Ακολουθήστε μας στο facebook

Συγκομιδή Κελυφωτού φιστικιού στη Μάκρη Φθιώτιδας! [ΒΙΝΤΕΟ]

Ο www.fonografos.net με μεγάλη χαρά αποδέχτηκε την πρόσκληση να βιντεοσκοπήσει και να καταγράψει όλες τις  εργασίες  για το κελυφωτό  φυστίκι!

Συγκεκριμένα βρέθηκε στο  κτήμα των αδερφών Βασίλη και Δημήτρη Ζήση  στη Μάκρη του Δήμου Μακρακώμης.

Το κελυφωτό φυστίκι, ένα πασίγνωστο προϊόν που είναι  Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και καλλιεργείται στη Μάκρη,   στην μεγαλύτερη καλλιεργήσιμη έκταση στην Ελλάδα  που φτάνει τα 8.000 στρέμματα!

Ο  φακός του www.fonografos.net αποτύπωσε την διαδικασία αποκομιδής και επεξεργασίας του φημισμένου προϊόντος,  αλλά και το κλίμα, το εργασιακό περιβάλλον στο κτήμα των Αφών Ζήση που επι σειρά ετών ασχολούνται με το φιστίκι.

Δείτε την διαδικασία επεξεργασίας, τον τρόπο λειτουργίας, το μεράκι, την αγάπη ιδιοκτητών και εργαζόμενων για την δουλειά τους, ακόμη και το χιούμορ που έχουν εντάξει στο καθημερινό εργασιακό τους  πρόγραμμα, έχοντας αναπτύξει μία πολύ οικεία σχέση  όλοι μεταξύ τους!

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Αναφορικά με το κελυφωτό φυστίκι αξίζει να αναφερθούν  τα εξής:

Το ιστορικό της ανάπτυξης της Φιστικιάς στην Μάκρη ξεκινάει το 1951 από το κτήμα του δημόσιου υπάλληλου Ζήση Βασίλη στην θέση Λιούρπας. Ο πρώτος Δενδρώνας εγκαθίσταται εκεί από τον κ. Ζήση και τον Γεωργοτεχνίτη που εργαζόταν στην Γεωπονική Σχολή Αθηνών κ. Δεβεράκη Νικόλαο.

Η δενδροφύτευση αυτή χρωστάει πολλά στον καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής Αθηνών κ. Π. Αναγνωστόπουλο, που υπήρξε πρωτοπόρος στην συστηματική καλλιέργεια της Φιστικιάς και είναι εκείνους που συνέστησε ανεπιφύλακτα την δενδροφύτευση.

Η αρχική πρόθεση του κ. Ζήση ήταν η εγκατάσταση φιστικεώνα να γίνει στα  Μεσόγεια Αττικής στο διάστημα του μεσοπολέμου.Με την παρέμβαση του κ. Αναγνωστόπουλου η εγκατάσταση έγινε στην Μάκρη. Ο εν λόγω φιστικεώνας είναι ο πρώτος της Κεντρικής Ελλάδας.

Στην περιοχή της Μάκρης αναπτύχθηκαν αμέσως φυτώρια από τους κ. Ζήση και Δεβεράκη, που σε συνεργασία με άλλους νεότερους ντόπιους καλλιεργητές όπως τους κυρίους Κουφιώτη Αθανάσιο και Τσώνη Κωνσταντίνο, προσέφεραν  εκατοντάδες χιλιάδες δενδρύλλια στην Ελλάδα.

Η Μάκρη επίσης συνεισέφερε πανελλαδικά με την ενημέρωση των νέων καλλιεργητών στην ανάπτυξη της συστηματικής δενδροκαλλιέργειας.

Από το 1968 η καλλιέργεια επεκτείνεται στη Θεσσαλία-Χαλκιδική-Μέγαρα.

Το 1978 ιδρύεται στην Μάκρη ο πρώτος Πανελλαδικά Συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών με Πρόεδρο τον κ. Σιούτα Δημήτριο, αλλά η αλλαγή καθεστώτος για τους ειδικούς συνεταιρισμούς και οι συχνές νομοθετικές αλλαγές δεν επέτρεψαν την μεταποιητική και εμπορική λειτουργία του Συνεταιρισμού.

Το 1993 ο  Συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών  Μάκρης Φθιώτιδας με Διοικητικό Συμβούλιο τους κ. Σιούτα Δημήτριο Πρόεδρο και Μέλη τους Ανθούλη Ιωάννη, Μπλατσιώρη Δημήτριο, Κωστόπουλο Σωκράτη, Καιτσιώτη Κωνσταντίνο, καταθέτει αίτηση στο Υπουργείο Γεωργίας για Αναγνώριση ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης του Φιστικιού Φθιώτιδας με την Ονομασία: «ΚΕΛΥΦΩΤΟ ΦΙΣΤΙΚΙ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ».

 

Την Μελέτη και την σύνταξη του φακέλου  για το ΠΟΠ συνέταξε και συμπλήρωσε ο Ζήσης Γιάννης, γιος του προαναφερθέντος Βασίλη Ζήση. Το Φιστίκι Φθιώτιδας αναγνωρίστηκε σαν ΠΟΠ . Το 2002 με πρωτοβουλία ομάδας παραγωγών οι οποίοι και αποτέλεσαν τα 18 ιδρυτικά μέλη,  ιδρύεται  Συνεταιρισμός με την επωνυμία: «Αγροτικός Συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών Μάκρης Φθιώτιδος», ο οποίος συνεχίζει την δραστηριότητα του συνεργαζόμενος σήμερα με 60 και πάνω Φιστικοπαραγωγούς της Μάκρης και της ευρύτερης περιοχής. Διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται κάθε 2 χρόνια.

Η  πλειοψηφία όμως των παραγωγών του χωριού δραστηριοποιείται καλλιεργητικά και εμπορικά σαν μεμονωμένοι παραγωγοί.

Με πληροφορίες για την Μάκρη από την σελίδα   xwrionmakri.wordpress.com

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Έρχεται το Παζάρι Δομοκού

Εμποροπανήγυρη Δομοκού 20-25 Μαΐου 2024 Πέντε ημέρες θα διαρκέσει το δημοφιλές Παζάρι Δομοκού 2024. “Πάμε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *