Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα γιορτάσει την επέτειο των 30 χρόνων

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει 19 συνολικά παραγωγές δέκα ομάδων από την Ελλάδα και εννέα από το εξωτερικό, θα γιορτάσει την επέτειο των 30 χρόνων του το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ο θεσμός που άλλαξε τα εγχώρια δεδομένα της σύχγρονης χορευτικής τέχνης αποκτώντας, παράλληλα, διεθνή φήμη. Από τις 12 έως τις 21 Ιουλίου κορυφαίοι χορευτές και συγκροτήματα θα πλημμυρίσουν με ρυθμό, δεξιοτεχνία και ομορφιά την Κεντρική και την Εναλλακτική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου μεταξύ των οποίων η Τρίπολη, η Πύλος και το Ναύπλιο.
Kalamata Dance Festival 2024 | Official Trailer
Καταξιωμένοι αλλά και νέοι καλλιτέχνες από κάθε γωνιά της χώρας αλλά και από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σερβία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Σλοβακία και τη Μοζαμβίκη θα παρουσιάσουν, από τις 12 έως τις 21 Ιουλίου που διεξαχθεί το αμιγώς καλλιτεχνικό μέρος του φεστιβάλ, χορευτικές παραστάσεις που συνδυάζουν στοιχεία από διαφορετικά είδη ενσωματώνοντας, ταυτόχρονα, στοιχεία θεάτρου, ζωντανής μουσικής και ψηφιακών μέσων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το Κρατικό Μπαλέτο της Έσσης που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο διάσημος Γερμανός χορογράφος Marco Goecke, οι κορυφαίοι χορευτές του περίφημου Nederlands Dans Theater, Imre και Marne van Opstal, ο πολύπλευρος καλλιτέχνης Josef Nadj, ο Βρετανός χορογράφος Botis Seva, η Πατρίσια Απέργη κ.α.
Πατρίσια Απέργη «Οίκος Ταραχής»
Ως κορυφαία διοργάνωση χορού στην Ελλάδα και από τις σημαντικότερες της Ευρώπης χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας τονίζοντας, κατά την σημερινή παρουσίαση του προγράμματος: «Το ουσιαστικό ενδιαφέρον του Φεστιβάλ για το πεδίο του σύγχρονου χορού αποδεικνύει το πλούσιο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα το οποίο εκτείνεται σε όλη τη διάρκεια του έτους και αφορά τόσο τη επαγγελματική εκπαίδευση, δίνοντας έμφαση στην έρευνα, όσο και στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας». Ανακοίνωσε επίσης πως «το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω της νέας προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Καλαμάτας, θα συνεχίσει τη στήριξη του στο Φεστιβάλ, συνεισφέροντας 400.000€ ετησίως, δηλαδή 1.200.000€ για 3 χρόνια».

Οι Πρόεδρος ΦΑΡΙΣ Σωτήρης Κριτσωτάκης, Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Γ. Μενδώνη, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Λίντα Καπετανέα, Υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας και Δημάρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Π. Βασιλόπουλος
Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στους καλλιτέχνες του χορού «στους καλλιτέχνες της κίνησης, στους καλλιτέχνες που εργάζονται καθημερινά με το σώμα τους, που αναμετρώνται με τους περιορισμούς αλλά και τις ανεξάντλητες και μυστηριώδεις δυνατότητές του, αφιερώνεται σε όλους τους γενναίους ανθρώπους που αποφάσισαν να ακολουθήσουν το δύσκολο δρόμο της τέχνης του χορού, ενάντια στο χρόνο και τη φθορά, υπηρετώντας μια από τις αρχαιότερες μορφές έκφρασης», όπως με νόημα υπογράμμισε η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Λίντα Καπετανέα για να επισημάνει αμέσως μετά: «Ο θεσμός αυτός δεν δημιουργήθηκε μόνο για να στηρίξει πολιτιστικά την πόλη της Καλαμάτας, αλλά και για να εμπνεύσει το ευρύτερο κοινό και να το τροφοδοτήσει με ιστορίες ικανές να συμβάλλουν θετικά στα ζητήματα του συλλογικού και προσωπικού βίου. Δημιουργήθηκε επίσης για να γεννηθούν οι επόμενες γενιές καλλιτεχνών που θα υπηρετήσουν την τέχνη του σύγχρονου χορού. Μόνο δημιουργώντας τις επόμενες γενιές χορευτών αλλά και θεατών μπορεί να έχει μέλλον το Φεστιβάλ. Μόνο στηρίζοντας τους θεσμούς στην παιδεία, στον πολιτισμό και στην τέχνη μπορεί να έχει μέλλον η ελληνική κοινωνία. Τέχνη όμως δεν νοείται χωρίς τους καλλιτέχνες».

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει και ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 21 Ιουλίου και θα περιλαμβάνει σεμινάρια και εργαστήρια που απευθύνονται σε επαγγελματίες αλλά και στους κατοίκους και της επισκέπτες της Καλαμάτας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

MAIN STAGE – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

HESSISCHES STAATSBALLETT
MARCO GOECKE | IMRE & MARNE VAN OPSTAL

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Φθιώτιδα – Πένθιμα: Έφυγαν από την ζωή… [14/6/2024]

Τέλεση κηδειών στην περιοχή της Φθιώτιδας που γνωστοποιήθηκαν   -Έφυγε από την ζωή ο Λουκάς …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *