Δευτέρα , 27 Μαρτίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Στη Βουλή οι ελλείψεις στο ΕΕΕΕΚ Λιβαδειάς

Σε συνέχεια της περιοδείας που πραγματοποιήθηκε, προ ημερών, από κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο Βουλευτή Εύβοιας στο Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Λιβαδειάς, κατατέθηκε ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας, Παιδείας και Εσωτερικών «για τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης των ελλείψεων και στήριξης του Εργαστηρίου».

Σύμφωνα με δελτίο τύπου το κόμματος, στην ερώτηση η οποία υπογράφεται επίσης από τους βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και Θανάση Παφίλη επισημαίνεται η διαχρονική έλλειψη ουσιαστικής μέριμνας από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, για την στήριξη και την λειτουργία του. Αναδεικνύεται η υποχρηματοδότηση που έχει οδηγήσει γονείς, εκπαιδευτικούς και τοπική κοινωνία να υποκαθιστούν ουσιαστικά από το υστέρημά τους τις ευθύνες του κράτους, η ανεπάρκεια του κτιρίου για τις ανάγκες και την ολόπλευρη ανάπτυξη των εργαστηρίων καθώς και η παντελής απουσία συγκροτημένης διδακτικής ύλης η οποία καλύπτεται από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ουσιαστικά φτιάχνουν τα βιβλία για τους μαθητές με φωτοτυπίες, το κόστος των οποίων σε πολλές περιπτώσεις επιβαρύνονται οι ίδιοι. Επιπλέον, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ή οι προσφάτως μονιμοποιημένοι μετά από χρόνια δοκιμασιών και περιπλάνησης «τιμωρούνται» από τον αντιεκπαιδευτικό χαρακτήρα της προωθούμενης αξιολόγησης.

Οι κ. Υπουργοί ερωτώνται τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

– Για την άμεση αντιμετώπιση των ελλείψεων σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

– Για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και οι μελέτες, καθώς και η εξασφάλιση χρηματοδότησης, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η ανέγερση νέων αιθουσών για το ΕΕΕΕΚ.

– Για να εξασφαλιστούν τα αναγκαία βιβλία και άλλα βοηθήματα, τα κατάλληλα εποπτικά μέσα και ό,τι άλλο είναι αναγκαίο για τη στήριξη των παιδιών, σύμφωνα με τις προτάσεις της διεύθυνσης και των εκπαιδευτικών του Εργαστηρίου.

 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Παιδείας & Θρησκευμάτων και Εσωτερικών

Θέμα: Για τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης των ελλείψεων και στήριξης του Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Λιβαδειάς.

Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Λιβαδειάς στεγάζεται στο κτίριο του πρώην Γυμνασίου Χαιρώνειας. Παρά τη φαινομενικά καλύτερη – ως προς το κτίριο- κατάσταση συγκριτικά με άλλες ανάλογες δομές εκπαίδευσης, η διαχρονική έλλειψη ουσιαστικής μέριμνας από όλες τις κυβερνήσεις για την στήριξη και την λειτουργία του συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης είναι έντονο. Το μεγαλύτερο τμήμα του εξοπλισμού και των λειτουργικών εξόδων του ειδικού εργαστηρίου καλύφθηκαν και συνεχίζουν να καλύπτονται από δωρεές, από την προσωπική προσφορά των εκπαιδευτικών και των γονέων, καθώς κι από την στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Ο διαχωρισμός των αιθουσών σε μικρότερα πιο λειτουργικά τμήματα για τις ανάγκες των παιδιών, ακόμη και τα θερμοκήπια που χρησιμοποιούν στα εργαστήρια κηπουρικής, φτιάχτηκαν με υλικά που συνέλεξαν οι ίδιοι και με προσωπική εργασία.

Το κτίριο, εκτεθειμένο κι ανοιχτό στο σύνολό του απ` όλες τις πλευρές δεν ζεσταίνεται επαρκώς, ακόμα κι όταν λειτουργούν τα θερμαντικά σώματα, ενώ δεν επαρκεί για τις ανάγκες και την ολόπλευρη ανάπτυξη των εργαστηρίων. Η πρόταση από τον Δήμο για την τοποθέτηση μίας ή δύο προκάτ αιθουσών, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τη λύση του προβλήματος.

Επίσης, η απουσία συγκροτημένης διδακτικής ύλης καλύπτεται από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ουσιαστικά φτιάχνουν τα βιβλία για τους μαθητές με φωτοτυπίες, το κόστος των οποίων σε πολλές περιπτώσεις επιβαρύνονται οι ίδιοι. Επιπλέον, υπάρχει έλλειψη σε επιστημονικό προσωπικό όπως φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι και η λειτουργία του Εργαστηρίου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που επιπλέον «τιμωρούνται» από τον αντιεκπαιδευτικό χαρακτήρα της προωθούμενης αξιολόγησης.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

– Για την άμεση αντιμετώπιση των ελλείψεων σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

– Για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και οι μελέτες, καθώς και η εξασφάλιση χρηματοδότησης, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η ανέγερση νέων αιθουσών για το ΕΕΕΕΚ.

– Για να εξασφαλιστούν τα αναγκαία βιβλία και άλλα βοηθήματα, τα κατάλληλα εποπτικά μέσα και ό,τι άλλο είναι αναγκαίο για τη στήριξη των παιδιών, σύμφωνα με τις προτάσεις της διεύθυνσης και των εκπαιδευτικών του Εργαστηρίου.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Βόλτα γύρω από τη λίμνη Ορεστιάδα με τα πόδια το υδάτινο στολίδι της Καστοριάς

Η λίμνη Ορεστιάδα αδιαμφισβήτητα αποτελεί το υδάτινο στολίδι της Καστοριάς. Με εικόνες τόσο μαγικές, που …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *