Τετάρτη , 22 Μαρτίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Τι συμπτώματα προκαλεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα στις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Πρόκειται για μία χρόνια πάθηση. Μία πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή. Επιπλέον, όποιος πάσχει από ρευματοειδή αρθρίτιδα δέχεται παραμορφώσεις στις αρθρώσεις και στον περιβαλλόμενο ιστό.

Τι συμπτώματα προκαλεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα στις αρθρώσεις;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί φλεγμονή του αρθρικού υμένα. Η φλεγμονή έχει τα ίδια συμπτώματα με τις φλεγμονές που προκαλούνται και από άλλες καταστάσεις, όπως τραυματισμούς. Τέτοια είναι η εμφάνιση ερυθρότητας, το πρήξιμο της άρθρωσης, ο πόνος και η θερμότητα.

Η ερυθρότητα οφείλεται στην αύξηση της ροής του αίματος στην περιοχή. Είναι πιθανό η άρθρωση να είναι ζεστή λόγω της ίδιας αιτίας. Η φλεγμονή προκαλείται από παραγωγή υγρού και κυττάρων από τον αρθρικό υμένα μέσα στην άρθρωση, οπότε παρατηρείται πρήξιμο και δυσκολία στην κίνηση. Ο πόνος οφείλεται σε δύο λόγους:
Ερεθισμός των νευρικών απολήξεων, λόγω των χημικών ουσιών που παράγονται από τη φλεγμονή
Διάταση του αρθρικού θυλάκου, λόγω του οιδήματος στην άρθρωση

 

Όταν υποχωρεί η φλεγμονή, η διάταση του αρθρικού θυλάκου παραμένει, με αποτέλεσμα η άρθρωση να μην επιστρέφει στην κανονική της θέση. Έτσι, οι αρθρώσεις παρουσιάζουν αστάθεια και ενδέχεται να παραμορφωθούν.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;
Τα συνήθη συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας περιλαμβάνουν:
Πόνο και οίδημα στις αρθρώσεις (μικρές αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών, μεγάλες αρθρώσεις, όπως γόνατα, αγκώνες, ώμοι, άλλα και σπονδυλική στήλη)
Δυσκαμψία
Κόπωση, κατάθλιψη και ευερεθιστότητα
Αναιμία

Συμπτώματα γρίπης, όπως κακουχία, εξάψεις και εφιδρώσεις

Λιγότερο συνήθη συμπτώματα:
Απώλεια βάρους
Οφθαλμική φλεγμονή
Ρευματοειδή οζίδια
Φλεγμονή σε άλλα μέρη του σώματος (καρδιά, πνεύμονες, δέρμα)

Παροδικά συμπτώματα:
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα ενδέχεται να εμφανίζει κρίσεις (έξαρση των συμπτωμάτων) οι οποίες υποχωρούν στη συνέχεια.

Αναλυτικότερα, όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε για τη συγκεκριμένη ασθένεια:

Ρευματοειδής αρθρίτιδα – Πέντε σημαντικά σημεία της πάθησης

– Επηρεάζει αρκετές αρθρώσεις: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια ασθένεια που συνήθως επηρεάζει αρκετές διαφορετικές αρθρώσεις. Ειδικότερα, επηρεάζει τα χέρια και τα γόνατα. Πολύ σπάνια συμβαίνει σε μια ενιαία άρθρωση. Αυτό, διότι αναπτύσσεται βαθμιαία, με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, εκτείνεται σε άλλα μέρη του σώματος.

Μερικοί ασθενείς με αρθρίτιδα πάντοτε την αισθάνονται στη μία πλευρά. Ωστόσο, αυτό μπορεί να διευκολύνει τον έλεγχο του πόνου. Υπάρχουν ακόμη και οι περιπτώσεις στις οποίες τα παυσίπονα και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, καθώς και οι εναλλακτικές θεραπείες, αρκούν για να παρέχουν ανακούφιση.

– Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει την ρευματοειδή αρθρίτιδα: Γενικά, ο συνεχής πόνος στις αρθρώσεις σχετίζεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επιπλέον, σχετίζεται με τη φθορά που συμβαίνει με την ηλικία. Ωστόσο, αυτή η ασθένεια δεν είναι συνήθης μόνο μεταξύ των ηλικιωμένων ανθρώπων. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί σε παιδιά ή νεαρά άτομα.

Είναι αλήθεια ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η αρθρίτιδα εμφανίζεται σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Όμως, η πιθανότητα πάθησης μπορεί να συμβεί πολύ νωρίτερα, ειδικά αν έχετε οικογενειακό ιστορικό της νόσου ή τραυματισμούς.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα – Κι άλλα σημαντικά σημεία της πάθησης

– Συνεχίζει να συγχέει την ιατρική κοινότητα: Παρόλο που η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι σχετικά κοινή, η ανάπτυξή της συνεχίζει να συγχέει τις ιατρικές και τις επιστημονικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Αυτό συμβαίνει επειδή κανείς δεν ξέρει ποια μπορεί να είναι η ακριβής αιτία δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνδέονται με την φθορά των αρθρώσεων.

Αυτό που είναι σαφές στους ειδικούς είναι ότι η κατάσταση αυτή προκύπτει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αρχίζει να προσβάλει τους ιστούς του, πράγμα που συμβαίνει γύρω από τους αρθρώσεις. Δεν είναι ακόμα σαφές, όμως, τι προκαλεί το σώμα να ξεκινήσει αυτή την αντίδραση.

Έτσι, ορισμένοι από τους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν: Γενετική προδιάθεση, Ορμονικές ανισορροπίες, Κατανάλωση αλκοόλ και καπνού, Βλάβες στους ιστούς των μυών, των αρθρώσεων και των οστών, Υπερβολική σωματική δραστηριότητα, Η διατήρηση ενός καθιστικού τρόπου ζωής και Παχυσαρκία.

– Η διάγνωση είναι περίπλοκη: Πολλές ασθένειες είναι εύκολο να διαγνωσθούν επειδή τα δείγματα σωματικών υγρών μπορούν να παράσχουν τεκμηριωμένες ενδείξεις. Ωστόσο, η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια ειδική περίπτωση. Η ανίχνευσή της είναι πολύ δύσκολη λόγω του τρόπου εμφάνισης των συμπτωμάτων.

Στα αρχικά στάδια, ο πόνος μπορεί να συγχέεται με άλλα δευτερεύοντα προβλήματα υγείας και οι άνθρωποι μπορεί ακόμη και να το παραβλέψουν, υποθέτοντας ότι αυτή η κατάσταση σχετίζεται με την κόπωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κλινικής Mayo, δεν υπάρχει μόνο μία εξέταση που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση αυτής της διαταραχής.

Επιπλέον, και επειδή τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται σταδιακά, μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να επιτευχθεί η ακριβής διάγνωση. Τα συμπτώματα, το οικογενειακό ιστορικό και η ακτινογραφία είναι μερικές από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση της ασθένειας αυτής.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα – Το τελευταίο σημαντικό σημείο της πάθησης

– Υπάρχουν διάφοροι τύποι θεραπείας: Παρόλο που η ασθένεια δεν έχει μια οριστική θεραπεία, υπάρχουν πολλές μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν να ξεπεράσετε και να ελέγξετε την σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας. Πρώτα απ ‘όλα, συνιστάται να εκπαιδεύονται οι ασθενείς μέσω των προγραμμάτων αυτοβοήθειας και ομάδων υποστήριξης, διότι αυτή η διάγνωση μπορεί να έχει ισχυρό αντίκτυπο στη συναισθηματική κατάσταση τους.

Τα παυσίπονα και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα στη συνέχεια συνταγογραφούνται για τον έλεγχο του πόνου και την ανακούφιση της δυσκαμψίας. Εκτός από αυτό, καλό είναι να παρακολουθήσετε κάποιες συνεδρίες φυσικής θεραπείας για να ενισχύσετε και να προστατέψετε τους περιβαλλόμενους ιστούς στις πληγείσες αρθρώσεις.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Γιατί το μαγνητικό πεδίο της Γης ανησυχεί τους επιστήμονες

Η Γη διαθέτει δύο ασπίδες που την προστατεύουν από διαστημικούς κινδύνους, την ατμόσφαιρα και ένα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *