Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Σημάδια & συμπτώματα πνιγμονής

Γράφει ο Ιωάννης Νικολάου

Εισηγητής ΛΑΕΚ (ΟΑΕΔ)

Πνιγμονή ορίζεται η έμφραξη της αναπνευστικής οδού από ξένο σώμα (όπως διακρίνεται στο παρακάτω σχεδιάγραμμα). Είναι ένα ιδιαίτερα απειλητικό περιστατικό για τη ζωή του πάσχοντα καθώς οδηγεί σε ασφυξία.

Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο μου (“Πνιγμονή βρέφους”, larissanet.gr, 26/02/2020) ο κίνδυνος πνιγμονής είναι αυξημένος κυρίως σε βρέφη και παιδιά, ιδιαίτερα στις ηλικίες από 8 μηνών έως 3 ετών, την περίοδο δηλαδή που συνεχώς ανταποκρίνονται σε κάθε νέο ερέθισμα. Το σημερινό άρθρο αναφέρεται στην ορθή αντιμετώπιση της πνιγμονής στην ηλικιακή ομάδα του παιδιού (από 1 έτους έως την εφηβεία).

Επισημαίνεται ότι η πρόληψη είναι πολύ σημαντική για να μειωθούν οι πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος (πνιγμονής). Ενδεικτικά μέτρα πρόληψης είναι η απομάκρυνση και ασφάλιση αντικειμένων μικρού μεγέθους ώστε να περιορίσουμε την πρόσβαση, η αποθήκευση σε μέρος με περιορισμένη προσβασιμότητα τροφών όπως όσπρια και ξηρούς καρπούς, δεν αφήνουμε τα παιδιά να τρώνε χωρίς επίβλεψη, και τέλος διαλέγουμε παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού.

Σημάδια & συμπτώματα πνιγμονής

Πιάσιμο του λαιμού
Δυσκολία αναπνοής
Αδυναμία βήχα
Πιάσιμο του λαιμού, είναι η αντανακλαστική αντίδραση του οργανισμού που υποδεικνύει που υφίσταται ο κίνδυνος, τραυματισμός (π.χ. όταν χτυπάμε στο γόνατο τα χέρια μας κατευθείαν πιάνουν το συγκεκριμένο σημείο). Δυσκολία αναπνοής, από την στιγμή που κάποιο ξένο αντικείμενο έχει φράξει την αναπνευστική οδό ο αέρας δεν μπορεί να περάσει μέσω αυτής με αποτέλεσμα ο πάσχοντας δυσκολεύεται ή δεν μπορεί να αναπνεύσει. Αδυναμία βήχα, από την στιγμή που δεν εισέρχεται αέρας μέσω της αναπνευστικής οδού, το θύμα δεν μπορεί να βήξει για να αποβάλει το ξένο αντικείμενο.

Αντιμετώπιση πνιγμονής

Ενθαρρύνουμε το παιδί να βήξει (για να αποβάλει το ξένο αντικείμενο)

Χτυπάμε 5 φορές στην πλάτη (για να αποβάλουμε το αντικείμενο, εφόσον δεν μπορεί να βήξει το παιδί)

Εφαρμόζουμε 5 κοιλιακές ωθήσεις (για να αποβάλουμε το αντικείμενο, η πίεση ασκείται στο κέντρο μεταξύ αφαλού και ξιφοειδούς απόφυσης)

Αν δεν αναπνέει – άμεση εκτέλεση ΚΑΡ.Π.Α.. Εάν το παιδί χάσει τις αισθήσεις του και σταματήσει να αναπνέει, εκτελούμε άμεσα καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡ.Π.Α.). Υπενθυμίζεται η κατευθυντήρια οδηγία εκτέλεσης ΚΑΡ.Π.Α. που δόθηκε στις 24 Απριλίου του 2020 και υπόκειται στην συνεχή εξέλιξη γνώσης και εμπειρίας για την Covid – 19. Καθώς οι χώρες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της πανδημίας, μπορεί να υπάρχει διαφοροποίηση διεθνώς στην εφαρμογή της.
Ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι και η ψυχολογική κατάσταση του παιδιού. Το παιδί επειδή αντιμετωπίζει ένα απειλητικό περιστατικό για τη ζωή του καλό θα είναι κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης του να είμαστε ήρεμοι και σίγουροι για τις κινήσεις μας (στο μέτρο του δυνατού). Αν μας βλέπει στρεσαρισμένους και φοβισμένους αυτό το αντιλαμβάνεται και χειροτερεύει η ψυχολογική του κατάσταση, δημιουργώντας πανικό.

Προσοχή! Αν το παιδί βήχει, τότε αφήνουμε το βήχα να εξελιχθεί και να ολοκληρωθεί. Είναι η αντανακλαστική αντίδραση του οργανισμού προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πιθανό κίνδυνο. Δεν του δίνουμε να πιεί νερό, ούτε χτυπάμε στην πλάτη την ώρα που βήχει!

Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά τη βιωματική εκπαίδευση. Πριν από οποιαδήποτε παρέμβασή μας ως πρώτοι βοηθοί, θα πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι και εκπαιδευμένοι. Κύριος σκοπός του άρθρου είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η παρακίνηση των αναγνωστών να συμμετάσχουν σε εγκεκριμένα προγράμματα εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών.

πηγή: Rescue Training International

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Νέα έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου -Περιορισμένη άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων

Περιορισμένες πιέσεις και άνοδος των αποδόσεων παρατηρείται στην αγορά των ομολόγων. Παρά την αβεβαιότητα που …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *