Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων ανακοινώνει το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμά του τιμώντας τον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό

Ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της χώρας, το Φεστιβάλ Φιλίππων, επιστρέφει για 67η χρονιά, υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΔΗΠΕΘΕ ΚαβάλαςΕύας Οικονόμου-Βαμβακά. Όπως μας έλεγε η ίδια την περσινή και πρώτη της χρονιά σε συνέντευξή της στο “α”: “Είναι ένας πραγματικά τεράστιος θεσμός, ένα σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά πράγματα στη Βόρεια Ελλάδα”.

Η έναρξη θα γίνει στις 7 Ιουλίου με τη συναυλία του Σταμάτη Κραουνάκη “Ο Έρωτας πιάνει δουλειά” στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, το οποίο όπως πάντα θα είναι το επίκεντρο. Οι εκδηλώσεις όμως θα απλωθούν και σε διάφορα σημεία της πόληςΜέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις σημαντικότερες παραστάσεις και συναυλίες του καλοκαιριού, αλλά και νέες παραγωγές με την υπογραφή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, σκηνοθετημένες από εκλεκτούς δημιουργούς.

Σταμάτης Κραουνάκης
Σταμάτης Κραουνάκης

Μία από τις βασικές φιλοδοξίες του Φεστιβάλ είναι η κατάρτιση των νέων ηθοποιών, με νέα εφόδια. Γι’ αυτό το σκοπό, θα πραγματοποιηθεί και φέτος το 8ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος (28/8-7/9) με εισηγητές τους καταξιωμένους σκηνοθέτες Κωνσταντίνο Ντέλλα, Κώστα Φιλίππογλου και Violet Louise.

Η φετινή διοργάνωση φέρει τον τίτλο “Συνάντηση με τον ήλιο” από το ομώνυμο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού (1972), στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένο το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων. Ο σπουδαίος και παγκοσμίως βραβευμένος συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός, γεννήθηκε το 1933 στην Καβάλα και τιμούσε την πόλη του με κάθε ευκαιρία.

Εύα Οικονόμου-Βαμβακά
Εύα Οικονόμου-Βαμβακά

Το μήνυμα της Εύας Οικονόμου-Βαμβακά

“Το φετινό Φεστιβάλ Φιλίππων αποζητά -όπως όλοι μας- μια συνάντηση με το φως, με τη λάμψη που θα το ζεστάνει και θα το φωτίσει, διώχνοντας για λίγο τα σκοτάδια της καθημερινότητας. Δανείζεται τον τίτλο του από την ομώνυμη ποιητική συλλογή του Βασίλη Βασιλικού κι έτσι συνδέει και τη σοδειά του με Εκείνον. Με τον μεγάλο συγγραφέα που γεννήθηκε στην πόλη μας και μέσα από το έργο του και τη ζωή του, κατάφερε να την ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.
Και καθώς φέτος αποφάσισε να ταξιδέψει προς το Επέκεινα, δε μπορούμε να μην τον ξεπροβοδίσουμε και σε αυτό το ταξίδι με μια γιορτή δημιουργίας. Τοποθετώντας στο κέντρο το έργο και το πνεύμα του, αφιερώνουμε το φετινό φεστιβάλ στη μνήμη του και τον αφήνουμε να μας εμπνεύσει. Στις έξι νέες παραγωγές του Φεστιβάλ Φιλίππων, τα νέα κείμενα που θα προκύψουν εμπεριέχουν κομμάτια του, ή στέκονται απέναντι και συνομιλούν με αυτά.
Συνεχίζοντας τη συνήθειά του να κάνουμε παραστάσεις εκτός των Τειχών, οι νέες παραγωγές θα επιχειρήσουν να ξυπνήσουν και φέτος κτίρια της πόλης που κοιμούνται. Ένα πρώην τζαμί, ένα εγκαταλελειμμένο αντλιοστάσιο, το φρούριο μιας άλλης εποχής, ένα ερειπωμένο εργοστάσιο, μια γραφική ταβέρνα και φυσικά ο εμβληματικός αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, γίνονται οι περιοχές που θα συνθέσουν τον φετινό μας χάρτη, δημιουργώντας μια διαδρομή που περνάει από 21 ξεχωριστούς σταθμούς, 21 σημεία συνάντησης ανθρώπων και ιστοριών.
Με δύο ατμοσφαιρικές συναυλίες, δεκατρείς σημαντικές φιλοξενίες, έξι δικές του παραγωγές και την παρουσίαση του πειραματικού εργαστηρίου αρχαίου δράματος, το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων φιλοδοξεί να χαράξει τη δική του φωτεινή πορεία”.

Ηρακλής Μαινόμενος
Γκέλυ Καλαμπάκα©
“Ηρακλής Μαινόμενος”
Ελευθερία Αρβανιτάκη Ελεωνόρα Ζουγανέλη
Ελευθερία Αρβανιτάκη & Ελεωνόρα Ζουγανέλη

Γρήγορη ματιά στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Φιλίππων

Στο πρόγραμμα του 67ου Φεστιβάλ Φιλίππων ξεχωρίζουν η συναυλία των Ελευθερίας Αρβανιτάκη και Ελεονώρας Ζουγανέλη (30/8) και κάποιες από τις παραγωγές που θα τις δούμε και στην Αθήνα αλλά και στην Επίδαυρο, όπως οι “Όρνιθες” του Αριστοφάνη  σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη (12-13/7), ο “Ηρακλής Μαινόμενος” του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά (17/7), οι “Ικέτιδες” του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη (27-28/7), ο “Αίας” του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη (31/7), ο “Πλούτος” του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (3/8), ο “Κατά φαντασίαν ασθενής” του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Αιμίλιο Χειλάκη και Μανώλη Δούνια (10-11/8) και η “Ορέστεια” του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Θεόδωρου Τερζόπουλου από το Εθνικό Θέατρο (24/8).

Ορέστεια (Τερζόπουλος)
© Johanna Weber
“Ορέστεια”
Όρνιθες Άρης Μπινιάρης
© Μαρίζα Καψαμπέλη
“Όρνιθες”
Κατά φαντασίαν ασθενής Χειλάκης
“Ο κατά φαντασίαν ασθενής”

Ανάμεσα στις παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας θα δούμε την παράσταση του Κώστα Παπακωνσταντίνου “Εντός και εκτός των τειχών” στο Φρούριο Καβάλας (22-23/7), το “Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε” των Γιώργου Ανδρέου και Οδυσσέα Ιωάννου σε σκηνοθεσία του Αστέρη Πελτέκη στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (24/7) σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Μαρίκα με είπανε - Μαρίκα με βγάλανε Αστέρης Πελτέκης
“Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε”
Ζ Βασίλη Βασιλικού | Ευριπίδου Εκάβη
Άγγελος Χιλλ©
“Ζ Βασίλη Βασιλικού | Ευριπίδου Εκάβη”

Επίσης, το “Πέταγμα” της Εύας Οικονόμου – Βαμβακά (7-8/8), την παράσταση “Ζ Βασίλη Βασιλικού | Ευριπίδου Εκάβη” σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή στον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων (Βασιλική Α’, 20/8), τα “Υστερόγραφα όνειρα” από την Βαρβάρα Νταλιάνη στο Παλιό Εργοστάσιο Καπνού (κτίριο π. ΕΟΚ) και την παράσταση της Κικής Κέρζελη “Το καρνάγιο – Πώς Να Επιστρέψεις Στη Θάλασσα” (1-2/9).

www.athinorama.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ο Κ. Μητσοτάκης από ΗΠΑ για την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *