Σάββατο , 3 Ιουνίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Το «χωριό – φάντασμα» στην Ισπανία επανεμφανίστηκε, λόγω της συνεχιζόμενης ξηρασίας

Η κλιματική κρίση έχει φέρει προβλήματα ξηρασίας στην Ευρώπη, καθώς οι βροχές έχουν γίνει εντονότερες αλλά, ταυτόχρονα, και σπανιότερες. Μια από τις χώρες που έχει πληγεί από την ξηρασία είναι και η Ισπανία. Μια ένδειξη της κατάστασης της ξηρασίας στην Ισπανία, είναι η εμφάνιση του καμπαναριού της μεσαιωνικής εκκλησίας του Sant Romà στην πόλη Vilanova de Sau, βόρεια της Βαρκελώνης.

Το «χωριό – φάντασμα» στην Ισπανία επανεμφανίστηκε πρόσφατα, καθώς η δεξαμενή που το πλημμύριζε για να τροφοδοτεί με νερό την περιοχή της Βαρκελώνης τη δεκαετία του 1960, στέρεψε λόγω της συνεχιζόμενης ξηρασίας.

Πλέον, σύμφωνα με το euronews, ο πύργος της εκκλησίας, ο σηκός και τα θεμέλια του κτιρίου είναι όλα εκτεθειμένα. Οι γυμνές, απότομες κορυφογραμμές της δεξαμενής Sau δείχνουν πόσο έχουν υποχωρήσει τα επίπεδα της και η ραγισμένη γη γύρω από την εναπομείνασα λίμνη νερού πατιέται από τουρίστες που προσελκύονται από την επανεμφάνιση του χωριού – φάντασμα.

Αυτό το ασυνήθιστο θέαμα έχει προσελκύσει πολλούς τουρίστες στη Vilanova de Sau, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τη χαμηλή στάθμη του νερού για να εξερευνήσουν τα απομεινάρια της άλλοτε βυθισμένης πόλης. Η στάθμη του νερού στη δεξαμενή είναι τώρα μόλις στο 9% της συνολικής χωρητικότητας του, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στους τουρίστες να περιφερθούν στη σπασμένη γη και να ανακαλύψουν εκ νέου τη μεσαιωνική εκκλησία της πόλης.

Η ξηρασία προβληματίζει την Καταλανική κυβέρνηση
Παράλληλα, όμως, ο εκτεθειμένος πύργος της εκκλησίας έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με την ανάγκη βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων στην περιοχή, με περιβαλλοντολόγους και εμπειρογνώμονες να επισημαίνουν την επείγουσα ανάγκη εφαρμογής μακροπρόθεσμων λύσεων για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της ξηρασίας.

Η αποξηραμένη δεξαμενή Sau είναι μόνο μία από τις πολλές δεξαμενές στην περιοχή που έχουν πληγεί σκληρά από τη συνεχιζόμενη ξηρασία. Η κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε πρόσφατα μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης του νερού, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής νέων μονάδων αφαλάτωσης, επενδύσεων σε υποδομές νερού και της προώθησης πρακτικών εξοικονόμησης νερού.

www.newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Το Δέλτα του Έβρου αποτελεί στην κυριολεξία ένα ταξίδι ζωής

Ένας πραγματικός παράδεισος για τους φυσιολάτρες -χωρίς ίχνος υπερβολής- το Δέλτα του Έβρου αποτελεί στην …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *