Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Συμβούλιο Ασφαλείας: Οι ΗΠΑ πιέζουν για ψήφισμα που θα καλεί την Χαμάς να δεχτεί το «σχέδιο Μπάιντεν»

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας να κινηθεί προς ψηφοφορία για το αμερικανικό σχέδιο απόφασης (…) που υποστηρίζει την πρόταση πάνω στο τραπέζι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Κυριακή ο εκπρόσωπος της αμερικανικής μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, Νέιτ Έβανς.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν πρέπει να αφήσουν να χαθεί αυτή η ευκαιρία και πρέπει να μιλήσουν με μια φωνή, υποστηρίζοντας αυτή τη συμφωνία», πρόσθεσε, καθώς οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, έχουν επικριθεί έντονα διότι έχουν μπλοκάρει προηγούμενα ψηφίσματα που καλούσαν για κατάπαυση του πυρός.

Υπενθυμίζεται πως ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν παρουσίασε «ισραηλινή», κατ’ αυτόν, πρόταση τριών φάσεων με διάρκεια σαράντα ημερών έκαστη, τονίζοντας πως είναι «καιρός» να τελειώσει ο πόλεμος, να επιστρέψουν «όλοι» οι όμηροι, να ανοικοδομηθεί ο ερειπωμένος παλαιστινιακός θύλακας και να υπάρξει διαρκής ειρήνη.

Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ξεκάθαρα ότι η Χαμάς είναι αυτή που έχει την ευθύνη να αποδεχτεί τη συμφωνία, κάτι που αντανακλάται στο σχέδιο απόφασης.

Η τρίτη εκδοχή του κειμένου, που διανεμήθηκε χθες Κυριακή στα κράτη μέλη και περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, «χαιρετίζει» την πρόταση κι αναφέρει – αντίθετα με τις δυο προηγούμενες εκδοχές – ότι την έχει «αποδεχτεί» το Ισραήλ. Καλεί τη Χαμάς να «την αποδεχτεί επίσης και καλεί τα δυο μέρη να εφαρμόσουν πλήρως τους όρους της χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους».

Τι προβλέπει το σχέδιο Μπάιντεν
Έπειτα από αιτήματα που έκαναν κράτη μέλη αφότου άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο απόφασης πριν από μια εβδομάδα, το νέο κείμενο διευκρινίζει το περιεχόμενο της πρότασης.

Αναφέρει έτσι ότι η πρώτη φάση προβλέπει «άμεση και πλήρη» κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από «πυκνοκατοικημένες περιοχές» της Λωρίδας της Γάζας για έξι εβδομάδες, την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, ιδίως γυναικών και αρρώστων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας. Προσθέτει πως η κατάπαυση του πυρός θα παραμείνει σε ισχύ «όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις» για τις επόμενες φάσεις.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αντιμετώπισαν με μεγάλη επιφύλαξη τις δύο προηγούμενες εκδοχές του αμερικανικού σχεδίου απόφασης, ειδικά η Αλγερία, η οποία αντιπροσωπεύει τα αραβικά κράτη, και η Ρωσία, κράτος-μόνιμο μέλος που διαθέτει δικαίωμα βέτο.

Υπενθυμίζεται πως έπειτα από δυο αποφάσεις επικεντρωμένες στην ανθρωπιστική βοήθεια, Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «κατόρθωσε» να «απαιτήσει» εντέλει στα τέλη Μαρτίου την «άμεση κατάπαυση του πυρός» κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Μετά τη διαταγή στο Ισραήλ από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα, η Αλγερία κυκλοφόρησε στο ΣΑ σχέδιο απόφασης που αξίωνε άμεση κατάπαυση του πυρός και τερματισμό των επιχειρήσεων στην πόλη αυτή της Λωρίδας της Γάζας.

Οι ΗΠΑ διατείνονταν τότε πως τέτοιο κείμενο «δεν θα βοηθούσε», επιχειρηματολογώντας πως έδιναν προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός.

www.dnews.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Άγριο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στη Χαλκίδα, ο άνδρας πήρε ένα καλώδιο και προσπάθησε να πνίξει τη σύζυγό του