Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Στις 10 Ιουνίου η συναυλία μνήμης με τον Γιώργο Νταλάρα στον Αρχαιολογικό Μουσείο Διστόμου

Ξεκινούν με μια σειρά ποικίλων δραστηριοτήτων πολιτιστικού, επιστημονικού, ιστορικού και αθλητικού περιεχομένου, οι Εκδηλώσεις Τιμής, Μνήμης και Διεκδίκησης για τα 80 ΧΡΟΝΙΑ από τη Σφαγή της Μαρτυρικής Πόλης του Διστόμου που διοργανώνει ο Δήμος Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας. Εκδηλώσεις, οι οποίες την πρώτη εβδομάδα – που παρουσιάζουμε εδώ- διεξάγονται στο Δίστομο, στην Παραλία Διστόμου και στον Πειραιά με κορύφωση στις 10 Ιουνίου, μαύρη επέτειο της ναζιστικής θηριωδίας του 1944.

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις Μνήμης για τα 80 Χρόνια από την Σφαγή του Διστόμου
Συγκεκριμένα:

**Τετάρτη, 29 Μαΐου

-Στις 17.00, θα διεξαχθούν οι33οι Σχολικοί Αγώνες Στίβου στο Στάδιο Παραλίας Διστόμου, με την συμμετοχη τωνΔημοτικών Σχολείων του Δήμου και συγκεκριμενα αυτών του Διστόμου, της Αράχωβας, της Αντίκυρας και της Παραλίας Διστόμου. Η διοργανωση ειναι του Δήμου ΔΑΑ. Στην Παραλία Διστόμου.

**Παρασκευή, 31 Μαΐου

–Στις 20:00, Έναρξη Επιστημονικής Διημερίδας με την προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Γιώργου Λούκα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα “The Every man/woman. Ο Καθένας/μια” – Πνευματικό Ενοριακό Κέντρο Αγίου Νικολάου, Δίστομο.

**Σάββατο, 1 Ιουνίου

-Στις 12:30, παρουσίαση από την Ομάδα Έργου της ιστοσελίδας του << Ιστορικού Χάρτη>> της Σφαγής του Διστόμου <<80 χρόνια από τη Σφαγή: ίχνη και μαρτυρίες στον χώρο>>, στο πλαίσιο της Επιστημονικής Διημερίδας.Πνευματικό Ενοριακό Κέντρο Αγίου Νικολάου, Δίστομο.

-Στις 13:30, Επιστημονική Διημερίδα σε Συνδιοργάνωση με την Εταιρεία Σύγχρονης Ιστορίας:“Αντίποινα: πρακτικές βίας, επιβολής και νομιμοποίησης των εγκλημάτων πολέμου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο- Πνευματικό Ενοριακό Κέντρο Αγίου Νικολάου, Δίστομο.

-Στις 17:00, Ημερίδα στο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. «Γερμανικές οφειλές από τις ναζιστικές θηριωδίες κατά τη διάρκεια της Κατοχής». Συνδιοργάνωση: Δήμοι Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Πειραιά, Καλαβρύτων, Βιάννου, Δικηγορικοί Σύλλογοι Πειραιά, Λιβαδειάς, Καλαβρύτων, Ηρακλείου, Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών, ΕΣΔΟΓΕ.

Στην Ημερίδα θα απευθύνουν χαιρετισμό ο κ. Γιάννης Μώραλης, Δήμαρχος Πειραιά, ο κ. Βασίλης Δαλαμάγκας, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Λιβαδειάς ,ο κ. Ανδρέας Οικονόμου, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων, ο κ. Νίκος Λογοθέτης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις Μνήμης για τα 80 Χρόνια από την Σφαγή του Διστόμου
Στο 1ο πάνελ με αμιγώς νομική θεματολογία, θα προεδρεύσει ο κ. Ηλίας Κλάππας, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και θα συμμετάσχουν ως Eισηγητές ο κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, τέως Πρόεδρος Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός και ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, ο κ. Αντώνης Μπρεδήμας, ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, ο κ. Θαλής Πολυχρονάκος, δικηγόρος Σπάρτης, μέλος Προεδρείου Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, ο κ.Μιλτιάδης Σφουντούρης, δικηγόρος Αθηνών, Πρόεδρος Συλλόγου Συγγενών θυμάτων Διστόμου, η κα. Gabrielle Heinecke, δικηγόρος, Ομάδα Δράσης «ΑΚ ΔΙΣΤΟΜΟ – ΑΜΒΟΥΡΓΟ».

Στο 2ο πάνελ με εκπροσώπους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, θα προεδρεύσει ο κ. Γιώργος Σαχίνης, δημοσιογράφος και θα συμμετάσχουν ως Eισηγητές ο κ. Γιάννης Σταθάς, Δήμαρχος Διστόμου – Αράχωβας -Αντίκυρας , ο κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Καλαβρύτων, Πρόεδρος Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, ο κ. Παύλος Μπαριτάκης, Δήμαρχος Βιάννου, ο κ. Αριστομενης Συγγελακης Συγγραμματέας ΕΣΔΟΓΕ, Δρ.ΕΚΠΑ , ο κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πρώην Πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών και ο κ. Χαρίλαος Ερμείδης Πρόεδρος Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.Συντονιστές του Συνεδρίου θα είναι ο κ. Δημητρης Αλευρομαγειρος, Αντιστράτηγος ε.α., επ.Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, Συγγραμματέας ΕΣΔΟΓΕ, ο κ. Δημήτρης Σταθακοπουλος Δρ.Παντείου Πανεπιστημίου, δικηγόρος Πειραιά, η κα Λίλη Αποστολίδου, δικηγόρος Πειραιά.

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις Μνήμης για τα 80 Χρόνια από την Σφαγή του Διστόμου
**Κυριακή 2 Ιουνίου

Στις 10:00, ο 40ος Δρόμος Θυσίας – Τρεις Αγώνες Δρόμου, μήκους:

α. 11.200 μ., με σημείο εκκίνησης τη θέση Καρακόλιθος και τερματισμό την πλατεία Εθνικής Αντίστασης,

β. 1.100 μ., παιδιά, με σημείο εκκίνησης το Μαυσωλείο και τερματισμό την πλατεία Εθνικής Αντίστασης,

γ. 500 μ. για ΑμεΑ, με σημείο εκκίνησης την πλατεία Δανιήλ Γαμβρίλη και τερματισμό την πλατεία Εθνικής Αντίστασης Διστόμου.

Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σε συνδιοργάνωση με το <<Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ)>>.

-Στις 13:00, Επιστημονική διημερίδα , σε Συνδιοργάνωση με την Εταιρεία Σύγχρονης Ιστορίας: “Αντίποινα: πρακτικές βίας, επιβολής και νομιμοποίησης των εγκλημάτων πολέμου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.Πνευματικό Ενοριακό Κέντρο Αγίου Νικολάου, Δίστομο.

-Στις 18:00, Παρουσίαση του προγράμματος Τοπικής Ιστορίας του Γυμνασίου Διστόμου, <<Μαθαίνω για τον Τόπο μου>> – Πνευματικό Ενοριακό Κέντρο Αγίου Νικολάου, Δίστομο

-Στις 21:00, «Το Σημάδι» : Θεατρική παράσταση από το Θεατρικό Εργαστήρι Γιαννιτσών σε σκηνοθεσία του Βασίλη Δεμιρτζόγλου, βασισμένη στο ιστορικό γεγονός της ομαδικής εκτέλεσης κατοίκων των Γιαννιτσών από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις 14 Σεπτεμβρίου 1944, στοΑμφιθέατρο Μαυσωλείου, Δίστομο.

Το πρόγραμμα των επομένων ημερών, περιλαμβάνει επίσης θεατρικές, αθλητικές, χορωδιακές, χορευτικές και μουσικές δραστηριότητες που κορυφώνονται την 10η Ιουνίου με το Μνημόσυνο στο Μαυσωλείο και το βράδυ Συναυλία Μνήμης του Γιώργου Νταλάρα.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Οι φημισμένες παραλίες της Ελαφονήσου, με τα σμαραγδένια νερά και την ψιλή, λευκή άμμο συγκαταλέγονται στις καλύτερες της Ελλάδας

Αν για τους Βορειοελλαδίτες, δεν έχει σαν την Χαλκιδική, σίγουρα για τους Πελοποννήσιους και όχι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *