Δευτέρα , 3 Οκτωβρίου 2022
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook

Το φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη, αδιαμφισβήτητα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο διάσημα φυσικά αξιοθέατα του νησιού

Η επιβλητικότητα των κατακόρυφων βράχων σε συνδυασμό με το απίστευτου κάλλους φυσικό τοπίο ολόγυρά τους, δημιουργούν ένα απίστευτο σκηνικό, ιδανικό τόσο για πεζοπορία, όσο και για επαφή με τη φύση.

Φαράγγι Σαμαριάς: Το πιο διάσημο φυσικό αξιοθέατο στην Κρήτη
Από τις πιο μεγάλες προκλήσεις για τους λάτρεις της φύσης, στα 17 χλμ. του ο επισκέπτης του ανακαλύπτει τη μεγαλοπρέπεια και την επιβλητικότητα της φύσης και την κλίμακά της σε σχέση με την ανθρώπινη ύπαρξη.

Το φαράγγι της Σαμαριάς, λοιπόν, εντοπίζεται στο νότιο τμήμα του νομού Χανίων και το μεγαλύτερο μέρος του υπάγεται στον δήμο Σφακίων. Και φαίνεται πως είναι το δεύτερο της Ευρώπης σε μήκος, μετά το φαράγγι του Βερντόν στη Γαλλία. Μάλιστα, οι Κρητικοί περήφανοι για το δημοφιλές αξιοθέατο του νησιού τους, συνηθίζουν να λένε για εκείνο: «Ένας είν’ ο Φάραγγας… της Σαμαριάς! Τα άλλα, είναι φαράγγια».

Κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες τουρίστες οι οποίοι διασχίζουν το άνοιγμα αυτό της γης από τον Ομαλό μέχρι την Αγία Ρούμελη. Δεκατρία χιλιόμετρα αποτελούν το βασικό μονοπάτι ενώ το όριο του Εθνικού Δρυμού αρχίζει στα 14,3 χιλιόμετρα από τη βόρεια είσοδο και η παραλία στα 16,7 χιλιόμετρα.

Έχει δύο φυσικές εισόδους, το Ξυλόσκαλο στα βόρεια, σε υψόμετρο 1.227 μέτρων στον Ομαλό. Η νότια είσοδος είναι στο χωριό Αγία Ρούμελη, στην παραλία.

Το στενότερο -και πιθανώς επιβλητικότερο- σημείο του φαραγγιού είναι οι λεγόμενες Πόρτες, με πλάτος τριών μέτρων και ύψος εκατό. Το πέρασμα αυτό είναι από τις πιο ξεχωριστές στιγμές του μονοπατιού, είναι όμως και επικίνδυνο λόγω κατολισθήσεων αλλά και των κρι-κρι που περνούν από τα βράχια. Συχνά το νερό καλύπτει όλο το πλάτος του σημείου αυτού.

Το φαράγγι είναι ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς, θεσμοθετημένου από το 1962, ενώ εκτός από το γνωστό κρι-κρι ή αίγαγρο, φιλοξενεί πολλά ενδημικά είδη ζώων και πουλιών. Λειτουργεί από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο και εδώ και τρεις δεκαετίες έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO.

www.newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ: Μέχρι πότε οι αιτήσεις – Τα κριτήρια και πώς γίνεται η αίτηση

Δείτε αναλυτικά τα βήματα για να κάνετε αίτηση για το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ Μένουν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *