Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Τα 8 πιο άγνωστα χωριά που συνθέτουν το σύμπλεγμα των Ζαγοροχωρίων και αξίζει να τα ανακαλύψετε.

Ιδανική απόδραση για ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές εξορμήσεις μέσα στη φύση.

Η Ήπειρος κρύβει πολλές ομορφιές και ένα από τα μέρη που έχουν ξεχωρίσει είναι τα Ζαγοροχώρια με τα πανέμορφα γραφικά χωριά, φωλιασμένα στην οροσειρά της Πίνδου, και την πανέμορφη φύση που τα περιβάλλει.

Από τα πρώτα χωριά που ξεχώρισαν είναι το Ζαγόρι, το πιο τουριστικό και ανεπτυγμένο του συμπλέγματος, ενώ τα τελευταία χρόνια τόσο το Τσεπέλοβο όσο και οι Κήποι έχουν αρχίσει να αποκτούν περισσότερους επισκέπτες. Ωστόσο, στο σύμπλεγμα των Ζαγοροχωρίων, υπάρχουν και άλλα πανέμορφα χωριά που αξίζει να τα ανακαλύψετε στην επόμενη απόδραση σας στην Ήπειρο.

Αξίζει να αναφέρουμε πως τα Ζαγοροχώρια αποτελούνται από 46 χωριά, τα οποία διατηρούν την ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τα πέτρινα διώροφα αρχοντικά, ενώ τα λιθόστρωτα σοκάκια και οι κεντρικές πλατείες με τους πλάτανους δίνουν μια πιο ειδυλλιακή ατμόσφαιρα στο σκηνικό. Τα χωριά είναι ορεινά και σε μεγάλο υψόμετρο, ενώ σε πολλά σημεία έξω από τα χωριά θα βρείτε εντυπωσιακά γεφύρια -από τα πιο ξακουστά το Γεφύρι του Κόκορη.

Τα Ζαγοροχώρια κρατούν την ηπειρώτικη αρχιτεκτονική
Κάθε εποχή του χρόνου τα Ζαγοροχώρια έχουν επισκεψιμότητα, πρόκειται για έναν προορισμό των τεσσάρων εποχών, μιας και συνδυάζει πολλά πράγματα. Αυτή την εποχή που η φύση είναι ανθισμένη και καταπράσινη το σκηνικό είναι ακόμα πιο όμορφο μιας και τα ζωηρά χρώματα από τις περιποιημένες με λουλούδια αυλές κάνουν έντονη αντίθεση με το γκρι χρώμα που κυριαρχεί μέσα στα σοκάκια των χωριών.

Πέτρινα γεφύρια θα βρείτε πολλά στην ευρύτερη περιοχή
Επιλέξαμε να προτείνουμε 8 πιο άγνωστα χωριά του συμπλέγματος, τα οποία αξίζει είτε να επισκεφτείτε σε επόμενη απόδραση σας στα Ζαγοροχώρια, είτε να τα έχετε ως βάση για τις εξορμήσεις σας. Ας ανακαλύψουμε τα πιο αθέατα χωριά που βρίσκονται διάσπαρτα στο σύμπλεγμα και τα προτείνουμε ακόμα και για καλοκαιρινές διακοπές -ειδικά αν αγαπάτε τις πιο εναλλακτικές αποδράσεις.

Ζαγοροχώρια: 8 άγνωστα χωριά του συμπλέγματος
Βίτσα
Το ορεινό πέτρινο χωριό Βίτσα, που ανήκει στο Κεντρικό Ζαγόρι, βρίσκεται στην είσοδο του φαραγγιού του Βίκου στις νοτιοανατολικές πλαγιές της κορυφή Στούρος, χτισμένο αμφιθεατρικά στα 955 μέτρα υψόμετρο. Φτάνοντας ο επισκέπτης στην κεντρική πλατεία και αντικρίζοντας το τοπίο, με τα πλατάνια, τα πέτρινα αρχοντικά με τις ανθισμένες περιποιημένες αυλές, είναι σαν να ξεπροβάλει μπροστά στα μάτια του ένας ζωντανός πίνακας ζωγραφικής. Όλο το κάδρο είναι σα να το έχει ζωγραφίσει ένας έμπειρος καλλιτέχνης που δεν του έχει ξεφύγει η παραμικρή λεπτομέρεια.

Η κεντρική πλατεία στη Βίτσα

Μέσα στα λιθόστρωτα σοκάκια του χωριού
Αφορμή να ανακαλύψω τη Βίτσα ήταν το «Κανέλα και Γαρύφαλλο» όπου ο ιδιοκτήτης του άφησε τη ζωή στην Αθήνα για να φτιάξει ένα θεματικό εστιατόριο. Στη δεύτερη επίσκεψη μου βρήκα χρόνο να περιπλανηθώ στα σοκάκια του πέτρινου χωριού όπου μου αποκαλύφθηκε η πραγματική ομορφιά του μέρους. Το συγκεκριμένο χωριό είναι ιδανικό για πιο ήσυχες διακοπές και προτείνετε να το έχετε ως αφετηρία για να εξερευνήσετε τα Ζαγοροχώρια.

Το χωριό αποτελείται από δύο οικισμούς, μαχαλάδες όπως λέγονταν παλαιότερα, την Άνω και Κάτω Βίτσα. Οικισμοί ενώνονται μεταξύ τους με λιθόστρωτα μονοπάτια όπου θα δείτε να ξεπροβάλλουν διώροφα πέτρινα αρχοντικά, δρόμοι, πλατείες και εκκλησίες. Μάλιστα, λόγω του οικιστικού συνόλου του θεωρείται από τα πιο χαρακτηριστικά χωριά του Κεντρικό Ζαγορίου. Στα αξιοθέατα του τόπου συμπεριλαμβάνονται δύο ναοί, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πιθανότατα πριν το 1554 να λειτουργούσε ως μοναστήρι, και του Αγίου Νικολάου -χτίστηκε το 1612.

Μονοδένδρι
Σε υψόμετρο λίγο παραπάνω από τα 1000 μέτρα είναι τοποθετημένο το Μονοδένρι, ένα από τα μικρότερα χωριά του συμπλέγματος, που μερικούς αιώνες λεγόταν Άνω Βίτσα -ουσιαστικά ήταν το πάνω μαχαλάς του χωριού Βίτσα με το οποίο ήταν ένα. Λόγω της αύξησης του πληθυσμού τα χωριά ανεξαρτητοποιήθηκαν.

 

Ένα ορεινό χωριό σαν πίνακας ζωγραφικής

Άποψη του χωριού
Το Μονοδένδρι είναι κυριολεκτικά σαν να κρέμεται πάνω στις πλαγιές του βουνού και έχει την καλύτερη θέα προς το φαράγγι του Βίκου. Οι λάτρεις της πεζοπορίας γνωρίζουν τη μοναδική ομορφιά που προσφέρει το χωριό, ενώ στα must αξιοθέατα είναι και η στάση στη θέση Οξυά -λίγα χιλιόμετρα πιο έξω από το χωριό – όπου μπορείτε να παρατηρήσετε τη χαράδρα του Βίκου -ένα τοπίο που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο από την ομορφιά της τοποθεσίας που προσφέρει.

Πέτρινα αρχοντικά με γαλάζια παράθυρα και αυλές γεμάτες λουλούδια.

Το χωριό είναι απλωμένο μέσα σε μια πανέμορφη φύση με σήμα κατατεθέν τα πέτρινα αρχοντικά, πολλά έχουν εκτός από καφέ, πορτοκαλί και μπλε παράθυρα, λιθόστρωτα στενάκια και φυσικά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες οι αυλές είναι γεμάτες πολύχρωμα λουλούδια κάνοντας ακόμα πιο όμορφο το τοπίο.

Ασπράγγελοι
Το άλλοτε κεφαλοχώρι του συμπλέγματος, οι Ασπράγγελοι, που απέχουν μόλις μισή ώρα από τα Γιάννενα, είναι ένα ιστορικό χωριό. Το μαρτυρά τόσο η ταμπέλα που γράφει «Ασπράγγελοι, το μαρτυρικό χωριό», ενώ αν καθίσετε στην πλατεία του χωριού και συνομιλήσετε με τους κατοίκους, πλέον έχει μόνο 159 μόνιμους, θα σας εξιστορήσουν ιστορίες του τόπου.

Το χωριό Ασπράγγελοι
Οι Ασπράγγελοι βρίσκονται σκαρφαλωμένοι σε 989 μέτρα υψόμετρο, στις βόρειες πλαγιές του όρους Μιτσικέλι, και είναι ένα από τα πιο αναπτυγμένα χωριά του συμπλέγματος με όμορφα καταλύματα και γουστόζικα ταβερνάκια. Επίσης, το χωριό φημίζεται για την εξαιρετική αλευρόπιτα και για την πίστα με ανεμόπτερο όπου απολαμβάνουν πτήσεις όσοι αγαπούν ιδιαίτερα τα extreme sports.

Το χωριό που χαρακτηρίζεται «μαρτυρικό», όπως αναγράφεται στην πινακίδα, συνδέεται με τα γεγονότα της Κατοχής -οι κάτοικοι του είχαν αναπτύξει έντονη αντιστασιακή δράση με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να το καταστρέψουν ολοσχερώς καταστρέφοντας πάνω από 100 σπίτια, αλλά και τον Ναό του Αγίου Νικολάου. Μάλιστα, η εκκλησία, που μεγάλο της μέρος έχει καταστραφεί, έχει παραμείνει έτσι προκειμένου να μαρτυρά τα δύσκολα χρόνια που πέρασε το χωριό. Οι επισκέπτες, αντικρίζοντας την Ιερά Μονή σε τέτοια κατάσταση, επιθυμούν να μάθουν τα δεινά που πέρασαν οι κάτοικοι του.

Άποψη του χωριού

Μέσα στα σοκάκια
Από τα πιο επιβλητικά αξιοθέατα είναι το Μνημείο της Ζαγορίσιας Γυναίκας, βρίσκεται λίγο πριν την είσοδο για το χωριό, και όπως μαρτυρά το όνομα του είναι ένας φόρος τιμής για τις γυναίκες που συμμετείχαν με τον δικό τους τρόπο στον Αγώνα του 1940.

Στάση για φαγητό θα κάνετε στη «Βιργινία», για να απολαύσετε αυθεντικές ηπειρώτικες πίτες με χειροποίητο φύλλο, προτείνουμε την κοτόπιτα, την μανιταρόπιτα και την αλευρόπιτα, και παραδοσιακά μαγειρευτά της περιοχής -μεταξύ άλλων χοιρινό πρασοσέλινο και αγριογούρουνο στιφάδο.

Καπέσοβο
Το Καπέσοβο, απέχει μόλις 43 χιλιόμετρα από τα Γιάννενα, είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά του συμπλέγματος και από τα πιο ήσυχα.

Το χωριό έχει διατηρήσει τη ζαγορίτικη αρχιτεκτονική του με τα πέτρινα διώροφα αρχοντικά και τα πέτρινα μονοπάτια. Στα θετικά του Καπέσοβου που το κάνει πιο γοητευτικό στα μάτια των επισκεπτών είναι η μικρή απόσταση που απέχει από το φαράγγι του Βίκου. Μάλιστα, σε κάποια σημεία από το όμορφο χωριό η θέα προς το φαράγγι του Βίκου είναι πανοραμική -το τέλειο σημείο για να αγναντέψετε και φυσικά να βγάλετε φωτογραφίες με το πιο τέλειο background.

Το Καπέσοβο

Οι κάτοικοι του χωριού, κατά τον 17ο-18ο αιώνα, ασχολήθηκαν με την ξυλογλυπτική και την αγιογραφία -πολλές από τις εκκλησίες της Ηπείρου έχουν διακοσμηθεί με τα έργα τους.

Στα γραφικά σοκάκια του χωριού
Όπως σε όλα τα μικρά χωριά, η ζωή κινείται γύρω από την κεντρική πλατεία όπου μπορείτε να απολαύσετε τη θέα και να πιείτε ελληνικό καφέ.

Ένα όμορφο πέτρινο χωριό

Από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του χωριού είναι η Πασχάλειος Σχολή, με έτος ίδρυσης το 1861, που λειτουργούσε ως σχολείο και ήταν δωρεά δύο επιφανών κατοίκων, του Κωνσταντίνου και του Παύλου Πασχάλη. Αξίζει να αναφέρουμε πως ήταν η μεγαλύτερη σχολή του Ζαγορίου, και μάλιστα είχε μια σημαντική βιβλιοθήκη και στις συλλογές της περιλαμβάνει και ένα από τα 13 αντίγραφα της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου -δηλαδή τον πολιτικό χάρτη του δημοκρατικού κράτους που οραματιζόταν με την επανάστασή του.

Βραδέτο
Το Βραδέτο είναι το ορεινότερο χωριό των Ζαγοροχωρίων, καθώς βρίσκεται σκαρφαλωμένο σε 1340 μέτρα υψόμετρο και θεωρείται το «μπαλκόνι του Ζαγορίου». Η πανοραμική του θέα, προς όλες τις κατευθύνσεις, είναι μοναδική και από τις ωραιότερες που υπάρχουν στο μοναδικό αυτό σύμπλεγμα της Ηπείρου.

Μέσα στα σοκάκια του χωριού
Το χωριό κατοικήθηκε από τον 17ο αιώνα, κυρίως από κτηνοτρόφους, και η περίφημη σκάλα του Βραδέτου αποτελούσε το μοναδικό δρόμο πρόσβασης για το χωριό μέχρι και πριν περίπου 50 χρόνια. Πλέον είναι από τα αξιοθέατα του χωριού και ένα από τα πιο δημοφιλή μονοπάτια των πεζοπόρων. Αν έχετε καλή φυσική κατάσταση αξίζει να κάνετε τη διαδρομή από το μονοπάτι που ενώνει το Βραδέτο με το γειτονικό Καπέσοβο.

 

άποψη του χωριού
Αυτή την περίοδο είναι ιδανική για να επισκεφτείτε το Βραδέτο μιας και το χειμώνα λόγω συχνών χιονοπτώσεων δεν είναι εύκολη η πρόσβαση. Συνδυάστε τη βόλτα σας στο ορεινό Βραδέτο με στάση για φαγητό στο γνωστό ταβερνάκι «Η σκάλα του Βραδέτου» για νόστιμα πιάτα με την καλύτερη πρώτη ύλη.

TRAVEL  06/05/2024  10:09
Φεύγουμε για εκδρομή και φαγητό εκτός Αθηνών: 6 μέρη για μονοήμερη απόδραση και νόστιμο φαγητό
TRAVEL  01/01/2024  09:01
Συρράκο: Το άγνωστο χωριό στα Τζουμέρκα που συνδέεται με τον Ναπολέοντα-Πέτρινο, πάνω σε χαράδρα, με άγρια φύση
TRAVEL  24/04/2022  16:38
6 τοπ προορισμοί για εναλλακτικές δραστηριότητες -Αλεξίπτωτο πλαγιάς, ράφτινγκ και πεζοπορία
Δίλοφο
Το Δίλοφο είναι ένας όμορφος παραδοσιακός οικισμός, στο κεντρικό Ζαγόρι, χτισμένο στα 1000 μέτρα υψόμετρο και παρόλο που δεν έχει πολλούς κατοίκους είναι ένα πολύ περιποιημένο χωριό που έχει αρκετούς επισκέπτες.

Στενά γραφικά πέτρινα καλντερίμια

Ένα πέτρινο χωριό μέσα σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον
Περπατώντας μέσα στα γραφικά καλντερίμια θα ανακαλύψετε τις όμορφες γωνιές του χωριού με τα παραδοσιακά σπίτια, τις εκκλησίες και τις πολλές βρύσες, ενώ είναι ιδιαίτερα γνωστό μιας και έχει απαγορευτεί η διέλευση των οχημάτων. Έτσι, ο τόπος, που τα τελευταία χρόνια ολοένα και αναπτύσσεται, έχει καταφέρει να διατηρήσει την ταυτότητα του.

Στα αηιοθέατα του παραδοσιακού οικισμού είναι το αρχοντικό Μαρκόπουλου, με 13,5 μέτρα ύψους, που το καθστά το ψηλότερο σπίτια στα Ζαγοροχώρια.

Αρίστη
Από τα ωραιότερα χωριά του συμπλέγματος η Αρίστη, τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερους ταξιδευτές, ειδικά αυτούς που θέλουν να απολαύσουν εναλλακτικές δραστηριότητες ή να περάσουν ένα πολύ όμορφο διήμερο μέσα στη φύση.

Το χωριό Αρίστη που ακοιυμπάει στον Βοϊδομάτη
Χαρακτηριστικό σημείο του χωριού η πλατεία που εκεί συγκεντρώνεται ο κόσμος και μπορείτε, κάτω από τα πλατάνια, να απολαύσετε ελληνικό καφέ και χειροποίητη ηπειρώτικη πίτα, ενώ από το δρόμο που μοιάζει σαν φίδι και είναι πολύ εντυπωσιακός μπορείτε να φτάσετε στο τουριστικό Πάπιγκο.

Αμφιθεατρικά χτισμένη η Αρίστη βρίσκεται σε σχετικά χαμηλό υψόμετρο, συγκεκριμένα στα 650 μέτρα, και βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον Βοϊδομάτη -τον καθαρότερο ποταμό της Ευρώπης με τα παγωμένα νερά.

 

Η κεντρική πλατεία του χωριού
Αξίζει να αναφέρουμε πως η Αρίστη ήταν από τα πρώτα χωριά που είχαν σχολείο -το 1900 ξεκίνησε το Παρθεναγωγείο.

Στην Αρίστη θα βρείτε ένα από τα καλύτερα καταλύματα των Ζαγοροχωριών, το Aristi Mountain Resort, ενώ αξίζει να επισκεφτείτε το εστιατόριο του για ένα γευστικό δείπνο.

Βοβούσα
Η Βοβούσα είναι ένα πραγματικά χωριό- κόσμημα, ανήκει στο ανατολικό Ζαγόρι, και μέσα από το μέρος περνάει ο ποταμός Άωος. Πιθανότατα, το όνομα του χωριού προέρχεται από την έντονη βουή των νερών του ποταμιού. Μάλιστα, αποτελεί μία από τις εισόδους προς τον Εθνικό Δρυμό της Βάλιας Κάλντα.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Βοβούσα, ουσιαστικά δημιουργήθηκε από την ένωση τεσσάρων οικισμών, γνώρισε μεγάλη ακμή και θεωρούνταν από ένα από τα μεγαλύτερα Ζαγοροχώρια. Γενικότερα, το χωριό πέρασε πολλές δυσκολίες, λεηλατήθηκε από τον Αλί Πασά, υπήρξαν πολλές επιδημίες, ληστείς με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά ο πληθυσμός του.

Μέσα από το χωριό περνάει ο ποταμός Άωος

Η Βοβούσα

Στα αξιοθέατα του χωριού είναι ένα πέτρινο μονότοξο γεφύρι που ενώνει τις δυο όχθες και γειτονιές τού χωριού χτισμένο το 1748 και είναι από μόνο του μνημείο. Οι κάτοικοι μιλούν ακόμα τη βλάχικη γλώσσα.

https://www.iefimerida.gr/travel/zagorohoria-agnosta-horia-taxidi

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Φθιώτιδα: Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, από 17/6 έως 23/6/2024

  Ανακοινώνεται ότι για την εβδομάδα από 17 έως 23 Ιουνίου 2024, τα δρομολόγια των …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *