Τρίτη , 30 Μαΐου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Στις 4 Ιουνίου 2023 ο εορτασμός της μεγάλης μάχης της Ντρέμισσας

Ενημερωτικό δελτίο από το Δήμο Δελφών

Το ημερολόγιο έγραφε 17 Μαΐου του 1821, όταν ο Ομέρ Βρυώνης, επικεφαλής 3.000 Τουρκαλβανών, όρμησε προς το πλευρό της Γκιώνας. Ο Πανουργιάς, όμως, με Ρουμελιώτες Οπλαρχηγούς και 700 περίπου πολεμιστές τον περίμεναν στην Αρβανιτόραχη. Τι κι αν ήταν λιγότεροι, το πάθος και η ορμή από τις σπουδαίες μάχες που είχαν προηγηθεί οδήγησαν σε μία ακόμα σημαντική νίκη.

Οι δυνάμεις του Ομέρ Βρυώνη αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφήνοντας πίσω τους 300 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Το πιο σημαντικό όλων, όμως, ήταν το ότι ο επικεφαλής τους δεν είχε άλλη επιλογή, από το να εγκαταλείψει το σχέδιό του για πέρασμα στην Πελοπόννησο. Συνέπεια αυτού ήταν να δοθεί χρόνος στις Ελληνικές δυνάμεις για την κατάληψη της Τρίπολης, κάτι που οδήγησε σταδιακά και στην εδραίωση της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο εορτασμός της μεγάλης μάχης της Ντρέμισσας, μετά από προτροπή της Αδελφότητας Πανουργιωτών «Οι Άγιοι Ταξιάρχαι», καθιερώθηκε το 2000 με απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλλιέων. Έκτοτε εορτάζεται την παραμονή του Αγίου Πνεύματος, όπως θα γίνει και φέτος στις 4 Ιουνίου 2023, με τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο στη θέση Αρβανιτόραχη της Κοινότητας.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Μεγάλη πυρκαγιά στο πρώην εργοστάσιο στον Πλατύκαμπο, καταστράφηκε ολοσχερώς επαγγελματικός χώρος περίπου 3.000 τ.μ

Τρία σχεδόν 24ωρα μετά την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε εγκαταστάσεις πρώην εργοστασίου στον Πλατύκαμπο, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *