Στην επίσημη εναρκτήρια συνεδρία χαιρέτησαν το Συνέδριο ο Πρύτανής του ΕΚΠΑ, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, οι Καθηγητές – Διευθυντές των Ψυχιατρικών Κλινικών, της Παιδοψυχιατρικής Ιατρικής σχολής και η Ιδρύτρια του 18 ΑΝΩ και επίσης από την Πρόεδρο του Συλλόγου Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής κ. Σαλαβράκου Ελένη.
Το συνέδριο διεξήχθη σε δύο αίθουσες του Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟ και με βάση το Πρόγραμμα διεξήχθησαν 11 εργαστήρια, 8 συμπόσια, 4 συνεδριάσεις ελευθέρων ανακοινώσεων και μιας ανοικτής ειδικής συνεδρίας τις οποίες παρακολούθησαν οι ειδικές επιστήμονες και γονείς μέλη του Συλλόγου που παρακολούθησαν όλες τις εργασίες του Συνεδρίου εκτός των εργαστηρίων.
Συνολικά συμμετείχαν 180 περίπου σύνεδροι που εκτός των εργαστηρίων, παρακολούθησαν 55 εισηγήσεις που με βάση τα στοιχεία του προγράμματος που 21 από αυτές αναφέρονταν γενικά στις ΔΠΤ, 13 στην Ψυχογενή Ανορεξία, 2 στην ψυχογενή Βουλιμία, 2 στην Επεισοδιακή Υπερφαγία, μία στην Ορθορεξία, μία στην Βιγορεξία, μια στην παχυσαρκία και περίπου 14 σε διάφορα θέματα σχετικά με το περιεχόμενο του Συνεδρίου.
Συμπερασματικά καταγράφηκαν όλες οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, οι νέες ιδιαίτερες συμπεριφορές που επικεντρώνονται στην εικόνα του σώματος και πιθανόν να περιλαμβάνονται σε ψυχικές διαταραχές, καθώς και εμπειρίες θεραπειών από το εξωτερικό. Κατά την εκτίμηση των επιστημονικών οργανωτών του Συνεδρίου, Καθηγητών για τι ΔΠΤ, της Α! και Β! Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, η ποιότητα των εισηγήσεων ήταν σε υψηλό επίπεδο και οι περισσότερες από τις εισηγήσεις ανέβηκαν στο site του Συλλόγου (www.epistrefo.gr) από όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τις παρακολουθήσουν. Στην ανάρτηση του Συλλόγου δεν περιλαμβάνονται εισηγήσεις για τις οποίες δεν υπήρξε άδεια βιντεοσκόπησης από τους εισηγητές.
Στην ανοικτή συνεδρία στο τέλος του Συνεδρίου έγινε παρέμβαση από έναν γονέα με αναφορά στη βιωματική αντιμετώπιση των ειδικότερων και γενικότερων προβλημάτων ενός πάσχοντα και στο κλείσιμο του Συνεδρίου έγινε μια παρέμβαση από τον Γ. Γραμματέα του ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ Χ. Σμυρνιώτη σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος στην προώθηση λύσεων στην πρόληψη των ΔΠΤ, στην θεραπεία των πασχόντων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στις αρνητικές συνέπειες του Νόμου “ Για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης”.
Στο Συνέδριο διαπιστώθηκε ότι όλη η επιστημονική πρόοδος που κατατέθηκε από τους εισηγητές δεν αξιοποιείται στην θεραπεία των πασχόντων (ο αριθμός των οποίων αυξάνει σημαντικά) στην έκταση που θα έπρεπε, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε θεραπευτικό προσωπικό και της έλλειψης των υποδομών.
Η μαζική συμμετοχή των συνέδρων στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τις ΔΠΤ και η Συνέντευξη Τύπου του ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ συνέβαλλαν αφενός στη διάδοση της εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης και αφετέρου στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και της Πολιτείας προκειμένου να προωθηθούν λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν πάσχοντες και οικογένειες.