Δευτέρα , 5 Δεκεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Το Σωματείο Τύπου και Χάρτου Λάρισας συμμετέχει στην απεργία της 9ης Νοεμβρίου

Σε ανακοίνωση του Σωματείου Τύπου και Χάρτου νομού Λάρισας, αναφέρονται:

«Δεν “προσαρμοζόμαστε” αλλά αγωνιζόμαστε: Για ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ρεύμα και βασικά αγαθά φθηνά για το λαό

9 Νοέμβρη – 10 π.μ. στην Κεντρική πλατεία

Η ακρίβεια που δεν έχει όρια και η ληστεία στην ενέργεια και το ρεύμα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε στο ελάχιστο από τα διάφορα pass και voucher, από τα μέτρα που παρουσίασε στη ΔΕΘ η κυβέρνηση. Δεν είναι κάτι νέο αυτό, τα ίδια είχαμε και στα χρόνια της προηγούμενης οικονομικής κρίσης, με τα αντίμετρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν υλοποιούσε το τρίτο μνημόνιο και αναζητούσε άλλοθι για το ξήλωμα μιας σειράς εργατικών κατακτήσεων.

Η σημερινή κυβέρνηση βέβαια το έχει εξελίξει ακόμα περισσότερο παρουσιάζοντας και παροχές στους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως τις επιδοτήσεις στο ρεύμα και την απασχόληση, το πρώτο ένσημο”, σαν στήριξη στον λαό. Θέλουν να μας εκπαιδεύσουν στα ψίχουλα και αυτά μόνο στην περίπτωση που πάνε καλά τα κρατικά έσοδα, που κι αυτά προέρχονται απ’ το ξεζούμισμα του λαού με τη φορολογία και τις περικοπές στις αναγκαίες κρατικές δαπάνες. Έτσι εξηγούνται τα νοσοκομεία και τα σχολεία ρημαδιό, με κενά σε δασκάλους, καθηγητές και γιατρούς, τα δεκάδες παιδιά έξω απ’ τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, οι ανύπαρκτες υποδομές προστασίας από φυσικά και άλλα φαινόμενα.

Την ίδια ώρα που στον λαό μοιράζουν ψίχουλα σε δόσεις, ξεπερνούν και τον εαυτό τους στη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων μέσα απ’ το ταμείο ανάκαμψης, τους διάφορους αναπτυξιακούς νόμους, τις φοροαπαλλαγές και ένα σωρό επενδυτικά κίνητρα. Μαζί και το νομοθετικό οπλοστάσιο που ετοίμασαν όλες οι κυβερνήσεις για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την επίθεση στους μισθούς, τα ωράρια και την ασφάλιση, τη συνδικαλιστική δράση.

Δεν χρωστάμε σε κανέναν και δεν θα πληρώσουμε ξανά τα σπασμένα τους!

Όλα αυτά δεν τα γεννά κάποιος «εξωγενής παράγοντας» … Αυτό που σήμερα πληρώνουμε με την ζωή μας είναι μια πολύ συγκεκριμένη επιλογή για την στήριξη των κερδών επιχειρηματικών ομίλων με την πολιτική της απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, του χρηματιστηρίου ενέργειας, την πράσινης μετάβασης κι ανάπτυξης.

Όσα βιώνουμε δηλαδή και στον κλάδο, που μετά την οικονομική κρίση και τις μειώσεις των μισθών έως και 40%, σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων εργάζεται με μισθούς ψίχουλα, χωρίς συμβάσεις, με καθυστερήσεις στις πληρωμές ενώ αυξάνονται οι ελαστικές μορφές εργασίας, η δράση των εργολάβων. Όπου οι εργαζόμενοι αντιδρούν, ζητούν αυξήσεις για να τα φέρουν βόλτα, οι εργοδότες δίνουν κάποια ψίχουλα ή κουπόνια για αγορές, που είναι όμως σταγόνα στον ωκεανό της ακρίβειας.

Και μιλάμε σε κάποιες περιπτώσεις για μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο που έχουν τεράστια κέρδη, κάνουν επενδύσεις αλλά δεν τους “καίγεται καρφί” για τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους. Τέτοια παραδείγματα έχουμε και εδώ στην πόλη μας, όπου υπάρχουν επιχειρήσεις που οι εργαζόμενοι δουλεύουν με εκ περιτροπής εργασία ξανά και ξανά, με υπερωρίες απλήρωτες αλλά και συνεχόμενες καθυστερήσεις πληρωμών των μισθών από δύο έως και τρεις μήνες. Οι εργαζόμενοι έχουμε το δικαίωμα να μπορούμε να προγραμματίζουμε τη ζωή μας, και τέτοιες εργασιακές σχέσεις δεν βοηθάνε σε αυτό. Ο χειμώνας που έρχεται, αλλά φυσικά και η ζωή δεν βγαίνει έτσι!

Αυτή η ζούγκλα που έχουν δημιουργήσει περιλαμβάνει και την πρόβλεψη για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό με υπουργική απόφαση και με βάση τις “αντοχές της οικονομίας”. Με τον κατώτερο μισθό του 2022 να είναι χαμηλότερος απ’ αυτόν του 2009. Δεν είναι τυχαίο ότι 7 στους 10 εργαζόμενους έχουν κόψει βασικά είδη διατροφής, δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα λόγω της ακρίβειας και της τιμής στο ρεύμα ενώ οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην ενέργεια έχουν στήσει πάρτι κερδών.

Αυτός είναι ο κόσμος τους, που απαιτεί από τον σύγχρονο εργαζόμενο να ζει χειρότερα απ’ τους γονείς και τους παππούδες του τη στιγμή που ο πλούτος που παράγει γιγαντώνεται.

Για μας τους εργαζόμενους έχουν εκλείψει πια και οι τελευταίοι λόγοι αναμονής για λύσεις από τους κάθε λογής σωτήρες που τώρα, μπροστά και στις εκλογές, τάζουν τα πάντα. Απέναντι στον κόσμο τους έχουμε να αντιπαραβάλουμε τον δικό μας κόσμο, τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες.

Έχουμε χρέος να απαντήσουμε αποφασιστικά στις απειλητικές προειδοποιήσεις τους για τη βαρυχειμωνιά που έρχεται με αγωνιστικό ξεσηκωμό, με οργάνωση της Πανεργατικής Απεργίας στις 9 Νοέμβρη.

Στις 9 Νοέμβρη νεκρώνουμε τη χώρα και διεκδικούμε:

•Υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.

• Φθηνό ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα για όλο το λαό.

• Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρα. «Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων που

περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

ΚΔΑΠ Δήμου Λαμιέων: Φεστιβάλ εκδηλώσεων, «Η ευτυχία των Χριστουγέννων!»

Δείτε το πρόγραμμα των όμορφων εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί με πρωταγωνιστές τα μικρά παιδιά! Ο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *