Παρασκευή , 28 Ιανουαρίου 2022
Breaking News
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook

Συγκέντρωση στο Βόλο την Πέμπτη 25/11 για την βία κατά των γυναικών

Συγκέντρωση πραγματοποιούν την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου στις 6.30 μ.μ. στον Άγιο Νικόλαο, οι Μαχητικές και Ελεύθερες με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση το 2021 ήταν μια χρονιά ορόσημο. Ζήσαμε μια πανδημία έμφυλης βίας κατά την οποία είχαμε 13 καταγεγραμμένες γυναικοκτονίες – και ο χρόνος δεν έχει ακόμα τελειώσει. Δεν πρόκειται για καινούριο φαινόμενο. Απλά μέχρι σήμερα δεν ονομάζονταν και δεν καταγράφονταν ως τέτοιες – καταγράφονταν στις ανθρωποκτονίες.

Γυναικοκτονία δεν ονομάζεται κάθε δολοφονία γυναίκας. Ονομάζεται η δολοφονία μιας γυναίκας επειδή είναι γυναίκα. Είναι δολοφονία λόγω του φύλου της, με δράστη συνήθως τον σύζυγο, τον σύντροφο, τον πατέρα. Είναι η δολοφονία μιας γυναίκας επειδή χώρισε (όπως της Κωνσταντίνας στη Μακρινίτσα) ή επειδή ήθελε να χωρίσει (όπως της Καρολάϊν στα Γλυκά Νερά), η δολοφονία μιας γυναίκας επειδή «χάλασε η φάση», όπως της Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο που ο σύντροφός της την δολοφόνησε επειδή δεν του άρεσε ο τρόπος που του μίλησε η δολοφονία μιας γυναίκας επειδή προχώρησε μετά τον χωρισμό και έκανε σχέση με κάποιον άλλον (όπως η Νεκταρία στην Κρήτη), τονίζουν οι Μαχητικές και Ελεύθερες.

Η βία κατά των γυναικών, τονίζουν, είναι ένα μαζικό φαινόμενο στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα:
1 στις 4 γυναίκες έχει κακοποιηθεί σωματικά ή/και σεξουαλικά τουλάχιστον μια φορά στη ζωή της, ενώ για πολλές γυναίκες αυτή η κακοποίηση είναι συστηματική.
Διαπράττονται 5.000 βιασμοί κάθε χρόνο (στην πλειοψηφία τους από άτομο του κοντινού περιβάλλοντος της γυναίκας). Μόνο όμως 150 από αυτούς καταγγέλλονται, ενώ ακόμα λιγότεροι είναι οι δράστες που τελικά καταδικάζονται.
9 στις 10 γυναίκες έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας τους.

Για να μπορέσουμε όμως να έχουμε προχωρήματα και νίκες σαν κοινωνία συνολικά πρέπει αυτή την πιο βαθιά κατανόηση των προβλημάτων, την οργή, τις πράξεις στήριξης και αλληλεγγύης να τις οργανώσουμε πιο αποτελεσματικά και να τις κάνουμε κινήματα και αγώνες στο δρόμο.
Όσα δικαιώματα κερδίσαμε μέχρι σήμερα σαν γυναίκες, σαν εργαζόμενες, σαν μετανάστριες/ες και πρόσφυγες, σαν ΛΟΑΤΚΙ άτομα, τα κερδίσαμε μέσα από τους μαζικούς αγώνες μας. Το δικαίωμα στην ψήφο, η νομική κατοχύρωση της ίσης αμοιβής, το 8ωρο, το δικαίωμα στην άμβλωση είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να οργανωθούμε σήμερα και να παλέψουμε ενάντια στις γυναικοκτονίες, την έμφυλη βία, την πατριαρχία και το σύστημα που την υποθάλπει και την καλλιεργεί, καταλήγει η ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στο κανάλι fonografos στο You Tube

Δες επίσης

Πληρωμές ύψους 1.873.216,04 ευρώ σε 304 δικαιούχους της Κρατικής Αρωγής έγιναν από το υπουργείο Οικονομικών.

Στην πίστωση ποσού συνολικού ύψους 1.873.216,04 ευρώ σε 304 δικαιούχους της Κρατικής Αρωγής στις περιοχές …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *