Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Τέμπη: Σε απολογία 23 άτομα για τη σύμβαση 717

Ανήμερα της αποφράδας 28ης Φεβρουαρίου, ημέρα της τραγικής επετείου από το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα που βίωσε η χώρα μας με τους 57 νεκρούς στα Τέμπη, η Ελληνίδα Ευρωπαία Ανακρίτρια, κ. Χριστίνα Σαλάππα καλεί σε απολογία τους 23 κατηγορούμενους για τη σύμβαση τηλεδιοίκησης 717, που έως τότε απέτυχε να υλοποιήσει η χώρα μας.
Η ανάκριση αυτή αφορά στα μη πολιτικά πρόσωπα που σχετίζονται με την πολύπαθη σύμβαση αναβάθμισης του συστήματος σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε στην Ελληνίδα Ευρωπαία Ανακρίτρια από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία που εδρεύει στην Ελλάδα, αφού προηγουμένως άσκησε διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα σε 23 μη πολιτικά πρόσωπα: 18 από τους 23 είναι δημόσιοι υπάλληλοι και βαρύνονται κατά περίπτωση με τα αδικήματα της απάτης, της απιστίας, της ψευδούς βεβαίωσης με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, της ηθικής αυτουργίας στην απάτη και των ψευδών βεβαιώσεων.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η δικαστική λειτουργός ολοκλήρωσε την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης και καλεί τους 23 κατηγορούμενους σε εξηγήσεις ενώπιόν της.

Πρόκειται για 14 δημόσιους υπαλλήλους της ΕΡΓΟΣΕ, για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις, 4 δημόσιους υπάλληλους της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), για απιστία κονδυλίων και 5 νόμιμους εκπροσώπους και υπαλλήλους της Αναδόχου Κοινοπραξίας, για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

Οι κατηγορίες αφορούν στην εκτέλεση της σύμβασης για την αποκατάσταση του συστήματος σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, η οποία υπεγράφη το 2014, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2016 – γνωστή ως «Σύμβαση 717».

Το 2019 υπογράφηκε συμπληρωματική σύμβαση, με την οποία τροποποιήθηκε η αρχική σύμβαση 717. Η συμπληρωματική σύμβαση προέβλεπε την κατασκευή ενός εντελώς νέου συστήματος σηματοδότησης με νέες μονάδες τηλεμετρίας, ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία και η μετάδοση δεδομένων μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών, καθώς και από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς στα κέντρα ελέγχου. Και οι δύο συμβάσεις συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκσυγχρονισμός Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης και εγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ελέγχου Αμαξοστοιχιών (ETCS)», με την συνεισφορά της Ε.Ε. να ανέρχεται σε ποσοστό 85%.

Η ποινική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εντέλει χορηγήθηκαν επτά παράνομες παρατάσεις της αρχικής σύμβασης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΓΟΣΕ. Για τον λόγο αυτό, μετά την πάροδο περισσότερων από εννέα ετών από την υπογραφή της Σύμβασης 717 και σίγουρα μέχρι το τραγικό δυστύχημα το έργο δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί.

Οι κατηγορούμενοι αναμένεται να προσέλθουν στο ανακριτικό γραφείο στο τέλος Φεβρουαρίου, ώστε να λάβουν αντίγραφο της δικογραφίας και να ζητήσουν προθεσμία για την απολογία τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ήδη διαβιβάσει αντίγραφο της δικογραφίας στη Βουλή, όπου στο πλαίσιο εξεταστικής επιτροπής αναζητούνται οι τυχόν ποινικές ευθύνες δύο πρώην Υπουργών Μεταφορών, του Κώστα Καραμανλή και του Χρήστου Σπίρτζη.

Παράλληλα, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διενεργείται προκαταρκτική ποινική έρευνα για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των Επιθεωρητών- Ελεγκτών της Ελληνικής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, οι οποίοι ήλεγξαν την ορθότητα εκτέλεσης της σύμβασης 717 και δεν κατέληξαν σε επιβαρυντική κρίση για τους εκτελεστές του έργου. Από τις εισαγγελικές αρχές ελέγχονται για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Ήδη, η ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για αυτό το σκέλος της υπόθεσης, τους χειρισμούς γύρω από τη σύμβαση 717, έχει διαβιβαστεί στον εφέτη- ειδικό ανακριτή Λάρισας, κ. Σωτήρη Μπακαϊμη που ερευνά το πολύνεκρο δυστύχημα και ήδη έχει απαγγείλει κατηγορίες σε 31 μη πολιτικά πρόσωπα. Μάλιστα, κάποια εξ αυτών είναι υπόλογοι και για τις δύο δικογραφίες.

www.dnews.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Οι σκήτες στο Άγιο Όρος είναι κάτι πραγματικά ιδιαίτερο

Η Ελλάδα είναι μια πανέμορφη χώρα και έχει όντως κάποια μέρη μοναδικά, κάποια μέρη που …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *