Κυριακή , 11 Απριλίου 2021
Breaking News

Τα πέτρινα αριστουργήματα του Μολύβου και το καλντερίμι…

Λέσβος, το νησί με τα εκπληκτικά αρχοντικά

Ίσως όταν ακούτε τη φράση «αρχιτεκτονική των νησιών», ο νους να δημιουργεί εικόνες μικροσκοπικών λευκών σπιτιών με μπλε πόρτες και κουφώματα. Ωστόσο, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και η Λέσβος είναι ένα από τα νησιά που αξίζει να εξερευνήσετε για τις αρχιτεκτονικές της επιρροές. Από κάστρα έως αγροικίες και από οθωμανικά κτίρια έως νεογοτθικά αριστουργήματα, μια αρχιτεκτονική περιήγηση στη Λέσβο είναι ένα υπέροχο ταξίδι.

Η Μυτιλήνη, η πρωτεύουσα της Λέσβου, θα μπορούσε είναι από μόνη της, για παράδειγμα, θέμα μιας ολόκληρης διατριβής.

Αρχοντικά χτισμένα κυρίως στα τέλη του 19ου-αρχές 20ού αιώνα, συνδυάζουν την κλασική ελληνική αρχιτεκτονική με ευρωπαϊκά στοιχεία (μπαρόκ, νεογοτθικά, αναγεννησιακά, νεοκλασικά).

Τεράστια παράθυρα, βαριές ξύλινες πόρτες, μαρμάρινα σκαλιά, αετώματα και κίονες μαρτυρούν την παλιά αστική αίγλη της Λέσβου. Το ίδιο επιβλητικά είναι και τα κτίρια στην προκυμαία της Μυτιλήνης: το πρώην ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια», οι Κολώνες, το Παλαιό Λιμεναρχείο, το κτίριο της Περιφέρειας, το Παλαιό Δημαρχείο κ.ά.

Ωστόσο, τα αρχοντικά δεν περιορίζονται μόνο στη Μυτιλήνη. Συνδυάζουν παρελθόν και μέλλον και σε άλλους οικισμούς, όπως στη Σουράδα και στην Πέτρα. Το τελευταίο φιλοξενεί το περίφημο αρχοντικό της Βαρελτζήδαινας, κτίσμα του 18ου αιώνα, το οποίο ανήκει στην κοσμική αρχιτεκτονική της Λέσβου της Ύστερης Τουρκοκρατίας.

Πηγή: iefimerida.gr

Δες επίσης

«Το 1821 μέσα από τις φωνές μας»

Νικόλας Ζώης Ενα διαδικτυακό εργαστήρι δημιουργικής ανάγνωσης με τίτλο «Το 1821 μέσα από τις φωνές …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *