Κυριακή , 26 Μαρτίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Τι είναι η απλή αναλογική

Τι είναι η απλή αναλογική και πως εφαρμόζεται; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.
Κάθε φορά που έχουμε εκλογές μας απασχολούν ένα σωρό πράγματα. Από το που ψηφίζουμε μέχρι το ποιο κόμμα θέλουμε να μας εκπροσωπήσει.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι το αντίκρυσμα που έχει η ψήφος μας. Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε γράψει αναλυτικά για το πως υπολογίζονται οι έδρες στη Βουλή.

με την απλή αναλογική έχει αντίκρυσμα η ψήφος μας
Στο πλαίσιο αυτό ακούμε και για την απλή αναλογική και κατά πόσο αυτή θα είναι καλή και δίκαιη ή όχι. Τι είναι όμως η απλή αναλογική και με ποιο τρόπο εφαρμόζεται;

Ας ρίξουμε λίγο φως!

Τι είναι η απλή αναλογική

Η μέθοδος της απλής αναλογικής δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα εκλογικό σύστημα (ή εκλογικός νόμος) σύμφωνα με το οποίο υπολογίζεται η εκπροσώπηση των κομμάτων στη βουλή.

Για την ακρίβεια το εκλογικό σύστημα που ισχύει κάθε φορά είναι αυτό που καθορίζει τις έδρες που λαμβάνουν τα κόμματα ή οι συνασπισμοί κομμάτων που μετέχουν στις εκλογές. Οι υπόλοιπες λεπτομέρειες καθορίζονται από τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.

 

Η απλή αναλογική χοντρικά είναι το σύστημα κατά το οποίο κάθε κόμμα παίρνει σχεδόν ακριβώς όσες έδρες αναλογούν στο ποσοστό που πήρε στις εκλογές. Το σύστημα αυτό είναι η λεγόμενη καθαρή απλή αναλογική.

τι είναι καθαρή απλή αναλογική
Το πρόβλημα του συστήματος αυτού είναι ότι είναι πιο δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση, καθώς απαιτείται συνεργασία πολλών κομμάτων εκτός αν κάποιο κόμμα καταφέρει να πάρει το 50,1% των ψήφων, που είναι γενικά δύσκολο.

Από την άλλη πλευρά το καλό της απλής αναλογικής είναι ότι τα κόμματα (και άρα οι ψήφοι των πολιτών) εκπροσωπούνται με δίκαιο τρόπο, ειδικότερα όσον αφορά στα μικρότερα κόμματα.

Το σύστημα αυτό είναι πάγιο αίτημα των κομμάτων της αριστεράς.

Παραλλαγές της απλής αναλογικής

Ωστόσο, εκτός από την καθαρή μορφή της, υπάρχουν και διάφορες παραλλαγές της απλής αναλογικής. Οι πιο γνωστές από αυτές είναι οι εξής δύο:

Απλή αναλογική με όριο
Πρόκειται για την πιο γνωστή παραλλαγή της απλής αναλογικής. Στην ουσία με το σύστημα αυτό καθορίζεται ένα ελάχιστο όριο για την είσοδο στη βουλή και συνεπώς στο μοίρασμα των εδρών.

Το όριο αυτό στη χώρα μας βρίσκεται στο 3%. Στην απλή αναλογική με όριο όσα κόμματα δεν ξεπεράσουν αυτό το όριο που ισχύει δε μπορούν να συμμετέχουν στην κατανομή εδρών και άρα δεν μπαίνουν στη βουλή.

το όριο του 3%
Αυτό το σύστημα ισχύει για την εκλογή των ευρωβουλευτών στην Ελλάδα και είναι αυτό που προτείνεται για να ισχύσει από τις επόμενες ή τις μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές.

Απλή αναλογική ανά περιφέρεια
Η δεύτερη εναλλακτική της απλής αναλογικής είναι η απλή αναλογική ανά περιφέρεια. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, οι έδρες κατανέμονται με βάση το ποσοστό κάθε κόμματος ανά εκλογική περιφέρεια.

Αν και με μια πρώτη ματιά αυτό το εκλογικό σύστημα φαίνεται να μοιάζει πολύ με την καθαρή απλή αναλογική, στην πραγματικότητα η απλή αναλογική ανά περιφέρεια ζημιώνει σημαντικά τα μικρότερα κόμματα.

Στην πραγματικότητα το σύστημα αυτό είναι κάτι μεταξύ της απλής και της ενισχυμένης αναλογικής.

Στη χώρα μας ίσχυσε στις βουλευτικές εκλογές του 1989 και του 1990.

coolweb.gr

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη, ο διευθυντής της Pulse RC Γιώργος Αράπογλου ανέλυσε τα σχετικά σενάρια.

Αφορμή ήταν η πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse, που έδινε στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή διαφορά 7 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της ΝΔ (33% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ).

Με βάση αυτό το εύρημα, ο κ. Αράπογλου έκανε και την κατανομή των αναποφάσιστων ως σενάριο-υπόθεση εργασίας, σύμφωνα με το οποίο η ΝΔ συγκεντρώνει 36,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 28,5% (διαφορά 8%).

Επί της βάσης αυτής διαμορφώθηκαν τρία σενάρια για τις πρώτες κάλπες ως προς το πώς θα μπορούσαν να κατανεμηθούν οι έδρες στη νέα Βουλή.

Pulse -Σενάριο 1: Κάλπη απλής αναλογικής, πεντακομματική Βουλή
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, στις πρώτες κάλπες με απλή αναλογική, πεντακομματική Βουλή και σύνολο δυνάμεων εκτός Βουλής 11,6%, η κατανομή των εδρών έχει ως εξής:

ΝΔ: 124 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ: 97
ΠΑΣΟΚ: 44
ΚΚΕ: 20
Ελληνική Λύση: 15

Pulse -Σενάριο 2: Κάλπη απλής αναλογικής, εξακομματική Βουλή
Στη δεύτερη υπόθεση εργασίας, η κατανομή εδρών στα κόμματα με εξακομματική Βουλή και 8,6% τα κόμματα εκτός κοινοβουλίου, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ: 120
ΣΥΡΙΖΑ: 93
ΠΑΣΟΚ: 42
ΚΚΕ: 20
Ελληνική Λύση: 15
ΜέΡΑ25: 10

Pulse -Σενάριο 3: Επτακομματική Βουλή
Στην εκδοχή της επτακομματικής Βουλής, με ποσοστό εκτός κοινοβουλίου 5,6%, οι έδρες διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ: 116
ΣΥΡΙΖΑ: 90
ΠΑΣΟΚ: 41
ΚΚΕ: 19
Ελληνική Λύση: 14
ΜέΡΑ25: 10
Έλληνες: 10

Pulse: Σενάριο για τις δεύτερες κάλπες
Σύμφωνα με την εξέλιξη του σεναρίου της Pulse, εφόσον οδεύσουμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με το μπόνους των εδρών πλέον, καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η αυτοδυναμία με την απλή αναλογική, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 37,5% έναντι 29,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά παραμένει στις 8 μονάδες.

Pulse: Σενάριο ενισχυμένης αναλογικής με πεντακομματική Βουλή
Σε αυτή την εκδοχή, η ΝΔ συγκεντρώνει 153 έδρες, εξασφαλίζοντας αυτοδύναμη διακυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ 84, το ΠΑΣΟΚ 36, το ΚΚΕ 16 και η Ελληνική Λύση 11.

Στον τελικό πίνακα παρουσιάζονται περιεκτικά τα ποσοστά που θα απαιτηθούν για αυτοδυναμία, αντιστρόφως ανάλογα με το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής.

Με απλά λόγια, όσο αυξάνει ο αριθμός των κομμάτων εκτός Βουλής τόσο μειώνεται ο πήχης του πρώτου κόμματος για την αυτοδυναμία και το αντίστροφο.

www.iefimerida.gr

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Δήμος Καμένων Βούρλων: 17 θέματα στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, 28/3

Την Τρίτη 28/3/2023 και ώρα 12:30 μ.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καμένων Βούρλων. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *