Παρασκευή , 24 Μαρτίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Τα κτίρια του Ερνέστου Τσίλλερ στην Αθήνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής πρωτεύουσας και όχι μόνο

Δουλειές του επίσης, εδρεύουν στην Ερμούπολη της Σύρου, την Πάτρα, το αρχαιολογικό μουσείο της Μήλου και την Θεσσαλονίκη. Ο Ερνέστος Τσίλλερ ήταν Γερμανός αρχιτέκτονας από το Ζέρκοβιτς της Σαξονίας. Υπήρξε ένας άνθρωπος σθεναρά εμπλεκόμενος με τις τέχνες, τον πολιτισμό, την ιστορία και την καλαισθησία. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όλων, αποτελεί το γεγονός ότι συνδύασε όλες του αυτές τις αρετές με το ταλέντο και την αφοσίωσή του στην αρχιτεκτονική και πόσο δε μάλλον, το πολυετές έργο του με την λατρεμένη του Ελλάδα, κατά τον 19ο με 20ο αιώνα.

Ερνέστος Τσίλλερ: Τα κτίριά του στην Αθήνα

Ερνέστος Τσίλλερ: Τα κτίρια του στην ΑθήναΟι δημιουργίες του, κοσμούν ποικίλα μέρη της Ελλάδας, ενώ η Αθήνα, οφείλει μεγάλο μέρος του κάλλους της σε εκείνον. Κάνοντας μια απλή βόλτα στο κέντρο της πόλης, μπορούμε να διακρίνουμε τα πιο επιβλητικά του έργα. Αρκεί απλώς μια ματιά τριγύρω και τα καλοδιατηρημένα αριστουργήματά του, κλέβουν την παράσταση ενώ ταυτόχρονα στολίζουν την ιστορική πρωτεύουσα. Συλλέξαμε λοιπόν, ορισμένα από τα πιο αξιοσημείωτα κτίρια του Ερνέστου Τσίλλερ στην Αθήνα που θα ήταν αδύνατο να προσπεράσεις.

Ερνέστος Τσίλλερ: Προεδρικό Μέγαρο ή Ανάκτορο του διαδόχουΤο Ανάκτορο του διαδόχου, αναφέρεται στον διάδοχο Κωνσταντίνο, γιο του βασιλιά Γεώργιου και σήμερα αποτελεί το Προεδρικό Μέγαρο της Αθήνας. Το κτίριο ανατέθηκε στον Ερνέστο Τσίλλερ και η επίσημη διαδικασία κατασκευής του ολοκληρώθηκε το 1987. Το πελώριο νεοκλασικό, πριν από το δημοψήφισμα του 1974 ήταν η βασιλική κατοικία.

Πού βρίσκεται το κτίριο: Βασ. Γεωργίου B’ 2, Αθήνα

Μέγαρο Σλήμαν: Ερνέστος ΤσίλλερΠρόκειται για ένα «καθαρό» έργο του Τσίλλερ. Το Μέγαρο Σλήμαν, σχεδιάστηκε το 1987 και προοριζόταν για τον μεγάλο ερευνητή… Ερρίκο Σλήμαν! Γνωστό και ως Ιλίου Μέλαθρον, στις μέρες μας, το διάσημο κτίριο του Τσίλλερ βρίσκεται στην οδό Πανεπιστημίου της Αθήνας και πλέον μας παραπέμπει κατευθείαν στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, όπου και στεγάζεται.
Ερνέστος Τσίλλερ: Μέγαρο ΣλήμανΑφορμή για το προκείμενο έργο, βρέθηκε η παρθενική και καθοριστική επίσκεψη του Ερνέστου Τσίλλερ στην Ελλάδα και η γνωριμία του με τον ίδιο τον Σλήμαν, ο οποίος παρέμεινε έκτοτε στενός του φίλος. Σήμερα το κτίριο έχει αγοραστεί από το Ελληνικό Δημόσιο και παρά τις αντίξοες συνθήκες, επέζησε στα χρόνια και κράτησε την αρχαιοελληνική ομορφιά του ζωντανεύοντας έτσι μαγικές εποχές του παρελθόντος.

Πού βρίσκεται το κτίριο: Ελ. Βενιζέλου 12, Αθήνα

Αρχαιολογικό Μουσείο: Τα κτίρια του Ερνέστου Τσίλλερ στην Αθήνα

Ερνέστος Τσίλλερ: Αρχαιολογικό ΜουσείοΤο Αρχαιολογικό Μουσείο στον δρόμο της Πατησίων δεν αποτελεί απλώς ένα από τα μέγιστα κτίρια του Ερνέστου Τσίλλερ αλλά ίσως και το σημαντικότερο μουσείο της Ελλάδας. Ήδη από την πρόσοψή του
και μόνο είναι διακριτή η μεγαλουργία του γερμανού αρχιτέκτονα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, συνέβαλλε καθοριστικά στο έργο. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί, βέβαια, πως τα αρχικά σχέδια έγινε από τον αρχιτέκτονα Λούντβιχ Λάνγκε. Τροποποιήθηκε από τους Παναγή Κάλκο, Αρμόδιο Βλάχο και Ερνστ Τσίλλερ για να φτάσουν στην τελική τους μορφή.

Αρχαιολογικό Μουσείο: Ερνέστος ΤσίλλερΟι έντονα κόκκινοι τοίχοι έρχονται σε απόλυτη αρμονία με τις επιβλητικές πάλλευκες αρχαιοελληνικές κολόνες. Αλλά η σημαντικότητά του δεν σταματά στο εξωτερικό του. Το εσωτερικό του έχει την δυνατότητα να σε ταξιδέψει νοερά πίσω στην αρχαιότητα. Η αίσθηση που αποπνέει δεν οφείλεται αποκλειστικά στα πολυσήμαντα αρχαία κειμήλια που περιλαμβάνει αλλά και στο αρχοντικό νεοκλασικό κτίριο που τα αναδεικνύει.

Πού βρίσκεται το κτίριο: 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 44, Αθήνα

Μέγαρο Σταθάτου: Τα κτίρια του Ερνέστου Τσίλλερ στην Αθήνα

Ερνέστος Τσίλλερ: Μέγαρο Σταθάτου - Μουσείο Κυκλαδικης Τέχνης
Πηγή φωτογραφίας: Μουσείο Κυκλαδικης Τέχνης – cycladic.gr/page/megaro-stathatou

Το Μέγαρο Σταθάτου με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σύνθεση, χτίστηκε 1895 για τον εφοπλιστή Όθωνα Σταθάτο και την γυναίκα του. Το γωνιακό νεοκλασικό, γεγονός στο οποίο οφείλεται και η μοναδικότητά του, από το 1986 και ύστερα αποτελεί το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης κάτι που χρωστάει κατά έναν μεγάλο βαθμό στην τότε Υπουργό Πολιτισμού και επιφανή Ελληνίδα καλλιτέχνιδα, Μελίνα Μερκούρη. Το Μουσείο δε, είναι ένα εκ των κορυφαίων μουσείων στην χώρα μας και νούμερο ένα στην λίστα εκείνων που επιβάλλεται να επισκεφτεί κανείς. Για περισσότερες πληροφίες στο σάιτ του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Πού βρίσκεται το κτίριο: Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου, Αθήνα

Μέγαρο Ψύχα: Τα κτίρια του Ερνέστου Τσίλλερ στην Αθήνα

Ερνέστος Τσίλλερ: Μέγαρο Ψύχα
Πηγή φωτογραφίας: Ιταλική Πρεσβρία στην Ελλάδα – facebook.com/ItalyinGreece

Το Μέγαρο Ψύχα στην Βασιλίσσης Σοφίας είναι η σημερινή Ιταλική Πρεσβεία της Ελλάδας και άλλο ένα διάσημο ανάκτορο του Τσίλλερ στην Αθήνα. Το αποκαλούσαν το «μικρό παλάτι» και αποτελούσε κατοικία του πρίγκιπα Νικολάου. Το έργο διεξήχθη από τον γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ μετά από την ανάθεση του τραπεζίτη Στέφανου Ψύχα και ολοκληρώθηκε το 1885. Όπως είθιστε στην πλειοψηφία των έργων του, το κτίριο συνδυάζει τον ιονικό με τον κορινθιακό ρυθμό στην αρχιτεκτονική του. Έως και σήμερα, παραμένει ένα αξιοθαύμαστο έργο από την ωριμότερη περίοδο του σημαντικού αρχιτέκτονα που, κατηγορηματικά, στόλισε την Αθήνα.

Πού βρίσκεται το κτίριο: Σέκερη 2, Αθήνα

Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών: Τα κτίρια του Ερνέστου Τσίλλερ στην Αθήνα

Ερνέστος Τσίλλερ: Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών
Πηγή φωτογραφίας: Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών

Η δημιουργία του χρονολογείται την περίοδο μεταξύ 1887 και 1897. Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών είναι το δεύτερο ξένο αρχαιολογικό ινστιτούτο στην Ελλάδα και έως και σήμερα είναι ιστορικής σημασίας για τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Περιλαμβάνει μια δεξαμενή πληροφοριών για την ιστορία της χώρας μας, με μια εξαιρετικά μεγάλης σημασίας βιβλιοθήκη και φωτογραφικό υλικό.

Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών: Ερνέστος Τσίλλερ
Πηγή φωτογραφίας: Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών

Επιπλέον, ανά τους καιρούς, πέρασε υπό την διεύθυνση ισχυρών γερμανικών προσωπικοτήτων της αρχαιολογίας. Τοποθετείται δίπλα στο Μέγαρο Πρόκες – Όστεν στο κέντρο της Αθήνας. Περισσότερα για την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική ιστορία του ινστιτούτου, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Πού βρίσκεται το κτίριο: Φειδίου 1, Αθήνα

Μέγαρο Δεληγεώργη: Τα κτίρια του Ερνέστου Τσίλλερ

Ερνέστος Τσίλλερ: Μέγαρο ΔεληγεώργηΤο κτίριο του Ερνέστου Τσίλλερ, Μέγαρο Δεληγεώργη, όπως αποδεικνύει και η ονομασία του ανήκε στον πολυπράγμονα πολιτικό, Λεωνίδα Δεληγιώργη. Γνωστός στον κόσμο και για τις κατηγορίες για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο της δολοφονίας της βασίλισσας Αμαλίας. Το συγκεκριμένο κτίριο δεν διαφέρει κατά πολύ από τις υπόλοιπες χαρακτηριστικές δημιουργίες του Τσίλλερ, ωστόσο, δικαιολογημένα ξεχωρίζει ανάμεσα στα σημερινά που το περιβάλλουν, ενώ μέχρι πρόσφατα φιλοξενούσε την ταινιοθήκη της Ελλάδος. Έχει παρ’ όλα αυτά μια μοναδική ταυτότητα προερχόμενη από την επίδραση της Αναγέννησης.

Πού βρίσκεται το κτίριο: Κανάρη 1, Αθήνα

Ο Ερνέστος Τσίλλερ εκτός από την σύζυγό του, μουσικοσυνθέτρια Σοφία Δούδου, είχε ακόμη έναν μεγάλο έρωτα στα μέρη μας. Κι αυτός δεν ήταν άλλος παρά η ίδια η Ελλάδα. Ίσως, με μια αδυναμία
στην Αθήνα. Τα κτίρια του Ερνέστου Τσίλλερ στην Αθήνα και η αρχαιοελληνική επιρροή που μπορούμε να διακρίνουμε πάνω τους, είναι αυτά που μας υπενθυμίζουν ακόμη την ελληνική μας ταυτότητα. Ο Τσίλλερ
κατάφερε να συμπυκνώσει το μεγαλείο του πολιτισμού μας σε κτίρια που σήμερα, πέρα από την χρήση τους, τα τοποθετούμε αξιολογικά στην ίδια χοάνη με τα σπουδαιότερα έργα τέχνης όλων των εποχών.

exploringgreece.tv

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Φθιώτιδα: Ψάρευαν παράνομα στη θαλάσσια περιοχή Μώλου – Αγίας Τριάδας

Ενημέρωση για το συμβάν από το Λιμεναρχείο Στυλίδας Στα πλαίσια συνεργασίας Λιμενικών Αρχών Στυλίδας και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *