Corvin, γνωστό και ως Κάστρο Χουνιάντι ή Κάστρο, είναι ένα γοτθικό αναγεννησιακό κάστρο στη Hunedoara της Ρουμανίας. Μάλιστα, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Ευρώπης και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα επτά θαύματα της Ρουμανίας.

Το κάστρο Corvin κατασκευάστηκε το 1446 και το σημερινό κάστρο είναι το αποτέλεσμα μιας φανταστικής εκστρατείας αποκατάστασης που πραγματοποιήθηκε μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά και πολλές δεκαετίες ολοκληρωτικής παραμέλησης.

www.iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Από τον 16χρονο Βίκτωρα Βερνίκο θα εκπροσωπηθεί η Ελλάδα στη Eurovision 2023, που θα γίνει στο Λίβερπουλ, στη Μεγάλη Βρετανία

Ο νεαρός τραγουδιστής βρέθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, όπου ανακοινώθηκε πως έλαβε το …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *