Δευτέρα , 5 Ιουνίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Τα δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων με αφορμή την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου

Με αφορμή την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου, το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας εξέδωσε ανακοίνωση, σχετικά με τα δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

“Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Εύβοιας (ΕΚΕ) ενημερώνει όλους τους εργαζόμενους που εργάζονται σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ότι η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΚΣΣΕ) που καθορίσει τους όρους αμοιβής και εργασίας τους έχει κηρυχθεί υποχρεωτική από τις 21 Απριλίου 2023 (ΦΕΚ Β 2643/21.4.2023) με αναδρομική ισχύ από 01/01/2023.

Ως εκ τούτου:

Οι όροι αμοιβής και εργασίας δεν μπορούν να υπολείπονται από τα όσα ορίζει η συγκεκριμένη ΚΣΣΕ. Ενδεικτικά, οι αποδοχές εργαζόμενου χωρίς προϋπηρεσία δεν μπορούν να είναι κάτω από 911,34€ μεικτά προσαυξανόμενα κατά περίπτωση με επιδόματα, όπως γάμου 10%, τουριστικής εκπαίδευσης 6%-15%, ανθυγιεινής εργασίας 10%, εποχιακό 10%, στολής 10%, τροφής 10%, ενώ οι αποδοχές αυξάνονται ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας.
Όσοι συνάδελφοι εργάζονται σε συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και η αμοιβή τους υπολείπονταν των όρων αμοιβής και εργασίας της συγκεκριμένης ΚΣΣΕ, πρέπει να πάρουν και αναδρομικά από 01/01/2023 τη διαφορά των αποδοχών τους.
Η συγκεκριμένη ΚΣΣΕ αφορά και όσους συναδέλφους εργάζονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μέσω τρίτης εταιρείας (εργολάβο).
Επίσης, επειδή αυτή τη χρονική περίοδο γίνονται εργασίες ανακαίνισης σε πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επισημαίνουμε ότι τεχνικές ειδικότητες που συμπεριλαμβάνονται στην ΚΣΣΕ των οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων πρέπει να αμείβονται με τους όρους αμοιβής και εργασίας της αντίστοιχης ΚΣΣΕ καθώς και αυτή έχει κηρυχθεί υποχρεωτική.”

 

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Μέσα στις μαγευτικές αλυκές Μεσολογγίου δεσπόζει ένα ξωκλήσι της Παναγιάς της Φοινικιάς

Μέσα στις μαγευτικές αλυκές Μεσολογγίου δεσπόζει ένα ξωκλήσι. Στη θέση παλαιότερης παλαιοχριστιανικής εκκλησίας χτίστηκε το …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *