Πέμπτη , 27 Ιανουαρίου 2022
Breaking News
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook

Τι επίδραση έχει μια δραστική μείωση των θερμίδων στο σώμα μας;

Ζήσης Ψάλλας

Για να διερευνήσει τις επιπτώσεις της δίαιτας, μια διεθνής ερευνητική ομάδα μελέτησε 80 υπέρβαρες γυναίκες, μετά την εμμηνόπαυση, για διάρκεια 16 εβδομάδων.

Οι γυναίκες είτε ακολούθησαν ένα καθεστώς αντικατάστασης γευμάτων με ιατρική επίβλεψη, καταναλώνοντας συνολικά λιγότερες από 800 θερμίδες την ημέρα, ή διατήρησαν το βάρος τους κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Η τακτική ανάλυση δειγμάτων κοπράνων έδειξε ότι η δίαιτα μείωσε τον αριθμό των μικροοργανισμών που υπάρχουν στο έντερο και άλλαξε τη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος. «Ήμασταν σε θέση να παρατηρήσουμε πώς τα βακτήρια προσάρμοσαν το μεταβολισμό τους προκειμένου να απορροφήσουν περισσότερη ζάχαρη, και με αυτόν τον τρόπο, κατέστησαν αυτά τα μόρια λιγότερο διαθέσιμα στον ξενιστή τους. Κάποιος μπορεί να πει ότι παρατηρήσαμε την ανάπτυξη ενός “πεινασμένου” μικροβιώματος», είπε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Reiner Jumpertz von Schwartzenberg.

Δείγματα κοπράνων, τα οποία είχαν συλλεχθεί πριν και μετά τη δίαιτα, μεταφέρθηκαν στη συνέχεια σε ποντίκια τα οποία είχαν διατηρηθεί χωρίς εντερικό μικροβίωμα. Τα ζώα που έλαβαν κόπρανα μετά τη δίαιτα έχασαν πάνω από το 10% της μάζας του σώματός τους. Τα κόπρανα πριν από τη δίαιτα δεν είχαν καμία απολύτως επίδραση.

Όταν οι ερευνητές μελέτησαν τη σύνθεση των κοπράνων με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, εξεπλάγησαν ιδιαίτερα από τα σημάδια αυξημένου αποικισμού από ένα συγκεκριμένο βακτήριο, το Clostridioides difficile. Ενώ αυτός ο μικροοργανισμός βρίσκεται συνήθως στο φυσικό περιβάλλον και στα έντερα των υγιών ανθρώπων και των ζώων, ο αριθμός του στο έντερο μπορεί να αυξηθεί ως απόκριση στη χρήση αντιβιοτικών και πιθανόν να οδηγήσει σε σοβαρή φλεγμονή του τοιχώματος του εντέρου. Αυξήθηκαν οι ποσότητες του βακτηρίου τόσο στους συμμετέχοντες που είχαν ολοκληρώσει τη δίαιτα όσο και σε ποντίκια που είχαν λάβει εντερικά βακτήρια μετά τη δίαιτα.

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Spranger είπε: «Μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων τροποποιεί σοβαρά το μικροβίωμα του εντέρου και φαίνεται να μειώνει την αντίσταση στον αποικισμό για το βακτήριο Clostridioides difficile. Αυτές οι αλλαγές καθιστούν την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών σε ολόκληρο το τοίχωμα του εντέρου λιγότερο αποτελεσματικό».

Εγγραφείτε στο κανάλι fonografos στο You Tube

Δες επίσης

Ο Λεωνίδας Καβάκος ετοιμάζει νέο άλμπουμ και μία συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής

Λίγες μόλις ημέρες προτού κυκλοφορήσει ο πολυαναμενόμενος προσωπικός του δίσκος με Σονάτες και Παρτίτες του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *