Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Θεσσαλονίκη: Στοχευμένη τουριστική προβολή με «οδηγό» τον ΟΤΘ

Με νέα βραβεία και διακρίσεις στη συλλογή του, στοχευμένη προβολή σε δημοφιλείς αγορές, συνέργειες με φορείς, διοργάνωση ταξιδιών για εκπροσώπους ΜΜΕ, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, στήριξη στην αύξηση της κρουαζιέρας ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, για άλλη μια χρονιά – το 2023- συνέβαλε στην ενίσχυση της προβολής της πόλης τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.
Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Το 2023 ήταν πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασε και τα νούμερα της προ κόβιντ εποχής, του 2019, όταν είχε καταγράψει ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα.

Το 2023 ήταν μία χρονιά κατά την οποί επέστρεψαν τα χαμόγελα και στους επαγγελματίες του τουρισμού της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με στοιχεία της ΥΠΑ και σε επεξεργασία του INSETE Intelligence, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης για το 11μηνο του 2023 κατέγραψε 2.212.992 διεθνείς αεροπορικές αφίξεις όταν το 2022 στο σύνολο του έτους σημειώθηκαν 1.975.959 διεθνείς αφίξεις.

Προβολή της Θεσσαλονίκης στο εξωτερικό
Τη χρονιά που μας πέρασε ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης (ΟΤΘ) ανέπτυξε την στρατηγική προβολής της πόλης ως βιώσιμου τουριστικού προορισμού και προορισμού μοναδικών εμπειριών μέσα από μία σειρά δράσεων που αποτελούν συνέχεια της προσπάθειας των τελευταίων ετών.

Ξεκινώντας από τη βρετανική αγορά, ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το γραφείο ΕΟΤ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, υλοποίησε μία σειρά δράσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η Θεσσαλονίκη ως city break προορισμός, η Θεσσαλονίκη ως γαστρονομικός προορισμός, προβλήθηκε μέσα από διάφορες καμπάνιες και παράλληλα ενισχύθηκε από τη διοργάνωση press trips, από την προβολή της πόλης σε αναγνωρισμένα ΜΜΕ όπως το ταξιδιωτικό περιοδικό National Geographic Traveller, καθώς και από τη συμμετοχή του ΟΤΘ σε σημαντικές τουριστικές εκθέσεις (World Travel Market, Holiday World Show στο Δουβλίνο).

Σημαντικές ήταν οι δράσεις του ΟΤΘ και στην αγορά του Ισραήλ, από τις πλέον δυνατές για την πόλη της Θεσσαλονίκης, η οποία ωστόσο από την έναρξη των πολεμικών συρράξεων στη Γάζα, έβαλε «φρένο» στις αφίξεις Ισραηλινών τουριστών. Ωστόσο, ο ΟΤΘ συμμετείχε στη διεθνή έκθεση στο Τελ Αβίβ, ενώ σε συνεργασία με την αεροπορική εταιρία Sun D’Οr της El AL διοργάνωσε δημοσιογραφικό ταξίδι στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, δημιουργήθηκε διασκευή του διαφημιστικού σποτ του ΟΤΘ, προσαρμοσμένη στα χαρακτηριστικά της τουριστικής αγοράς του Ισραήλ και προβλήθηκε σε όλα τα διαθέσιμα ψηφιακά κανάλια της αεροπορικής εταιρείας Sun d’ or.

Κάτω Χώρες, Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία μια αγορά που αποτελεί από τις βασικές της Θεσσαλονίκης ήταν χώρες στις οποίες συμμετείχε δυναμικά ο ΟΤΘ για την προβολή του προορισμού. Μάλιστα, σε σημαντικές διεθνείς τουριστικές εκθέσεις της Γερμανίας συμμετείχε με κοινό περίπτερο με τον Οργανισμό Τουρισμού Χαλκιδικής προωθώντας από κοινού τους προορισμούς.

Στη δε Ισπανία, το ισπανικό έντυπο πρόβαλε τον προορισμό «Θεσσαλονίκη» στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της χώρας. Η παρουσίαση του προορισμού υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και του ΕΟΤ Ισπανίας, εκμεταλλευόμενοι την απευθείας πτήση της AEGEAN μεταξύ Θεσσαλονίκης – Βαρκελώνης όλο τον χρόνο. Παράλληλα, ο ΟΤΘ δημιούργησε μία νέα παραγωγή για το ισπανικό κοινό με αφορμή την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.

 

Υπογραφή μνημονίου με Σερβία
Στο πλαίσιο των δράσεων του ΟΤΘ για το 2023 συμπεριλαμβάνεται και το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε με τον Οργανισμό Τουρισμού Βελιγραδίου. Στόχος της παραπάνω κίνησης ήταν η προώθηση της Θεσσαλονίκης, του Βελιγραδίου και των περιχώρων τους ως προορισμοί city break, γαστρονομίας, πολιτισμού, εκπαίδευσης, συνεδρίων, αθλητισμού αλλά και για επιχειρηματικά events.

Ρουμανία, Πολωνία
Δημοφιλής προορισμός η Ελλάδα για τους Ρουμάνους και κυρίως περιοχές της Βορείου Ελλάδος και ο ΟΤΘ δεν θα μπορούσε να λείπει από τη συγκεκριμένα αγορά. Η Θεσσαλονίκη και οι πολλαπλές ομορφιές της παρουσιάστηκαν σε δημοφιλείς εκπομπές στην τηλεόραση της Ρουμανίας.

Αλλά και στην πολωνική αγορά, η οποία τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος για περιοχές της Βορείου Ελλάδος, είχε παρουσία ο ΟΤΘ. Συγκεκριμένα, συμμετείχε στα Greek-Polish Tourism & Gastronomy Work shop στη Βαρσοβία, με στόχο την προώθηση της πόλης ως τουριστικού και γαστρονομικού προορισμού.

Δράσεις προβολής του προορισμού πραγματοποίησε ο ΟΤΘ και με την αμερικανική αγορά προωθώντας την πόλη ως γαστρονομικό προορισμό αλλά και στις Σκανδιναβικές χώρες ενημερώνοντας τους Σκανδιναβούς για θέματα τουρισμού, γαστρονομίας, πολιτισμού και επενδύσεων.

Ενίσχυση της κρουαζιέρας
Οι δράσεις του ΟΤΘ για το 2023 δεν αφορούσαν μόνο το εξωτερικό αλλά και την ίδια τη χώρα. Συμμετείχε σε τουριστικές εκθέσεις όπως η Philoxenia, συνδιοργάνωσε με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος φόρουμ αναδεικνύοντας τον ρόλο της κυκλικής οικονομίας με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη κλπ.

Συνεργάστηκε με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, συμμετείχε στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στο Μαϊάμι της Φλόριντα, ανέλαβε το πρότζεκτ της διακόσμησης του νέου σταθμού επιβατών κρουαζιέρας, ενώ σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Πειραιώς και Αιγαίου πραγματοποιούν έρευνα για το κοινωνικό-οικονομικό αντίκτυπο της κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζουμε, ότι τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας είχαν παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του Posidonia Tourism Sea Forum, που είχε πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, τον Απρίλιο του 2023.

Ο ΟΤΘ στήριξε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις της Θεσσαλονίκης, πολιτιστικές, κοινωνικές, συνέδρια κλπ.

Νέα βραβεία και μέλη
Πρόσθεσε στη συλλογή του έξι νέα βραβεία, συμμετέχοντας για πέμπτη συνεχή χρονιά στα τουριστικά βραβεία «Tourism Awards», με κορυφαίο το πλατινένιο βραβείο για την διαχείριση και ενίσχυση της εικόνας του προορισμού. Παράλληλα, επένδυσε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με ψηφιακές καμπάνιες σε όλα τα δημοφιλή ψηφιακά κανάλια.

Το 2023 προστέθηκαν νέα μέλη στον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα ο Δήμος Παύλου Μελά, ο Δήμος Λαγκαδά και το ταξιδιωτικό γραφείο Business Travel.

www.grtimes.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ημερίδα στη Λαμία «Παραολυμπιακά αθλήματα – Αθλητισμός στα άτομα με αναπηρία και προσβασιμότητα»

Ο Δήμος Λαμιέων σε συνεργασία με την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία διοργανώνει ημερίδα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *