Τη διοργάνωση πανκαρδιτσιώτικου συλλαλητηρίου την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στις 10.30 στον Παλαμά αποφάσισαν φορείς και πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΟΑΣΚ και συμμετείχαν απόψε (10/9) σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο, με στόχο να αναδειχθούν οι πραγματικές διαστάσεις των προβλημάτων που συνεχίζει να αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος αλλά και όλοι οι παραγωγικοί κλάδοι της περιοχής ένα χρόνο μετά το καταστροφικό πέρασμα του Daniel.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου κ. Γ. Καπράνας του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ κ. Απ. Ταξιάρχης, του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Αρ. Αντωνίου, της ΕΛΜΕ κ. Απ. Φυτσιλής, του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Ν. Καρδίτσας κ. Ευαγ. Νοτόπουλος, του Σωματείου Εμπορουπαλλήλων Ν. Καρδίτσας κ. Στ. Σαριδάκης, του Νομαρχιακού Σωματείου ΑΜΕΑ κ. Β. Αγραφιώτης, του Συλλόγου Εικόνας και Ήχου κ. Γιαν. Παπαγεωργίου ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νικ.Τέγος, η Γ.Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας κ. Δωρ. Γούλα, το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου εργαζομένων νοσοκομείου Καρδίτσας κ. Γ. Αλεξόπουλος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειρήνης κ. Στρ. Ροδίτης και εκπρόσωποι άλλων συλλογικών φορέων.
“Ένα χρόνο μετά η κυβέρνηση από κοινού με την Περιφερειακή Αρχή, τους Δήμους και την παρουσία του πρωθυπουργού μπορεί να οργάνωσαν φιέστες για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και την δικαιολογημένη οργή κι αγανάκτηση των πλημμυροπαθών, ωστόσο δεν μπορούν να κρύψουν την ωμή πραγματικότητα.
Παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες της κυβέρνησης, όπως έκανε και πρόσφατα στην επίσκεψή του στη Θεσσαλία ο πρωθυπουργός (με κλειστές συσκέψεις, με ελεγχόμενο ακροατήριο και με τα ΜΑΤ ως περιφρούρηση), παραμένουν κενό γράμμα, αφού η περιοχή παραμένει απροστάτευτη μπροστά σε νέες πλημμύρες γιατί δεν έχει προχωρήσει κανένα αντιπλημμυρικό έργο, αναχώματα δεν έχουν αποκατασταθεί, οι αποζημιώσεις που δόθηκαν στους αγροτοκτηνοτρόφους και στους άλλους πλημμυροπαθείς είναι πολύ κάτω από το 100% της πραγματικής ζημιάς, τα στοιχεία από την αρωγή δείχνουν ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις ακόμα και στα επιδόματα ενοικίου, σπίτια γκρεμισμένα παραμένουν χωρίς να έχουν μαζευτεί τα μπάζα κτλ.
.Ακόμα και τώρα, ένα χρόνο μετά, τα όποια σχέδια κυβέρνησης – περιφέρειας, οφέλους για να κερδίζουν οι πατάνε στην εγκληματική λογική του κόστους επιχειρηματικοί όμιλοι και αυτό αποδεικνύεται με την αποδοχή του πορίσματος των Ολλανδών, καθώς και τα όποια έργα εξαγγέλλονται, είναι αποσπασματικά.
Ο λαός της περιοχής δεν πρέπει να έχει καμία προσδοκία και να μη δείξει καμιά αναμονή. Να συνεχίσουμε οργανωμένα και συντονισμένα τον αγώνα μας για την επίλυση των προβλημάτων μας. Η πείρα μας δείχνει ότι ακόμα και αυτά τα ελάχιστα που έγιναν, όπως και οι όποιες δεσμεύσεις έχουμε πάρει τις πήραμε με τις μαζικές κινητοποιήσεις, τις διεκδικήσεις και την πίεση που ασκούμε στο δρόμο.
Συνεχίζουμε τον αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας, μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους, τα εργατικά σωματεία, τους φορείς των αυτοαπασχολουμένων, τους μαζικούς φορείς της περιοχής μας. Να δυναμώσει η προσπάθεια διεκδίκησης και συντονισμού κόντρα στον εμπαιγμό και την κοροϊδία! Για να γίνει η αποκατάσταση και η προστασία της ζωής μας, του εισοδήματός μας προτεραιότητα και όχι τα διάφορα επιχειρηματικά σχέδια για νέα κέρδη στις πλάτες μας.» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σχετικό πλαίσιο της κινητοποίησης που όπως το έθεσαν ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της ΕΟΑΣΚ κ. Κων. Τζέλας και Γιαν. Τσιούτρας έχει ως εξής:
.-Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης. Να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα.
-Να ολοκληρωθούν τα έργα του Αχελώου. Να γίνουν τα φράγματα π.χ. Μουζακίου, Πύλης, Σκοπιάς, κλπ και να γίνουν όλα τα απαραίτητα αρδευτικά έργα με κλειστά κυκλώματα και να ολοκληρωθούν της λίμνης Σμοκόβου, (χωρίς ΣΔΙΤ).
-Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων.
-Να εξοφληθεί άμεσα η κρατική αρωγή για καθαρισμό και αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταβλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού και εμπορευμάτων στους πληγέντες. Να απλοποιηθεί το μέτρο 5.2 για τους κτηνοτρόφους μελισσοκόμους και να ενταχθούν όλοι οι πληγέντες.
-Να αποζημιωθούν όλοι οι πλημμυροπαθείς στο 100% για τις κατεστραμμένες οικίες τους, να δίνεται χωρίς καθυστέρηση το επίδομα ενοικίου. Να απαλλαγούν από λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ΔΕΥΑ, Δημοτικά τέλη και ΕΝΦΙΑ.
-Προσλήψεις με άμεσες προκηρύξεις όλων των κενών οργανικών θέσεων γιατρών και λοιπού προσωπικού στα κέντρα υγείας και στο νοσοκομείο Καρδίτσας.
-Άμεσα να αποκατασταθούν οι σχολικές μονάδες που καταστράφηκαν με κρατική ευθύνη και να μην ισχύσουν οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.
Όχι στα σχέδια και τις προτάσεις των Ολλανδών που προωθούν την ταχύτερη «ανασυγκρότηση» της Θεσσαλίας με κριτήριο τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, με αναδιάρθρωση καλλιεργειών και αλλαγή χρήση γης, με το παραπέρα ξεκλήρισμα των αγροτοκτηνοτρόφων. Όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού, το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Όχι στην ιδιωτική ασφάλιση των οικημάτων και απαλλαγή του κράτους με προώθηση της ατομικής ευθύνης» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση των φορέων που συμμτείχαν στη σύσκεψη.
Κωστής Κριτσιάνης
www.karditsalive.net