Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Τα Όρνια διαχείμασαν φέτος στην Πάρνηθα ζευγάρωσαν και φώλιασαν εκεί, μετά από δεκαετίες!!

Ένα ελπιδοφόρο νέο για τη φετινή ημέρα NATURA 2000 (21 Μαΐου)

Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία γιορτάζει με ένα ελπιδοφόρο νέο την Ευρωπαϊκή Ημέρα NATURA 2000, μία ημέρα αφιερωμένη στο μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο, που προστατεύει τα πλέον απειλούμενα είδη και οικοτόπους της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα, μία μεγάλη έκπληξη επεφύλασσε η παρακολούθηση των πληθυσμών του Όρνιου από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE IP 4 NATURA και της εφαρμογής του Εθνικού Σχέδιου Δράσης για τους γύπες, καθώς δύο από τα Όρνια που διαχείμασαν φέτος στην Πάρνηθα ζευγάρωσαν και φώλιασαν εκεί! Πρόκειται, φυσικά, για ένα ιδιαίτερα αξιοσημείωτο γεγονός, αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη αναπαραγωγή του είδους στην περιοχή τουλάχιστον από τη δεκαετία του ‘70!

Στη σημαντική αυτή ανακάλυψη συνέβαλε καταλυτικά το γεγονός πως το ένα από τα δύο μέλη του ζευγαριού φέρει δορυφορικό πομπό, καθώς πρόκειται για Όρνιο που απελευθερώθηκε το 2021 στο όρος Αράκυνθος από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου (νυν Μονάδα Διαχείρισης του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), σε συνεργασία με πολλούς ακόμη δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Η σημασία του φωλιάσματος του Όρνιου, είδους απειλούμενου με εξαφάνιση, στην περιοχή είναι πολύπλευρη, καθώς:

Οποιαδήποτε εποίκηση νέας θέσης από το είδος αυξάνει το εύρος κατανομής του στην ηπειρωτική Ελλάδα, η οποία σήμερα είναι περιορισμένη σε λίγες μόνο περιοχές. Το χαρακτηριστικό, επίσης, των Όρνιων να δημιουργούν αποικίες, δίνει ελπίδες πως και άλλα άτομα του είδους πιθανώς να τα ακολουθήσουν στο μέλλον, εφόσον ο βιότοπος της Πάρνηθας αποδειχθεί φιλόξενος γι’ αυτά.
Αναδεικνύει την αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα που εμφανίζει το φυσικό περιβάλλον της Πάρνηθας, παρά τις διαχρονικές και έντονες πιέσεις που δέχεται, καθώς το Όρνιο αποτελεί είδος με αυξημένες και ιδιαίτερες οικολογικές απαιτήσεις που φαίνεται πως η Πάρνηθα έχει ενδεχομένως τις δυνατότητες να καλύψει.
Αν και το φώλιασμα των προστατευόμενων γυπών στην Πάρνηθα αποτελεί αυτοτελώς ένα αδιαμφισβήτητα σημαντικό γεγονός, η εδραίωση μιας αποικίας του είδους σε μια περιοχή αποτελεί μακρά διαδικασία. Στην ουσία, πρέπει πρώτα τα ίδια τα πουλιά να «αποφασίσουν» σε βάθος χρόνου αν θα έχουν πιο σταθερή παρουσία στην Πάρνηθα και στη συνέχεια να πλαισιωθεί αυτή η φυσική διαδικασία με δράσεις διατήρησης (όπως π.χ. η κατασκευή χώρου ενισχυτικής παροχής τροφής) που θα υποστηρίζουν την ευνοϊκή κατάσταση του πληθυσμού.

Τονίζουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό τα πουλιά να παραμείνουν ανενόχλητα καθ’ όλη την περίοδο αναπαραγωγής (που στο Όρνιο κρατάει πολλούς μήνες), π.χ. από φωτογράφους, πτήσεις drones και άλλες πιθανά οχλούσες δραστηριότητες, όπως άλλωστε ορίζει ξεκάθαρα και η σχετική νομοθεσία. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να δημοσιοποιηθεί οποιαδήποτε άλλη πληροφορία αφορά τη θέση φωλιάσματος. Η αναπαραγωγή είναι μια πολύ απαιτητική διαδικασία στη φύση και η επανεποίκηση της Πάρνηθας από το Όρνιο μετά από τόσες δεκαετίες είναι ακόμη πιο δύσκολη, επομένως θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στη διασφάλιση της επιτυχίας της.

Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της, παρακολουθεί στενά τον μικρό αυτό πληθυσμό των Όρνιων, έτσι ώστε, εφόσον απαιτηθεί και πάντα σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια που θα διασφαλίσει την ομαλή διαβίωσή τους στην περιοχή.

Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

«Ένα τριήμερο αφιερωμένο στο χορό και τη φιλία των λαών» από την Παρασκευή 14 έως και την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 στο Δήμο Δελφών

O Δήμος Δελφών προσκαλεί σε ένα τριήμερο αφιερωμένο στο χορό και τη φιλία των λαών, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *