Παρασκευή , 22 Σεπτεμβρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook
Pregnant woman in black holds her exposed stomach expectantly. Original public domain image from Wikimedia Commons

Το πρώτο χάπι για την αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης, μια δυνητικά σημαντική εξέλιξη για μια διαταραχή που πλήττει περίπου μία στις επτά γυναίκες μετά τη γέννα

Άδεια από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έλαβε το πρώτο χάπι για την αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης, μια δυνητικά σημαντική εξέλιξη για μια διαταραχή που πλήττει περίπου μία στις επτά γυναίκες μετά τη γέννα.

Η ουσία ζουρανολόνη, η οποία έχει διαφορετικό μηχανισμό δράσης από άλλα αντικαταθλιπτικά, εγκρίθηκε ως χάπι για ενήλικες που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα για διάστημα 14 ημερών, ανακοίνωσε η FDA.

Κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών αναιμίας τα τελευταία 30 χρόνια – Τι δείχνει επιστημονική έρευνα
«Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μια σοβαρή και συχνά επικίνδυνη πάθηση στην οποία οι γυναίκες νιώθουν θλίψη, ενοχή, ανικανότητα –σε σοβαρές περιπτώσεις έχουν ακόμα και σκέψεις να βλάψουν τον εαυτό τους ή το παιδί της» δήλωσε η Τίφανι Φαρτσιόνι, διευθυντής του τμήματος ψυχιατρικής στο Κέντρο Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων της FDA.

«Η διάθεση ενός φαρμάκου που χορηγείται από το στόμα θα αποτελέσει μια επωφελή επιλογή για πολλές από αυτές τις γυναίκες που υποφέρουν από ακραία, και ενίοτε επικίνδυνα, συναισθήματα.

Η επιλόχειος κατάθλιψη αντιμετωπίζεται σε κάποιες περιπτώσεις με ψυχοθεραπεία και φάρμακα για τη μείζονα κατάθλιψη. Η μόνη θεραπεία που είχε εγκριθεί ως τώρα ειδικά για την επιλόχειο κατάθλιψη ήταν μια ενδοφλέβια μορφή της ζουρανολόνης που χορηγείται υπό ιατρική επίβλεψη.

Η διάθεση της ζουρανολόνης ως χαπιού διευρύνει την πρόσβαση σε περισσότερες γυναίκες, ωστόσο το χάπι μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως υπνηλία, κόπωση, διάρροια και να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος. Οι ασθενείς καλούνται να μην οδηγούν για 12 ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου.

Πώς λειτουργεί
Η ζουρανολόνη είναι στεροειδές φάρμακο που σχετίζεται με την αλλοπρεγνανολόνη, η οποία με τη σειρά της παράγεται ως μεταβολίτης της ορμόνης προγεστερόνης. Τα επίπεδα αλλοπρεγνανολόνης αυξάνονται σημαντικά κατά την εγκυμοσύνη αλλά πέφτουν απότομα μετά την γέννα.

Ο μηχανισμός δράσης είναι διαφορετικός από τα κοινά αντικαταθλιπτικά και η ζουρανολόνη φαίνεται πως δρα σε λίγες ημέρες αντί εβδομάδες. Η ταχεία δράση έχει σημασία για τις πρώτες ημέρες ζωής μετά τον τοκετό, όταν η μητέρα συνάπτει συναισθηματικό δεσμό με το βρέφος, επισήμανε στην Washington Post η Σαμάνθα Μπέλτζερ-Μπρόντι, ειδική στις γυναικείς συναισθηματικές διαταραχές στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ.

Η ζουρανολόνη αναπτύχθηκε από τις φαρμακοβιομηχανίες Biogen και Sage Therapeutics, οι οποίες είχαν υποβάλει αίτηση για έγκριση του φαρμάκου και για την μείζονα κατάθλιψη, σημειώνει το Reuters.

Σύμφωνα με επιστολή της FDA τα διαθέσιμα δεδομένα για τη μείζονα κατάθλιψη δεν επαρκούν και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν τα λόγια του Κασσελάκη για την κατεχόμενη Κύπρο.

Η επίμαχη αναφορά έγινε όταν ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ έψεξε δημόσια τον πρωθυπουργό για τη …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *