Τρίτη , 23 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Το πρώτο σήμα προστασίας της άγριας ζωής και βιοποικιλότητας που κυκλοφορεί στην Ελλάδα

Το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE ARCPROM Improving Human–Bear Coexistence in 4 National parks of South Europe, παρουσιάζει ένα καινοτόμο πρόγραμμα σήμανσης των προϊόντων και υπηρεσιών που διακρίνονται για την προσπάθεια προστασίας της άγριας ζωής και διατήρησης της βιοποικιλότητας.
Το RESPECT® αποτελεί το πρώτο σήμα προστασίας της άγριας ζωής και βιοποικιλότητας που κυκλοφορεί στην Ελλάδα και σκοπό έχει την επιβράβευση παραγωγών και παρόχων υπηρεσιών που πληρούν θεσπισμένα κριτήρια συμμόρφωσης, και καλές πρακτικές λειτουργίας. Παράλληλα, βοηθά τους καταναλωτές να επιλέξουν προϊόντα/υπηρεσίες που ταιριάζουν με τις περιβαλλοντικές αξίες τους.

Τα κριτήρια για την απονομή του σήματος προστασίας άγριας ζωής και βιοποικιλότητας (RESPECT®) περιλαμβάνονται σε ειδική Προδιαγραφή που έχει εκδοθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του σήματος www.respect-label.gr. Από την ίδια ιστοσελίδα δίδεται πρόσβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα, μέσω του οποίου μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος παραγωγός ή επιχείρηση να εισέλθει, να εγγραφεί και να αξιολογηθεί στη συνέχεια για την απόκτηση του σήματος.

Το σήμα δύναται να απονεμηθεί σε προϊόντα φυτικής ή ζωικής προέλευσης, καθώς και σε υπηρεσίες αγροτουρισμού, φιλοξενίας, δραστηριοτήτων αναψυχής κ.α.

Η πιλοτική εφαρμογή του σήματος αφορά τις περιοχές των Εθνικών Πάρκων Βόρειας Πίνδου, Πρεσπών και Οροσειράς Ροδόπης και την προστασία της άγριας πανίδας των περιοχών αυτών, με είδος εξαιρετικού ενδιαφέροντος την εμβληματική καφέ αρκούδα (Ursus arctos).

www.grtimes.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ο αφρικανικός ελέφαντας είναι το πιο δυνατό ζώο του πλανήτη που νικά σε δύναμη ακόμα και μια άγρια ​​τίγρη της Σιβηρίας σε μια προσομοίωση μάχης

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν προηγμένη τεχνολογία AI για να ανακαλύψουν ποιο από τα άγρια ζώα της …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *