Σάββατο , 2 Ιουλίου 2022
Breaking News
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook

Σπερχειάδα: Σοβαρά θέματα και προτάσεις παραμένουν…. στα συρτάρια από πολιτικό κόμπλεξ

Η μέχρι τώρα στάση του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Σπερχειάδας  δυστυχώς δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, παρά την μακρόχρονη εμπειρία του.

Πέρα από την γενικότερη απραξία  και την αδιαφορία για τα ζητήματα της πόλης της Σπερχειάδας που είναι πολλά και σημαντικά. Ακόμα και τα όσα προτείνουν άλλοι τοπικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, αυτά στην κυριολεξία τα βάζουν στα συρτάρια, ή ποιος ξέρει που, μπορεί και στο καλάθι των αχρήστων προφανώς, το λιγότερο που νομίζουμε είναι, από πολιτικό κόμπλεξ… 

Ακόμα και μια πολύ σοβαρή και σημαντική πρόταση που κατέθεσε τοπικός σύμβουλος από το καλοκαίρι, με θέμα  η Σπερχειάδα να διεκδικήσει να χαρακτηριστεί ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΠΟΛΗ επειδή την έχει καταθέσει η Τοπική Κίνηση ” Σπερχειάδα η πόλη της καρδιάς μας”, δεν έχει καν μπει ως θέμα ακόμα για να συζητηθεί στο Τοπικό Συμβούλιο… Οι αναγνώστες του fonografos.net γνωρίζουν καλά πως αντιμετωπίζουν τις προτάσεις με εισηγήσεις του τοπικού συμβούλου.

Καταλαβαίνετε έτσι γιατί η Σπερχειάδα και η Ιστορία της είναι στην αφάνεια και δεν αναδεικνύεται, διότι αυτοί που πρέπει να πρωτοστατήσουν σε σοβαρά ζητήματα, απλά αδιαφορούν… Και εδώ δεν έχει να κάνει με το ποιος το προτείνει αλλά ότι ο σκοπός είναι βαρυσήμαντος και αφορά το όφελος, την δικαίωση της πόλης της Σπερχειάδας.

Τι είναι αυτό άραγε, που ακόμα και για την ιστορία της πόλης τους δεν το θέλουν, που με  επίσημη “καταχώρηση” ως Μαρτυρική πόλη θα αναδειχθεί η πλούσια ιστορία της Σπερχειάδας και η αλήθεια για την ναζιστική θηριωδία που υπέστη;;;

  Επειδή δεν το  πρωτοξεκίνησαν αυτοί;;; Τόσα χρόνια είναι στην εξουσία και στο τιμόνι του Δήμου ας το έκαναν, τόσο πολιτικό κόμπλεξ τους διακατέχει;;; Μήπως η τοπική ιστορία κάποιους  “θίγει” και “ενοχλούνται – κοντράρονται” από  ιδεολογίες και πεποιθήσεις και δεν θέλουν να το ακουμπήσουν ως ζήτημα;;; Το έχουν καταλάβει άραγε  οι  χορηγοί τους που τους έβαλαν εκεί που τους έβαλαν;;;

Είναι  πραγματικά πρωτοφανές που δεν επιδιώκουν για τον όποιο λόγο. Έστω και τώρα, προσπαθούν στο ελάχιστο κάποιοι  υπεύθυνοι να τοποθετήσουν την Σπερχειάδα εκεί που της αξίζει….

Η πρωτοβουλία  η  Σπερχειάδα να διεκδικήσει  να χαρακτηριστεί ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΠΟΛΗ έχει βρει ανταπόκριση μέσα από τις προσπάθειες της  Τοπικής Κίνησης ” Σπερχειάδα η πόλη της καρδιάς μας” αλλά θα πρέπει όλοι οι Σπερχειαδίτες με γνώμονα το σωστό, το κοινό όφελος και την “δικαίωση” της πόλης τους, να σταθούν συμπαραστάτες και υποστηρικτές σε αυτή την σημαντική διεκδίκηση!!!

Δείτε το βίντεο από την συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλιου Σπερχειάδας στις 30/11/2020 τι ειπώθηκε σχετικά με την αναφορά στις προτάσεις για να χαρακτηριστεί η Σπερχειάδα ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΠΟΛΗ και για την προβολή των μνημείων της… Διαβάστε και τις Προτάσεις έτσι όπως κατατεθήκαν στο πρωτόκολλο.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ZkptwsMgfhc

Η Σπερχειάδα διεκδικεί να χαρακτηριστεί ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΠΟΛΗ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ…. 76 χρόνια μετά… ότι απέμεινε από το ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ της ναζιστικής θηριωδίας 18/06/1944 & η ένδοξη δράση των κατοίκων της στην Εθνική Αντίσταση (1941-1944).

Εδώ κτυπά η καρδιά της Εθνικής Αντίστασης Η Σπερχειάδα διεκδικεί να χαρακτηριστεί ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΠΟΛΗ λόγω της πλούσιας Ιστορίας της και του Ολοκαυτώματος 18/6/1944 ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ.

Επισκεφτείτε τα 10 “ιστορικά διαμάντια της”

1.ΚΑΛΥΒΑ ΣΤΕΦΑΝΗ

Η “σπίθα” της Εθνικής Αντίστασης ή … η «Αγία Λαύρα» του Αντιστασιακού αγώνα!!!  Μία ξεχωριστή, σημαντική σελίδα της ελληνικής ιστορίας, στην Σπερχειάδα. Τον Μάη του 1942 ο αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ Άρης Βελουχιώτης μαζί με τους συντρόφους του οι Σπερχειαδίτες Φώτης Μαστροκώστας (Θάνος) και Στέφανος Στεφανής καθώς και οι Νίκος Λέβας και Βασίλης Ξηροτρούλιας) ξεκίνησαν το αντάρτικο. “Εδώ στο καπνισμένο παραγώνι, σ΄αυτό το φτωχοκάλυβο,πυρώθηκε της λευτεριάς η ανάσα” (Β. Ι.Κούκος).

2. ΕΡΕΙΠΩΜΕΝΟΣ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Από τα πιο σημαντικά μνημεία της Φθιώτιδας με ιδιαίτερο θρησκευτικό και ιστορικό συμβολισμό, που θυμίζει την θηριωδία των Ναζί και το Ολοκαύτωμα της Σπερχειάδας στις 18/6/1944 όπου από τα 539 σπίτια της, τα 489 καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ πολλοί άμαχοι πολίτες σκοτώθηκαν.

3. ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ «ΑΘ. & Μ. ΑΚΡΙΔΑ»

Μία σημαντικότατη καταγραφή και μοναδική παρουσίαση της τοπικής ιστορίας, μέσα στο πέρασμα των χρόνων με ευρήματα που εντυπωσιάζουν αλλά και οριοθετούν την πλούσια δραστηριοποίηση των κατοίκων στην ιστορία της περιοχής. Εκθέματα, το Νομισματικό Μουσείο “Βότση”, αφθονία αντικειμένων ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος.

4. ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Στο Μέγα Ρέμα κατασκευάστηκε τούνελ 200 και πλέον μέτρων, μπαζώθηκε τις δεκαετίες ’70-’80 και από τα ερειπωμένα σπίτια του Ολοκαυτώματος της Σπερχειάδας και έτσι δημιουργήθηκαν πλατείες. Στη μία, δόθηκε συμβολικά και τιμητικά το όνομα της Εθνικής Αντίστασης. Οι αναπλάσεις στο χώρο περιλαμβάνουν Τουριστικό Περίπτερο, Μνημείο, χώρους δραστηριοτήτων και ψυχαγωγίας και συμπληρώνεται με το μεγάλο Πλατανόδασος στην κοίτη του Μέγα Ρέματος.

5. ΠΡΟΤΟΜΗ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ – ΟΡΚΟΣ του ΕΛΑΣ

Το μνημείο με την προτομή του Άρη Βελουχιώτη και τον Όρκο του ΕΛΑΣ γραμμένος πάνω σε μαρμάρινη πλάκα, ανάμεσα στις πλατείες Εθν. Αντίστασης και Ηγουμένου Γερμανού Δημάκου.

6. ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΔΗΜΑΚΟΥ

Η πλατεία προς τιμή του Γερμανού Δημάκου (Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Αγάθωνος) ο γνωστός «Πάπα-Ανυπόμονος», ένας από τους πιο ονομαστούς μοναχούς που συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση, δίπλα στο σύντροφο και αρχικαπετάνιο του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη.

7. ΗΡΩΟ στον ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στην Σπερχειάδα, υπάρχει Ηρώο αφιερωμένοστους πολλούς ήρωες και πεσόντες πολέμου υπέρ πατρίδος. Τιμούνται σε κάθε Εθνική Επέτειο.

8. ΚΟΚΚΑΛΑΚΙΑ

Πανέμορφο αλσύλλιο σε λόφο με μαγευτική θέα.Ο Ελληνικός στρατός κτυπήθηκε από τον εχθρό και λέγεται ότι “κάθε φυτεμένο πεύκο και ένας νεκρός”, ως φόρος τιμής, εξού και το όνομα του.

9. ΜΝΗΜΕΙΟ ΘΑΝΟΝΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Βρίσκεται στο 1ο Νεκροταφείο Σπερχειάδας, στη θέση “Κορακόραχη”, ένας φόρος τιμής στα παλληκάρια της Σπερχειάδας που πολέμησαν στην κατοχή για την ελευθερία της χώρας μας.

10. ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΟΡΓΙΑΝΗ

Το ξωκλήσι βρίσκεται στις πανέμορφες πλαγιές του Γουλινά με εντυπωσιακή θέα τα διάσπαρτα χωριά της κοιλάδας του Σπερχειού, 5 χλμ νότια της Σπερχειάδας. Αρχικά κτίστηκε το 1860 και ανακατασκευάστηκε μετά την καταστροφή του από τους Σπερχειαδίτες το 1963 και αποτελεί σημείο αναφοράς. Σε κάθε επιδρομή των Ναζί στην κατοχή, ο άμαχος πληθυσμός ανηφόριζε και έβρισκε καταφύγιο στη Γόργιανη υπό την προστασία των ανταρτών και της Παναγιάς και για αυτό γιορτάζει και πανηγυρίζει “διπλά” τον Δεκαπενταύγουστο.

Σπερχειάδα η πόλη της καρδιάς μας  – Δημήτρης Καραντζούνης

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Δωρεάν rapid tests για κορονοϊό σε Μαλεσίνα και Αταλάντη

Ενημερωθείτε για τους  δωρεάν ελέγχους-rapid tests στο Δήμο Λοκρών Δωρεάν rapid tests Covid-19 στο Δήμο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *