Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου υποδέχεται το 2025 και μας προσκαλεί στην 7η και τελευταία κατά σειρά διάλεξη “Τελευταίος σταθμός: έκθεση στην Έπαυλη Τατοΐου” στο πλαίσιο της έκθεσης “Προμηθέας Λυόμενος – Ένα αριστούργημα ξαναβγαίνει στο φως” την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, καθώς και στο επιστημονικό συμπόσιο “Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου: 100 χρόνια από την έναρξη συγκρότησης της συλλογής” που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιανουαρίου.
Διάλεξη: “Τελευταίος Σταθμός: Έκθεση στην Έπαυλη Τατοΐου”
Η διάλεξη, με ομιλήτρια τη Δρ. Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, σηματοδοτεί τον τελευταίο σταθμό της επιτυχημένης σειράς διαλέξεων στο πλαίσιο της έκθεσης “Προμηθέας Λυόμενος”. Η ομιλία θα εστιάσει στην παρουσίαση της έκθεσης στην ιστορική Έπαυλη Τατοΐου, εξετάζοντας τη σύνδεση του χώρου με το παρελθόν και τη σημασία της έκθεσης για την ανάδειξη ενός αριστουργήματος της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η διάλεξη διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων και τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.
Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου
Επιστημονικό Συμπόσιο: “Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου: 100 Χρόνια από την Έναρξη Συγκρότησης της Συλλογής”
Το διήμερο επιστημονικό συμπόσιο αποτελεί επιστέγασμα των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την έναρξη συγκρότησης της συλλογής. Από το 2023, το Μουσείο έχει δρομολογήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα συστηματικής μελέτης των εκθεμάτων του, με στόχο την οριστική δημοσίευσή τους και την επανέκθεση με βάση τα νέα δεδομένα.
Κατά τη διάρκεια του συμποσίου, ειδικευμένοι ερευνητές θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Αντικείμενα που μελετώνται για πρώτη φορά, καθώς και νέες προσεγγίσεις σε ήδη γνωστά τεχνέργα, θα αποκαλύψουν την πλούσια χρονολογική και τυπολογική ποικιλία της συλλογής.
Οι παρουσιάσεις θα εστιάσουν στις πρωτοποριακές μεθόδους αρχαιομετρικής ανάλυσης και τη συμβολή τους στην κατανόηση και ανάδειξη της συλλογής. Το συμπόσιο αναμένεται να προσελκύσει επιστήμονες, ιστορικούς τέχνης και φίλους της πολιτιστικής κληρονομιάς.
www.athinorama.gr