Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Ακολουθήστε μας στο facebook

Το Μάτσου Πίτσου στο Περού είναι ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου

Ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει συγκριθεί με ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, αφού ονομάστηκε το «βρετανικό Μάτσου Πίτσου».

Ο διάσημος τόπος των Ίνκας κοντά στο Κούσκο του Περού χρονολογείται από το 1500 και βρίσκεται ψηλά στις λίστες των ταξιδιωτών. Το εγκαταλελειμμένο χωριό είναι διάσημο για τις σειρές από πέτρινες κατοικίες του, που βρίσκονται ψηλά ανάμεσα στα βουνά των Άνδεων, με άγρια λάμα να περιφέρονται ανάμεσα στα ερείπια.

Ωστόσο, για όσους δεν είναι σε θέση να ταξιδέψουν στη Νότια Αμερική, υπάρχει ένα σημείο στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχει παρομοιαστεί με την ακρόπολη των Ίνκας.

Το Slate Landscape της βορειοδυτικής Ουαλίας συμπεριλήφθηκε στη λίστα μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco το 2021 και έχει χαρακτηριστεί ως το «βρετανικό Μάτσου Πίτσου».

Το τοπίο αποτελείται από το λατομείο σχιστόλιθου Penrhyn στο Bethesda, το λατομείο Dinorwig κοντά στο Llanberis και τα ορυχεία σχιστόλιθου του Blaenau Ffestiniog.

Το εγκαταλελειμμένο λατομείο σχιστόλιθου Cwmorthin στο Blaenau Ffestiniog στη Snowdonia της Ουαλίας


Αν και χτίστηκαν λίγο αργότερα, τη δεκαετία του 1780, ορισμένοι από τους εγκαταλελειμμένους σήμερα οικισμούς στέγασαν εργάτες μέχρι τη δεκαετία του 1940.

Σχεδόν 200 χρόνια εξόρυξης μεταμόρφωσαν το τοπίο, γεγονός που οδήγησε την Unesco να αναγνωρίσει τη σημασία του, όχι μόνο σε φυσικό αλλά και σε πολιτιστικό επίπεδο.

Ο ιστότοπος της Unesco αναφέρει ότι το τοπίο της σχιστόλιθου «προσφέρει ένα σημαντικό και αξιοσημείωτο παράδειγμα ανταλλαγής υλικών, τεχνολογίας και ανθρώπινων αξιών».

Οι οικισμοί χτίστηκαν για πρώτη φορά στην Ουαλία στα τέλη της δεκαετίας του 1700 / Φωτογραφία: Shutterstock
Η Unesco επέλεξε επίσης την περιοχή λόγω της αυθεντικής αντανάκλασης της ζωής κατά την περίοδο που λειτουργούσαν τα ορυχεία σχιστόλιθου, με ελάχιστες αλλαγές στις τοποθεσίες έκτοτε.

«Το καλά διατηρημένο πολιτιστικό τοπίο διατηρεί υψηλό επίπεδο αυθεντικότητας και έχει υποστεί ελάχιστες παρεμβάσεις από την κύρια περίοδο της βιομηχανικής λειτουργίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Εκτός του ότι εντάσσεται όπως και το Μάτσου Πίτσου στον κατάλογο των παγκοσμίως αναγνωρισμένων μνημείων, το Slate Landscape έχει επίσης μια ομοιότητα με την τοποθεσία της Νότιας Αμερικής, όπως σημειώνει το ιστορικό έντυπο The Past.

Τα εγκαταλελειμμένα ορυχεία σχιστόλιθου γύρω από το Blaenau Ffestiniog στη βόρεια Ουαλία απέκτησαν το 2021 το καθεστώς παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO
«Οι εγκαταλελειμμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα οικισμοί από σχιστόλιθο στο ορεινό περιβάλλον τους, έχουν συγκριθεί με την περουβιανή ακρόπολη του Μάτσου Πίτσου του 15ου αιώνα», έγραψαν χαρακτηριστικά.

Αυτή τη σύγκριση έκανε και η Daily Post, η οποία έγραψε: «Οι παραλληλισμοί μπορούν να βρεθούν στα ερειπωμένα κελύφη των κτιρίων που βρίσκονται στις δύο τοποθεσίες, μαρτυρώντας την εφευρετικότητα και τις δυσκολίες των ανθρώπων που τα έχτισαν. Και οι δύο τοποθεσίες βρίσκονται ψηλά σε οροσειρές, φανταστικά απομεινάρια της ανθρώπινης τόλμης και προσπάθειας».

Ενώ δεν θα δει κανείς λάμα να βολτάρουν στους λόφους της Βορειοδυτικής Ουαλίας, υπάρχουν άγριες κατσίκες που έχουν κάνει την περιοχή σπίτι τους, παρέχοντας μια ακόμη ομοιότητα.

Δεν είναι μόνο οι πρώην οικισμοί που ενδιαφέρουν τους επισκέπτες, με τους πρώην μύλους να βρίσκονται επίσης διάσπαρτοι στις πλαγιές των λόφων σε σύγκριση με τα θρησκευτικά κτίρια.

«Οι σιλουέτες των μύλων από σχιστόλιθο χωρίς παράθυρα και τα μηχανοστάσια έχουν παρομοιαστεί με τα ρομαντικά ερειπωμένα κελύφη μεσαιωνικών αβαείων και καθεδρικών ναών», συνεχίζει την περιγραφή του το The Past.

Φωτογραφία: Shutterstock

www.iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ζέλι Φθιώτιδας: Εκδήλωση “Ψυχική υγεία και υποκειμενική ευημερία”

Στο Ζέλι του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας προγραμματίστηκε ενημερωτική εκδήλωση Εκδήλωση με θέμα  “Ψυχική υγεία και υποκειμενική …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *