Κυριακή , 27 Νοεμβρίου 2022
Ακολουθήστε μας στο facebook

Τι ειπώθηκε στη Βουλή για την ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων

Στο Εθνικό Σχέδιο δεν προβλέπεται η ενεργειακή αξιοποίηση σύμμεικτων απορριμμάτων αλλά των υπολειμμάτων της διαλογής, τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, «γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει την καύση απορριμμάτων ως βασική στρατηγική στη διαχείρισή τους σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Ο υφυπουργός ανέφερε πως «δεν θα γίνεται ενεργειακή αξιοποίηση σύμμεικτων απορριμμάτων, αλλά αφού θα έχει προηγηθεί προ-επεξεργασία, μηχανική διαλογή και το υπόλειμμά τους είναι εκείνο που θα πηγαίνει για ενεργειακή αξιοποίηση». Πρώτα είπε ο υφυπουργός, θα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες «ανακύκλωσης, επανάχρησης και επανάκτησης όλων των υλικών που μπορούμε να αξιοποιήσουμε».

O υφυπουργός, επισήμανε ότι η διαβούλευση του Εθνικού Σχεδίου για τα Απορρίμματα έχει ολοκληρωθεί και σύντομα θα έρθει και στην Κυβερνητική Επιτροπή. Υπογράμμισε πως «οι δρόμοι που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι δύο. Ή η ενεργειακή αξιοποίησή τους ή η ταφή τους». Ανέφερε πως είμαστε σε φάση δημοπράτησης 25 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων.

Παρατήρησε πως η χώρα μας έχει πραγματικά καθυστερήσει στη λύση του προβλήματος επεξεργασίας διαχείρισης και αξιοποίησης των απορριμμάτων και σε αρκετές περιοχές υπάρχει πρόβλημα για τη διαχείρισή τους καθώς οι χώροι υγειονομικής ταφής έχουν γεμίσει, ενώ η χώρα μας κινδυνεύει και με ευρωπαϊκά πρόστιμα.

Επισήμανε πως «το θέμα της ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων δεν το σκεφτήκαμε εμείς εδώ ξαφνικά και σήμερα. Αυτό εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη. Δεν πάμε να τα κάψουμε όλα. Αυτά που μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε και να ανακυκλώσουμε βεβαίως πρέπει να προηγηθούν των υπολειμμάτων που θα πηγαίνουν σε ενεργειακή αξιοποίηση».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος από την δική του πλευρά υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τον Αύγουστο του 2020, ενέκρινε τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, πρακτικά χωρίς καμία διαβούλευση, ενώ τώρα, με πρόσχημα τους χρηματοδοτικούς κανόνες της περιόδου 2021-2027, προτείνει στις τροποποιήσεις του Εθνικού Σχεδιασμού την καύση όλων των απορριμμάτων και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισής τους. «Φέρατε την καύση από την πίσω πόρτα το 2020, θεσπίζοντας υποχρεωτικό στόχο για 10% ταφή 10 χρόνια νωρίτερα, το 2030 αντί για το 2040, αλλά αφήνοντας παράλληλα τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση βαλτωμένη στα σκάνδαλα και τους Δήμους χωρίς εξοπλισμό. Αλλάξατε το σχεδιασμό του 2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ώστε οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων να είναι μονάδες κυκλικής οικονομίας και προωθείτε μονάδες παραγωγής καυσίμων για να δημιουργήσετε αγορά για την «ενεργειακή αξιοποίηση». Η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και οι Μονάδες Βιολογικής Επεξεργασίας δεν προχωρούν. Τώρα όμως πάτε ένα βήμα παρακάτω. Προτείνετε στις τροποποιήσεις του Εθνικού Σχεδιασμού μια απροσδιόριστη χρονικά, μεταβατική περίοδο όπου θα αξιοποιούνται ενεργειακά, θα καίγονται δηλαδή, τα σύμμεικτα απορρίμματα χωρίς επεξεργασία. Από τον κάδο στην καύση. Παραβιάζετε ευθέως την ιεραρχία διαχείρισης αποβλήτων, την ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που στην πραγματικότητα επιδιώκετε με τη δήθεν «μεταβατικότητα» και στην ενεργειακή αξιοποίηση αλλά και με τις επίσης «μεταβατικές» ιδιωτικές Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων ή Μονάδες Ανάκτησης-Ανακύκλωσης είναι να εξυπηρετήσετε συγκεκριμένα συμφέροντα. Δεν είναι δυνατόν αν ισχυρίζεται κάποιος ότι είναι δυνατή και βιώσιμη μια μονάδα κόστους πάνω από 100 εκατ. ευρώ που θα λειτουργεί μεταβατικά π.χ. για τρία χρόνια. Ο χρόνος απόσβεσης αυτών των μονάδων είναι πάνω από 20 έτη. Αυτό που επιδιώκετε είναι να δεσμευθεί η αυτοδιοίκηση για 20-25 χρόνια, να χάσουν την αρμοδιότητα οι Δήμοι και για 25 χρόνια τουλάχιστον να καίγονται τα σκουπίδια από ιδιώτες στο όνομα του κ. Μητσοτάκη» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

ecopress.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Μονάδα Ανακύκλωσης Αυτοκινήτων στο Μεσολόγγι που δέχεται τα παλιά οχήματα και αναλαμβάνει την οριστική τους διαγραφή

Υπάρχει πλέον στο Μεσολόγγι Μονάδα Ανακύκλωσης Αυτοκινήτων που δέχεται τα παλιά οχήματα και αναλαμβάνει την …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *