Τετάρτη , 7 Δεκεμβρίου 2022
Ακολουθήστε μας στο facebook

Το διατροφικό συμπλήρωμα που είναι ευεργετικό για τη λειτουργία και το μέγεθος των μυών

Ζήσης Ψάλλας

Μελέτη από το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών και Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης βρήκε ότι η συμπλήρωση ελαίου κριλ θα μπορούσε να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη λειτουργία και το μέγεθος των σκελετικών μυών σε άτομα άνω των 65 ετών.

Το έλαιο κριλ περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων DHA και EPA, τα οποία προηγούμενες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό καθώς γερνάει. Περιέχει επίσης χολίνη η οποία είναι σημαντική για την ανάπτυξη του εμβρύου.

Η τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή, ελεγχόμενη δοκιμή περιελάμβανε 102 άνδρες και γυναίκες άνω των 65 ετών. Οι συμμετέχοντες ήταν σχετικά αδρανείς και ασκούνταν λιγότερο από μία ώρα την εβδομάδα πριν από τη μελέτη. Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, μια ομάδα λάμβανε εικονικό φάρμακο και μια άλλη λάμβανε 4 γραμμάρια ελαίου κριλ Superba την ημέρα από την εταιρεία Aker BioMarine.

Πριν από την έναρξη της μελέτης, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα μυϊκής δύναμης του μηρού, τη δύναμη λαβής και το πάχος των μυών του μηρού, καθώς και τα επίπεδα σωματικού λίπους και λιπιδίων στο αίμα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που λάμβαναν καθημερινά συμπληρώματα ελαίου κριλ παρουσίασαν τις ακόλουθες βελτιώσεις στο τέλος της μελέτης (σε σχέση από την αρχική τιμή) :

Αύξηση της μυϊκής δύναμης του μηρού (9,3%), της δύναμης λαβής (10,9%) και του πάχους των μυών του μηρού (3,5%), σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.
Αύξηση του προφίλ λιπαρών οξέων των ερυθρών αιμοσφαιρίων για EPA κατά 214%, DHA κατά 36% και τον δείκτη ωμέγα-3 κατά 61%, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.
Αύξηση του M-Wave 17% (σε σχέση με την ομάδα ελέγχου), που δείχνει τη διεγερσιμότητα των μυϊκών μεμβρανών.
Ο Δρ. Stuart Gray, Ανώτερος Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, είπε: «Αυτή είναι μια ακόμη ισχυρή ένδειξη ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα EPA και DHA είναι σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τους ενήλικες καθώς γερνάμε. Είμαστε πρόθυμοι να το διερευνήσουμε αυτό, ιδιαίτερα εάν αυτή θα μπορούσε να είναι μια χρήσιμη θεραπεία για όσους έχουν ήδη μυϊκή αδυναμία».

www.zougla.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

7.160 παιδιά γεννήθηκαν από μητέρες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *