Παρασκευή , 24 Μαρτίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Στο επίκεντρο ημερίδας στα Τρίκαλα «Τα λαϊκά Σύμβολα των Καραγκούνηδων»

«Τα λαϊκά Σύμβολα των Καραγκούνηδων» είναι το θέμα της τρίτης Ημερίδας του Λαογραφικού Πολιτιστικού & Αρχαιολογικού Συλλόγου Τρικάλων και Παραρτήματος Φανερωμένης «Οι Θεριστάδες».

Η εκδήλωση διοργανώνεται την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στις 10.30 το πρωί στο Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα.

Την ημερίδα συντονίζουν διακεκριμένοι καθηγητές των Πανεπιστημίων, Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Θράκης.

Θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου Τσιτσάνη με ανακοινώσεις όπου θα παρουσιάσουν αναγνωρισμένοι επιστήμονες του χώρου. Τα θέματα που θα αναπτύξουν θα αναφέρονται στα Λαϊκά σύμβολα και συμβολισμούς των Καραγκούνηδων καθώς και στην αντανάκλαση που αυτά έχουν:

• στην γεωργία και κτηνοτροφία,

• στην παραδοσιακή ενδυμασία και γενικότερα στον τρόπο ζωής των Καραγκούνηδων,

• στα δημώδη άσματα και την τέχνη του λόγου.

• Επίσης θα πραγματοποιηθεί επίδειξη ένδυσης της παραδοσιακής φορεσιάς και διευθέτηση του κεφαλόδεσμου από αρμόδιο εργαστήριο (κατασκευής παραδοσιακών ενδυμασιών).

Οι εργασίες της ημερίδας, θα έχουυυν διδακτικό ρόλο για τους ενδιαφερόμενους ερευνητές και μελετητές του αντικειμένου. Προς τούτο οι ανακοινώσεις, συνοδευόμενες από φωτογραφικό υλικό θα εκτυπωθούν εν ευθέτω χρόνο, στα πρακτικά και θα αποτελέσουν πολύτιμο εγχειρίδιο για κάθε μελετητή. Θα διανεμηθεί σε βιβλιοθήκες και σχολεία και θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης για τους μαθητές, αλλά και πολύτιμο οδηγό ένδυσης για τους υπεύθυνους των βεστιαρίων των πολιτιστικών συλλόγων που πλεονάζουν στην περιοχή μας.

Πιστεύουμε πως με την παραπάνω προσπάθειά θα βοηθήσουμε στη μεταλαμπάδευση, διατήρηση και συνέχιση της πολιτισμικής κληρονομιάς και διαφύλαξη της ταυτότητας του τόπου μας.

Πραγματοποιείται υπο την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Στα πλαίσια συνεργασίας συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές: Περιφέρεια Θεσσαλίας/Περιφ. Ενότητα Τρικάλων,
Δήμος Τρικκαίων(Μουσείο Τσιτσάνη), Ένωση Καραγκούνηδων Ν. Τρικάλων (Ε.Κ.Ν.Τ.Θεσσαλικό Ημερολόγιο (Θ.ΗΜ), Φιλολογική Ιστορική Αρχειολογική και Λαογραφική Εταιρία Θεσσαλίας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.).

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Μέλη των Μανιταρόφιλων – Έλα να γνωρίσεις τους καρπούς της Λίμνης Πλαστήρα

Την Κυριακή 2 Απριλίου η Λίμνη Πλαστήρα γίνεται το επίκεντρο των καρπών της Γης, με …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *