Παρασκευή , 27 Ιανουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Το Μικρό Χωριό στην Ευρυτανία καταστράφηκε από κατολισθήσεις και εγκαταλήφθηκε από τους κατοίκους στις 13 Ιανουαρίου 1963

Στις 13 Ιανουαρίου 1963, το Μικρό Χωριό στην Ευρυτανία καταστράφηκε από μεγάλες κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στην πλαγιά βορειοδυτικά του χωριού .

Οι ποταμοί λάσπης αφήνουν πίσω τους 13 νεκρούς και το χωριό θαμμένο κυριολεκτικά.

Πρωί Κυριακής, 1963, στο Μικρό Χωριό της Ευρυτανίας. Οι κάτοικοι θα γνωρίσουν μία φριχτή τραγωδία, αποτέλεσμα της ορμής της φύσης. Μία τρομακτική κατολίσθηση θα καταστρέψει υλική περιουσία και ανθρώπινες ζωές. Και από αυτή την καταστροφή, θα γεννηθεί κάτι νέο, απότοκος της ανάγκης.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεχίζει τις μηνιαίες προβολές του ειδικού κύκλου με τίτλο «Ιστορικά ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών», στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο. Την Τρίτη 7 Μαρτίου, (ώρα 19:00), θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ, «Το χωριό που νίκησε το θάνατο» (2016, 50’), παρουσία του σκηνοθέτη Νίκου Μεζερίδη και του παραγωγού-σεναριογράφου Βαγγέλη Πλάκα.

Εκείνη την ημέρα χάθηκε το μεγαλύτερο μέρος του χωριού καθώς ένα μεγάλο κομμάτι από το βουνό «Κρι» καταπλάκωσε τα σπίτια του.

Μετά την καταστροφή, το Μικρό Χωριό εγκαταλείφθηκε από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν κοντά στον Καρπενησιώτη ποταμό και δημιούργησαν το Νέο Μικρό Χωριό

Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την ιστορία της κατολίσθησης του βουνού Κρι στο Μικρό Χωριό Ευρυτανίας, το 1963, που είχε ως συνέπεια δεκατρία άτομα να χάσουν τη ζωή τους αλλά και να θαφτούν, κάτω από τόνους λάσπης, 80 από τα 150 σπίτια και όλο το ζωικό κεφάλαιο του χωριού. Τα χειρότερα θα αποφευχθούν, καθώς ήταν Κυριακή και οι περισσότεροι κάτοικοι βρίσκονταν στη Θεία Λειτουργία, ενώ ηρωική ήταν η παρέμβαση του δασκάλου που συγκέντρωσε τους μαθητές στο σχολείο και τους απομάκρυνε έγκαιρα.

 

Ανθρώπινες τραγωδίες θα εκτυλιχθούν, εκατοντάδες περιουσίες θα χαθούν, αλλά θα γεννηθούν και ιστορίες δύναμης και ελπίδας. Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό αλλά και μαρτυρίες ανθρώπων που την έζησαν, παρουσιάζεται η πιο καταστροφική κατολίσθηση, από άποψη θυμάτων και καταστροφών, που συνέβη στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, το ντοκιμαντέρ μεταδίδει ένα αισιόδοξο μήνυμα, καθώς το χωριό σύντομα αναγεννήθηκε, χάρη στην πρωτόγνωρη κινητοποίηση των κατοίκων, του κρατικού μηχανισμού και ιδιωτών.

Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το 2016 τιμητική διάκριση στο 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τηλεφωνικές κρατήσεις μπορείτε να κάνετε στο 210 3418011 (Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).

Info
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14,Ταύρος
Τ.: 210 341 8051 | www.piop.gr

 

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Εγκαίνια για τα νέα γραφεία της Π.Ε. Φωκίδας στο Ευπάλιο Δωρίδας

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός εγκαινίασε τα νέα γραφεία της Π.Ε. Φωκίδας στο Ευπάλιο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *