Τρίτη , 28 Μαρτίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Το εποχικό λιμνίο γλυκού νερού στην κοιλάδα του Κομηλιού είναι καταγεγραμμένο στην βάση δεδομένων για τους νησιωτικούς υγρότοπους της Ελλάδας της WWF

Του Γιάννη Βλάχου
ΓΕΩ Λευκάδα

Τα Μεσογειακά εποχικά λιμνία είναι κοιλότητες που, λόγω του γεωλογικού υποστρώματος, συγκρατούν νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάποιους μήνες κατακλύζονται από νερό, γενικά μικρού βάθους, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ξηραίνονται. Η γρήγορη εναλλαγή ξηρασίας– υγρασίας δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη ιδιαιτέρων χλωριδικών κοινωνιών που ενίοτε περιλαμβάνουν σπάνια ή/και ενδημικά φυτά. (Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2023: κάμερες στραμμένες στις μικρές εποχικές λίμνες του Νέστου. dasarxeio.com).
Το εποχικό λιμνίο γλυκού νερού στην κοιλάδα του Κομηλιού είναι καταγεγραμμένο στην βάση δεδομένων για τους νησιωτικούς υγρότοπους της Ελλάδας της WWF, ως έλος κοιλάδας Κομηλιού. Σύμφωνα με το απογραφικό δελτίο είναι ένας φυσικός, εσωτερικός υγρότοπος, 12.5 στρ. γλυκού νερού, σε απόσταση από πλησιέστερο οικισμό (του Κομηλιού) μικρότερη του ενός χλμ νότια – νοτιοδυτικά (700-800 μ.).

Η ακριβής περιγραφή του υγροτόπου με περίοδος αναφοράς πρωτογενών δεδομένων: 4/2010 και απογραφείς τους: Ν. Γεωργιάδης, Φ. Βρεττού έχει ως εξής:
Πρόκειται για εποχικό λιμνίο γλυκού νερού σε κοιλάδα, σε ύψος 450 περίπου μέτρων από τη στάθμη της θάλασσας. Ο υγρότοπος παρουσιάζει μεγάλο βαθμό φυσικότητας. Η ευρύτερη λεκάνη απορροής χαρακτηρίζεται από ήπιες χρήσεις που αφορούν δενδρώδεις καλλιέργειες και βόσκηση. Πρόκειται για έναν υγρότοπο με κορεσμένο έδαφος που τροφοδοτείται πιθανόν από υπόγειες πηγές. Διατηρεί δυο διακριτά λιμνία, αλλά όλη η περιοχή πλημμυρίζει τον χειμώνα κατά τη διάρκεια των βροχών. Μια τάφρος που διατρέχει τον υγρότοπο τροφοδοτεί με νερό και συνδέει τα δύο λιμνία, το πρώτο εκ των οποίων καλύπτεται από άγρια μέντα και το δεύτερο νοτιότερα κυριαρχείται από αγρωστώδη. Όλη η περιοχή καλύπτεται κυρίως από εποχιακά μονοετή φυτά. Δεν διαπιστώθηκε κάποια απειλή για τον υγρότοπο.»

Ο υγρότοπος προστατεύεται από το π.δ. των μικρών νησιωτικών υγρότοπων (Y224LEF007, ΦΕΚ 229/ΑΑΠ/2012).

Αξίες του υγροτόπου: Εκφόρτιση υπόγειων νερών – Κατακράτηση θρεπτικών – Υποστήριξη τροφικών αλυσίδων – Ενδιαίτημα άγριων ειδών ζώων και φυτών – Τροφοληπτική – Αγροτική

Στο σχέδιο αποτυπώνεται η περιοχή της κοιλάδας και η επιφάνεια που καταλαμβάνει ο εποχικός υγρότοπος, καθώς και η επιφάνεια του πλημμυρισμένου εδάφους η οποία ανέρχεται σε 0,91 εκτάρια (ha). Σχεδόν δέκα στρέμματα. Η αξιολόγηση έγινε από επεξεργασία εικόνας Δείκτη Κανονικοποιημένης Διαφοράς Νερού (NDWI) του δορυφόρου Sentinel-2, με ημερομηνία 2–2-2023 και νεφοκάλυψη 22%.

dasarxeio.com

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Τίμησαν την επική Μάχη της Κλείσοβας, την κορυφαία ηρωική πράξη των «Ελεύθερων Πολιορκημένων»

Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου και ο Όμιλος Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «ο Λιάρος» τίμησαν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *