Ακολουθήστε μας στο facebook

Το Αρχείο της ΕΡΤ το πλουσιότερο οπτικοακουστικό αρχείο της Ελλάδας, μάς ξεναγεί στον ανεκτίμητο θησαυρό του

Το Αρχείο της ΕΡΤ, το πλουσιότερο οπτικοακουστικό αρχείο της Ελλάδας, μέσα από σειρά ξεναγήσεων που εγκαινίασε τον Ιανουάριο του 2024 σε συνεργασία με την Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία, έχει υποδεχθεί έως τώρα δεκάδες επισκέπτες -στην πλειονότητά τους εργαζόμενοι και στελέχη των σημαντικότερων φορέων της χώρας μας- δίνοντάς τους τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις εξειδικευμένες, καινοτόμες εργασίες που συντελούνται στους χώρους του.

Με την επίσκεψη του τμήματος τελειοφοίτων της Ακαδημίας Διπλωματών του υπουργείου Εξωτερικών θα ολοκληρωθεί η κοινή δράση, που δίνει τη μοναδική ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να περιηγηθούν στις εγκαταστάσεις του Αρχείου, να μυηθούν στις σύγχρονες, πρωτοποριακές πρακτικές ψηφιοποίησης του σπάνιου υλικού του και να ενημερωθούν για την αρχειονομική μοντελοποίηση καταλογογράφησης μεταδεδομένων του περιεχομένου.

Διαχειριστές ψηφιοποίησης, τεκμηριωτές και αρχειονόμοι παρουσίασαν διεξοδικά όλα τα στάδια επεξεργασίας ενός αρχείου (file) από την εισαγωγή έως την εξαγωγή του, καθώς και τον τρόπο αναζήτησής του μέσα από την ενιαία βάση περιεχομένου.

Στο πλαίσιο των ξεναγήσεων, οι εργαζόμενοι και τα στελέχη των φορέων επισκέφθηκαν τον κεντρικό χώρο αποθήκευσης του Αρχείου, καθώς και τις εγκαταστάσεις του έργου των 153.000 ωρών ψηφιοποίησης παλαιών μορφότυπων κασετών, το οποίο υλοποιεί η ΕΡΤ με δικούς της οικονομικούς πόρους.

Έχοντας καταλογραφήσει το 90% του υλικού, και προσθέτοντας στο παλιό και το καινούργιο υλικό που διαρκώς παράγεται, το Αρχείο της ΕΡΤ διαφυλάσσει τον θησαυρό της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και τον παραδίδει στις επόμενες γενιές -μια πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον.

Παράλληλα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τη Διεύθυνση Εταιρικής Επικοινωνίας της ΕΡΤ, σε επιλεγμένους χώρους του Ραδιομεγάρου, όπως τα στούντιο της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, το κοντρόλ των ειδήσεων, την αίθουσα σύνταξης, καθώς και να παρακολουθήσουν πρόβες των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.

Τις ξεναγήσεις παρακολούθησαν σχολεία, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι και στελέχη σε φορείς όπως η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο-Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, το Ιστορικό Αρχείο Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, Τμήμα της Ακαδημίας Διπλωματών του υπουργείου Εξωτερικών κ.ά.

Η δράση συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον από σχολεία και φορείς.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ηλίας Σανίδας: Εγκατάσταση συστήματος δασικής πυρανίχνευσης στη περιοχή ΟΣΜΑΕΣ στο Θεολόγο Φθιώτιδας

Εγκαταστάθηκε το νέο σύστημα δασικής πυρανίχνευσης, μια καινοτόμος λύση που θα δοκιμαστεί πιλοτικά στην ευαίσθητη …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *