Σάββατο , 4 Φεβρουαρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Τα μυστικά θαύματα του πλανήτη αποκαλύπτονται

Ένα συναρπαστικό βιβλίο αποκαλύπτει μαγευτικά κρυμμένα μέρη από άγριες στροφές σε μαγικές κοιλάδες και παράξενα σπίτια από ογκόλιθους.

Το βιβλίο Hidden Places, της Claudia Martin, είναι μια συλλογή από «μυστικά μέρη που περιμένουν να ανακαλυφθούν».

Η Martin λέει ότι αυτά τα μέρη απέχουν παρασάγγας από τα μουσεία του Παρισιού και τους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης. Το γεμάτο λουλούδια παραθαλάσσιο πάρκο Hitachi της Ιαπωνίας και ο φλεγόμενος κρατήρας «Door to Hell» του Τουρκμενιστάν περιλαμβάνονται στον τόμο.

Οι 16 ωραιότερες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης -Από μόνες τους αποτελούν αφορμή για ταξίδι
Δεν θα βρείτε ούτε μία τουριστική παγίδα σε αυτό το βιβλίο – μόνο θαύματα του πλανήτη «που θα καθορίσουν τη λίστα με τα αγαπημένα σας ταξίδια».

Όμορφα εικονογραφημένο με 180 φωτογραφίες, το βιβλίο «Hidden Places – From Secret Shores to Sacred Shrines» της Claudia Martin, που δημοσιεύεται από την Amber Books, προβάλλει «κρυμμένους θησαυρούς και μυστικά μέρη» που μπορείτε να ανακαλύψετε σε όλον τον κόσμο.

Στην εισαγωγή του βιβλίου, η Martin γράφει: «Απέχουν παρασάγγας από τα μουσεία του Παρισιού, τους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης ή τις παραλίες της Μεσογείου, οι ατρόμητοι ταξιδιώτες μπορούν να βρουν παράξενα και υπέροχα μέρη που είναι ελάχιστα επισκέψιμα και ελάχιστα γνωστά.

 

Civita di Bagnoregio
Ακόμα και στον πολύβουο, διαρκώς ενεργοποιημένο κόσμο μας, υπάρχουν ακόμα μυστικά μέρη που περιμένουν να τα ανακαλύψει κανείς με την ίδια ορμή έκπληξης και χαράς που πρέπει να ένιωσαν οι ταξιδιώτες των περασμένων αιώνων».

Το βιβλίο σάς ταξιδεύει από το απομακρυσμένο Cape Wrath Trail στα Highlands της Σκωτίας μέχρι μια παραμυθένια πόλη στην Ιταλία στην οποία μπορεί να φτάσει κανείς μόνο με πεζογέφυρα, με άλλα σημαντικά σημεία, όπως οι ψηλότεροι αμμόλοφοι της Βόρειας Αμερικής και ένα φαράγγι στην Αυστραλία που προκαλεί δέος και είναι διακοσμημένο με τέχνη των ιθαγενών.

Ποια είναι τα μαγευτικά «μυστικά» μέρη του πλανήτη
Παρακάτω θα βρείτε φωτογραφίες από 20 από τις ενδιαφέρουσες τοποθεσίες που εμφανίζονται στον τόμο…

CIVITA DI BAGNOREGIO, Κεντρική Ιταλία: Η Martin εξηγεί ότι ο μόνος τρόπος για να φτάσει κανείς στο εντυπωσιακό χωριό Civita di Bagnoregio είναι μέσω μιας πεζογέφυρας από τη γειτονική πόλη Bagnoregio. Λέει: «Ο βράχος από άργιλο και τόφφο πάνω στον οποίο ισορροπεί το χωριό είναι επιρρεπής σε καταστροφική διάβρωση, κερδίζοντας στον οικισμό το παρατσούκλι “Η πόλη που πεθαίνει”».

LEPTIS MAGNA, Λιβύη: Η Martin εξηγεί ότι η Leptis Magna ιδρύθηκε από τους Φοίνικες τον 7ο αιώνα π.Χ. και περιήλθε υπό ρωμαϊκό έλεγχο μετά την ήττα της Καρχηδόνας το 146 π.Χ. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Σεπτίμιος Σεβήρος γεννήθηκε στην πόλη και διηύθυνε ένα «εκτεταμένο οικοδομικό πρόγραμμα» εκεί, το οποίο περιλάμβανε τη «θριαμβευτική αψίδα» που απεικονίζεται παραπάνω «με την ευκαιρία της αφρικανικής περιοδείας του το 203 μ.Χ.».

Leptis Magna
MAOL-BHUIDHE, CAPE WRATH TRAIL, Σκωτία: «Διατρέχοντας τα Highlands για 330 χιλιόμετρα (205 μίλια) από το Fort William στο Cape Wrath, το Cape Wrath Trail είναι ένας από τους πιο απαιτητικούς και ικανοποιητικούς περιπάτους του Ηνωμένου Βασιλείου», λέει η Martin. Περιγράφοντας την απομονωμένη δομή στην παραπάνω εικόνα, η οποία περιλαμβάνεται στη διαδρομή, γράφει: «Αυτή η καλύβα, νότια του Loch Calavie, είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα κατοικήσιμα καταλύματα στη Σκωτία. Αφήνεται ξεκλείδωτη και έτοιμη για χρήση από τους πεζοπόρους».

 

Cape Wrath Trail
ΒΟΥΝΟ SANQING, Κίνα: Το βιβλίο εξηγεί: «Το όνομα αυτού του ιερού βουνού σημαίνει “Τρεις Αγνές”, αναφερόμενο στις κορυφές Yujing, Yushui και Yuhua, οι οποίες συμβολίζουν την τριάδα των ταοϊστών, τους τρεις μεγαλύτερους θεούς του πανθέου». Η Martin προσθέτει ότι το βουνό «φιλοξενεί πολλά σπάνια φυτά, όπως το κινεζικό έλατο Douglas και αμέτρητα φωτεινά ροδόδεντρα».

Βουνό Sanqing
HITACHI SEASIDE PARK, Ιαπωνία: Η Martin γράφει: «Κάθε άνοιξη οι ντόπιοι συρρέουν σε αυτό το τεράστιο δημόσιο πάρκο στην πόλη Hitachinaka για να δουν την άνθιση τεσσεράμισι εκατομμυρίων μωρών λουλουδιών με μπλε μάτια (φωτογραφία). Το καλοκαίρι φέρνει παπαρούνες, ζίνιες και ηλιοτρόπια -το φθινόπωρο προσφέρει τα λουλούδια Kochia και cosmos-, ενώ τον χειμώνα σειρά έχουν οι παγωμένες τουλίπες». Η συγγραφέας προσθέτει ότι υπάρχει ένα μικρό λούνα παρκ μέσα στο Hitachi Seaside Park που διαθέτει μια ρόδα λούνα παρκ ύψους 100 μέτρων.

 

Hitachi Seaside Park
GREAT SAND DUNES NATIONAL PARK, ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ, ΗΠΑ: Αυτό το εθνικό πάρκο προστατεύει τους ψηλότερους αμμόλοφους της Βόρειας Αμερικής, οι οποίοι φτάνουν σε ύψος τα 230 μέτρα (750 πόδια), αποκαλύπτει η Martin και συνεχίζει: «Ο σχηματισμός των αμμόλοφων έλαβε χώρα σε διάστημα εκατομμυρίων ετών. Αρχικά, ιζήματα από τα γύρω βουνά παρασύρθηκαν σε λίμνες που κάλυπταν το δάπεδο της κοιλάδας. Αφού το κλίμα στέγνωσε και θερμάνθηκε, προκαλώντας την εξάτμιση των λιμνών, η εκτεθειμένη άμμος μετατράπηκε σε αμμόλοφους από τους επικρατούντες νοτιοδυτικούς ανέμους».

National Park Colorado
AUNG MINGALAR, ΛΙΜΝΗ INLE, Μιανμάρ: Το βιβλίο αποκαλύπτει ότι η Μιανμάρ έχει «αμέτρητες» στούπες – «καμπανοειδείς, κλιμακωτές κατασκευές (όπως αυτές που απεικονίζονται στη φωτογραφία), συχνά γνωστές ως παγόδες, που στεγάζουν ιερά κειμήλια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τον Βούδα και τους arhats (φωτισμένους ανθρώπους)». Σημειώνει ότι περισσότερα από 1.479 από τις στούπας της χώρας υπερβαίνουν τα 8,2 μέτρα (27 πόδια) σε ύψος.

 

Aung Mingalar
IK KIL CENOTE, YUCATAN PENINSULA, Μεξικό: «Κοντά στην πόλη Chichen Itza των Μάγια, αυτό το cenote ήταν ιερό για τους Μάγια, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν για θυσίες στον θεό της βροχής, Chaac», αναφέρει το βιβλίο. Εξηγεί ότι ένα cenote είναι μια «καταβόθρα που σχηματίζεται από την κατάρρευση του ασβεστολιθικού υποβάθρου, εκθέτοντας τα υπόγεια ύδατα». Η Martin σημειώνει ότι «υπάρχουν τουλάχιστον 6.000 cenotes στο καρστ της χερσονήσου Γιουκατάν, πολλές από τις οποίες είναι κατάλληλες για κολύμπι και καταδύσεις».

Cenote Ik Kil
CASA DO PENEDO, Πορτογαλία: Αυτό το εντυπωσιακό κτίσμα βρίσκεται ανάμεσα στο Celorico de Basto και στο Fafe, στη βόρεια πορτογαλική περιφέρεια της Braga. Ο Martin εξηγεί ότι χτίστηκε μεταξύ 1972 και 1974, «χρησιμοποιώντας τέσσερις μεγάλους ογκόλιθους για τμήματα των τοίχων και των θεμελίων του». «Παρότι βρίσκεται δίπλα σε ένα αιολικό πάρκο, το σπίτι δεν έχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος», συμπληρώνει.

 

Casa do Penedo
LAUTERBRUNNEN, Ελβετία: «Με θέα τα βουνά Eiger και Jungfrau, το Lauterbrunnen βρίσκεται στον πυθμένα μιας βαθιάς κοιλάδας σε σχήμα U, πλάτους μικρότερου από ένα χιλιόμετρο», λέει η Martin για αυτό το χωριό με την τέλεια εικόνα. «Στα δυτικά, οι καταρράκτες Staubbach πέφτουν 297 μέτρα από μια κρεμαστή κοιλάδα», αποκαλύπτει. Το βιβλίο σημειώνει ότι το 1779 ο Γερμανός ποιητής Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε έγραψε το ποίημά του «Το τραγούδι των πνευμάτων πάνω από τα νερά» αφού επισκέφθηκε τους καταρράκτες.

Lauterbrunnen
CARNARVON GORGE, Αυστραλία: Περιγράφοντας λεπτομερώς αυτό το θεαματικό έργο τέχνης των ιθαγενών, η Martin λέει: «Στο κεντρικό Κουίνσλαντ, το φαράγγι Carnarvon είναι σημαντικό για τους λαούς Bidjara, Karingbal και Kara Kara, και οι βραχογραφίες στους αμμόλιθους του φαραγγιού μαρτυρούν τη μακρά ιστορία τους». Το βιβλίο αποκαλύπτει ότι τα έργα τέχνης είναι κατά κύριο λόγο stencil art, «που δημιουργείται με το φύσημα υδατικής χρωστικής ώχρας πάνω σε ένα αντικείμενο που κρατιέται στον τοίχο, όπως ένα χέρι, ένα μπούμερανγκ, μια ασπίδα ή ένα τσεκούρι». Προσθέτει ότι οι παλαιότερες τοποθεσίες στο φαράγγι χρησιμοποιούνται για πάνω από 3.000 χρόνια.

 

Carnarvon Corge
REINE, LOFOTEN ARCHIPELAGO, Νορβηγία: «Το ψαροχώρι Reine βρίσκεται στο νησί Moskenesoya, που έχει χαραχθεί από παγετώνα», γράφει η Martin. Η συγγραφέας λέει ότι, αν και τα νησιά Λοφότεν βρίσκονται πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, έχουν «ήπιους χειμώνες λόγω της θέρμανσης από το ρεύμα του Βόρειου Ατλαντικού». Και προσθέτει: «Τα τελευταία χρόνια τα νησιά έχουν γίνει προορισμός για σέρφινγκ, ιδιαίτερα γύρω από την παραλία Unstad στο Vestvagoy».

Reine
APOSTLE ISLANDS, ΟΥΙΝΣΚΟΝΣΙΝ, ΗΠΑ: Τα 22 νησιά Apostle Islands, τα οποία βρίσκονται στις νοτιοδυτικές εκτάσεις της λίμνης Superior, «καλύπτονται από δάσος κωνοφόρων και περιφέρονται από άφθονες μαύρες αρκούδες», αποκαλύπτει η Martin. «Τον χειμώνα οι σπηλιές που έχουν σκαλιστεί από τα κύματα του Ντέβιλς Άιλαντ και του Σαντ Άιλαντ διακοσμούνται με παγωμένους καταρράκτες και λεπτεπίλεπτα παγοκρύσταλλα. Σε ορισμένα χρόνια η λίμνη παγώνει αρκετά ώστε η Υπηρεσία Πάρκου να επιτρέπει στους ανθρώπους να περπατήσουν μέχρι τις σπηλιές από την παραλία Meyers στην ακτή του Ουινσκόνσιν».

 

Apostle Islands
BOWEN ISLAND, ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ, Καναδάς: Αυτό το νησί είναι προσβάσιμο με ένα σύντομο φέρι ή θαλάσσιο ταξί από το Horseshoe Bay στο Δυτικό Βανκούβερ, αποκαλύπτει η Martin. Λέει ότι το νησί Bowen είναι γνωστό ως Nexwlelexm στη γλώσσα Squamish, μια γλώσσα που μιλούν οι ιθαγενείς Squamish του βορειοδυτικού Ειρηνικού. «Τα μονοπάτια πεζοπορίας του νησιού ελίσσονται μέσα σε δευτερογενή δάση όπου περιπλανώνται ελάφια με μαύρη ουρά, σταματώντας σε όρμους όπου οι φώκιες και οι βίδρες είναι η μόνη παρέα».

Bowen Island
BURNEY FALLS, ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ, ΗΠΑ: Το βιβλίο αναφέρει: «Αυτοί οι καταρράκτες στο Burney Creek, παραπόταμο του ποταμού Pit, ανακηρύχθηκαν το “όγδοο θαύμα του κόσμου” από τον πρόεδρο Theodore Roosevelt». Πότε είναι η καλύτερη εποχή για να τους επισκεφθείτε; Η Martin εξηγεί ότι οι καταρράκτες «τροφοδοτούνται από το λιώσιμο του χιονιού την άνοιξη, καθιστώντας τους πιο δραματικούς από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο».

 

Καταρράκτες Burney
DARVAZA GAS CRATER, Τουρκμενιστάν: Αυτός ο κρατήρας πλάτους 69 μέτρων στην έρημο Karakum φλέγεται από το 1971, αποκαλύπτει η Martin, κερδίζοντας το παρατσούκλι «Πόρτα στην Κόλαση». Πώς εμφανίστηκε; Η Martin εξηγεί: «Η πιο ευρέως διαδεδομένη ιστορία σχετικά με την προέλευσή του είναι ότι Σοβιετικοί γεωλόγοι εξερευνούσαν αυτό το τεράστιο πεδίο φυσικού αερίου όταν κατέρρευσε το έδαφος κάτω από το γεωτρύπανό τους. Ανάφλεξαν τον κρατήρα για να σταματήσουν την εξάπλωση του αερίου μεθανίου – και έκτοτε καίει».

«Η Πύλη της Κολάσεως»
COCHEM, Γερμανία: Για αυτή τη γραφική πόλη, η Martin γράφει: «Στις όχθες του ποταμού Moselle, η πόλη Cochem φυλάσσεται από το κάστρο της, το οποίο χτίστηκε για πρώτη φορά τον 11ο αιώνα». Εμβαθύνοντας στην ιστορία του κάστρου, συνεχίζει: «Το 1689 το κάστρο ανατινάχθηκε από τα γαλλικά στρατεύματα. Αφού αγοράστηκε από έναν πλούσιο επιχειρηματία το 1868, ξαναχτίστηκε σε γοτθικό αναγεννησιακό στυλ».

 

Cochem
GUR-E-AMIR, SAMARKAND, Ουζμπεκιστάν: «Χάρη στη θέση της στον Δρόμο του Μεταξιού μεταξύ Κίνας και Ευρώπης, η Σαμαρκάνδη ήταν μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ασίας τον 14ο αιώνα, όταν ο Τουρκομογγόλος κατακτητής Τιμούρ την έκανε πρωτεύουσά του», εξηγεί το βιβλίο. Η πόλη έγινε αργότερα η τοποθεσία του οικογενειακού μαυσωλείου του Τιμούρ, Gur-e-Amir («Τάφος του βασιλιά»). Η Martin λέει ότι το μαυσωλείο «αποτέλεσε ορόσημο της αρχιτεκτονικής της Κεντρικής Ασίας, εμπνέοντας πολλούς μεταγενέστερους τάφους, συμπεριλαμβανομένου του Ταζ Μαχάλ, το οποίο χτίστηκε από έναν από τους απογόνους του Τιμούρ, τον Σαχ Τζαχάν».

Gur-e-Amir
TRANSFAGARASAN HIGHWAY, Ρουμανία: «Κλειστός από το χιόνι από τα τέλη Οκτωβρίου έως τον Ιούνιο, αυτός ο δρόμος με εναλλαγές σκαρφαλώνει στα 2.042 μέτρα στα βουνά Fagarasș, δίνοντας πρόσβαση στην υπέροχη παγετώδη λίμνη Balea», αναφέρεται στο βιβλίο. Προσθέτει πως ο δρόμος κατασκευάστηκε από στρατιωτικό προσωπικό από το 1970 έως το 1974, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ρουμάνου δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου. Το βιβλίο σημειώνει ότι «οι επίσημες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών κατά τη διάρκεια της κατασκευής σε 40».

 

Transfagarasan
ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ LENCOIS MARANHENSES, Βραζιλία: Η Martin λέει για αυτό το επικό εθνικό πάρκο: «Κατά την περίοδο των βροχών, οι κοιλάδες μεταξύ των αμμόλοφων αυτής της τεράστιας αμμοθάλασσας γεμίζουν με βρόχινο νερό, το οποίο εμποδίζεται να αποστραγγιστεί από το αδιαπέραστο υπόβαθρο». Ο συγγραφέας αποκαλύπτει ότι οι «αλληλοσυνδεόμενες λίμνες φιλοξενούν είδη όπως το ψάρι λύκος, ή trahira, το οποίο σκάβει στην υγρή λάσπη και παραμένει αδρανές κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου».

Εθνικό Πάρκο Lencois Maranhenses

www.iefimerida.gr

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

32 συλλήψεις στην Στερεά Ελλάδα σε ένα 24ωρο

32 συλλήψεις στις τακτικές εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις,  (01-02-2023), σε όλο το εύρος της Περιφέρειας Στερεάς …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *