Σάββατο , 25 Μαρτίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Σημαντικό αποτύπωμα στα πολιτιστικά δρόμενα της περιοχής του Θέρμου η κατασκευή νερόμυλου

Μια νέα προσπάθεια ξεκινά στο Θέρμο το Ινστιτούτο Δημιουργικότητας, έρευνας και Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου (Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ.) η οποία θα αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στα πολιτιστικά δρόμενα της περιοχής του Θέρμου. Το Ινστιτούτο ξεκινά μια νέα δράση που σχετίζεται με την τεχνική εκπαίδευση κατασκευής νερόμυλου που πραγματοποιείται με την αρωγή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Για τη νέα αυτή ενδιαφέρουσα δράση μίλησε η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Σοφία Υφαντή στον Antenna Star 103.5 και την εκπομπή «Αυτή είναι η ζωή» με τη Νάντια Μπούτα.
“Ζωντανεύει” ο Νερόμυλος στο Θέρμο με την δράση «Τεχνική Εκπαίδευση Κατασκευής Νερόμυλου» (εικόνες)
Η Σοφία Υφαντή
Μετά από μια σύντομη αναφορά στην ίδρυση και τους σκοπούς του Ινστιτούτου, η κ. Υφαντή αναφέρθηκε αναλυτικά στο πολύ ενδιαφέρον έργο, το οποίο υλοποιείται με την αρωγή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και έχει ως στόχο την εκπαίδευση και την εκμάθηση όλων των τεχνικών που αφορούν την κατασκευή και τη λειτουργία του Νερόμυλου «από τους τεχνίτες του παρελθόντος στους τεχνίτες του μέλλοντος».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του έργου, έξι νέοι της περιοχής του Θέρμου θα εκπαιδευτούν στην τέχνη της κατασκευής παραδοσιακού νερόμυλου, από δύο έμπειρους τεχνίτες νερόμυλου και μυλωνάδες: τους κυρίους Σωτήριο και Βασίλειο Χολέβα, με βοηθό τον Χρήστο Ρεντζή, εξηγεί η Πρόεδρος του Ινστιτούτου.

Οι εργασίες για την ανακατασκευή και τον μηχανισμό υδροκίνησης του ιστορικού -για την περιοχή- Μύλου Νικολίτσα ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο.

Το όλο εγχείρημα θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις βασικές φάσεις, όπου οι εκπαιδευόμενοι μαζί με τους δασκάλους θα κατασκευάσουν εξ’ αρχής, με όρους τους παραδοσιακούς τρόπους, εξαρτήματα και μέρη του μύλου και θα εκπαιδευτούν στο στήσιμο του μηχανισμού, μέχρι την πλήρη λειτουργία του.

“Ζωντανεύει” ο Νερόμυλος στο Θέρμο με την δράση «Τεχνική Εκπαίδευση Κατασκευής Νερόμυλου» (εικόνες) Η κ. Υφαντή ανέφερε επίσης ότι όλη η διαδικασία θα βιντεοσκοπηθεί, ώστε να χρησιμεύσει μελλοντικά ως εκπαιδευτικό υλικό, ενώ παράλληλα, θα γίνονται εκπαιδευτικές δράσεις σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου και μια προσπάθεια δημιουργίας εργαστηρίων, για την συλλογή εθίμων και παραδόσεων γύρω από τον κύκλο του σιταριού.

Με το ενδιαφέρον στραμένο στη μελέτη, διαφύλαξη και ανάδειξη της Άυλης πολιτιστικής Κληρονομιάς, και επίκεντρο την διαχρονική αξία του κύκλου της άλεσης, η Πρόεδρος του Ινστιτούτου τόνισε ότι το Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ., με την αρωγή του Δήμου Θέρμου, επιχειρεί να συνεισφέρει στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής, τόσο σε τουριστικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Διαδικτυακή ημερίδα του Δ. Ξηρομέρου με θέμα: «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα εμβόλια» την Τρίτη 28 Μαρτίου

Ο Δήμος Ξηρομέρου σε συνεργασία με τους Δήμους Αργοστολίου, το Δήμο Ευρώτα, το Δήμο Πύργου …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *