Breaking News

Συμμετοχή του 1ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας στο 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Openearth 2024

Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ως Συντονιστής φορέας του εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Έργου LIFE ClimaMED“Καινοτόμες Τεχνολογίες για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής στον αγροτικό τομέα της Μεσογείου”, με την υποστήριξη της Δ.Δ.Ε. Π.Ε. Κοζάνης, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας-ΙΤΕ, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του ερευνητικού φορέα CENTRO DI SPERIMENTAZIONE E ASSISTENZA AGRICOLA, Ιταλίας και του Πανεπιστημίου Miguel Hermanadez Elche, Ισπανίας,διοργάνωσε το 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο OpenEARTH2024 (https://openearth.life-climamed.eu/index.php).

Το Συνέδριο διεξάχθηκε από τις 26 έως και τις 28 Νοεμβρίου 2024 στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας-ΙΤΕ στο Ρέθυμνο, με τη συνεργασία Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής και αλλοδαπής, καθώς και Ερευνητικών Ιδρυμάτων. Τελέστηκε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, καθώς και της Περιφέρειας Κρήτης.

.Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η αντιμετώπιση του επίκαιρου ζητήματος αιχμής της προσαρμογής και του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα, μέσω της προώθησης πρακτικών και σύγχρονων αποτελεσματικών τεχνολογιών. Επικεντρώθηκε κυρίως στο αποτύπωμα άνθρακα, αποβλήτων και νερού των παραγωγικών διαδικασιών και αποσκοπούσε στην τόνωση του ενδιαφέροντος των επιστημόνων, της εκπαιδευτικής κοινότητας και των πολιτών, καθώς και στην ενημέρωσή τους σχετικά με τις στρατηγικές βιώσιμης διαχείρισης του ζητήματος.

Το Συνέδριο διαπραγματεύθηκε το σύγχρονο θέμα αιχμής που αφορά στην Κλιματική Αλλαγή, καθώς και τους παράγοντες που την επηρεάζουν, όπως και τις συνέπειες που απορρέουν από αυτήν. Απευθύνθηκε στο σύνολο των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, δηλαδή μέλη ΔΕΠ, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και μαθητές – με μία τουλάχιστον Συνεδρία στην οποία δόθηκε βήμα σε εκπαιδευτικούς, αλλά και σε μαθητές να παρουσιάσουν το έργο τους, μετά από αξιολόγηση από κριτές, στην ελληνική γλώσσα. Επίσης, το Συνέδριο έδωσε τη δυνατότητα στις καλύτερες ανακοινώσεις να δημοσιευθούν ως άρθρα – μετά από νέα αξιολόγηση – σε πλήθος έγκυρων διεθνών επιστημονικών περιοδικών.

Θεματικές περιοχές του Συνεδρίου που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον της σχολικής κοινότητας ήταν:

• Περιβαλλοντική εκπαίδευση-η επιστήμη της διδασκαλίας

• Κυκλική οικονομία μέσω της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

• Εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη στα διάφορα επίπεδα των εκπαιδευτικών συστημάτων

• Εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη και κλιματική αλλαγή.

Μέρος αυτής, στις 27 Νοεμβρίου 2024, μεταδόθηκε live από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) στον σύνδεσμο https://video.sch.gr/live/show/443.

2nd International Conference OpenEARTH 2024, 27 Νοεμβρίου2024.

Συνεδρία ΙΙΙ: Περιβαλλοντική εκπαίδευση στα διαφορετικά επίπεδα του εκπαιδευτικού συστήματος.

Προεδρείο : Α. Μαρματάκη , Κ. Πετρογιάννη , Σ. Θεοδωρίδου

• 12:00 Αρχιτεκτονικά οικοδομήματα εμπνευσμένα από την τεχνοτροπία της κυψέλης και τη ζωή των μελισσών (on-line) Ε. Θεοδωράκη , Δ. Σακελλαρίου 1ο ΕΠΑ.Λ. Καρδίτσας .

(OpenEARTH 2024 PROGRAM FINAL)

Η ερευνητική εργασία που παρουσιάστηκε είχε ως θέμα της: Αρχιτεκτονικά οικοδομήματα εμπνευσμένα από την τεχνοτροπία της κυψέλης και τη ζωή των μελισσών.

Μελετήθηκε ο τρόπος ζωής των μελισσών, καθώς και η τεχνοτροπία τους στην κατασκευή των κελιών (κυψελών) τους. Σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία παίζει η μέλισσα αρχιτέκτονας! Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της κοινωνικής ζωής της μέλισσας είναι η ομοιόσταση, δηλαδή η διατήρηση της θερμοκρασίας και των άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων του μελισσιού σε σχετικά σταθερά επίπεδα, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές κλιματικές συνθήκες.

Παρατηρώντας και μελετώντας τη διαδικασία της «ψύξης-κλιματισμού και θέρμανσης» μέσω της ομοιόστασης, οι μηχανικοί προσάρμοσαν αντίστοιχες τεχνικές στα κτίρια. Οι μέλισσες μπορεί να κάνουν οικονομία υλικού και δυνάμεων, όμως αυτό που τις ωθεί σε αυτό, είναι η τάση της φύσης να κάνει απόλυτη οικονομία.

Οι αρχιτέκτονες αναζητώντας τρόπους ώστε να μειώσουν τις πρώτες ύλες, δημιουργώντας κάτι κομψό και ταυτόχρονα σταθερό στράφηκαν στην εγγυημένη οδό της φύσης! Έτσι, λοιπόν, διαμορφώθηκε η σύγχρονη αρχιτεκτονική!

Υλικό που δημιουργήθηκε: αφίσα, λογότυπο, μελετητικό τεύχος

1ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας

Πηγή:  karditsalive.net

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Έρχεται νέα ψυχρή «έφοδος» – Πότε θα έχουμε πολύ κρύο και χιόνια

Πότε αναμένεται η νέα κακοκαιρία Νέο κύμα κακοκαιρίας φαίνεται ότι ετοιμάζεται να εισβάλει στην χώρα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *