Παρασκευή , 27 Ιανουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Το βοήθημα που μειώνει κατά 32% τον κίνδυνο της άνοιας

Συγκεκριμένα έχει φανεί οτι όσοι πασχίζουν να ακούσουν ό,τι τους λένε οι γύρω τους έχουν κατά 61% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας αργότερα στη ζωή τους. Ο κίνδυνος αυτός όμως μειωνόταν αισθητά για όσους επέλεγαν να βάλουν ακουστικά βαρηκοϊας. Η έρευνα έδειξε ότι όσοι είχαν ακουστικά είχαν και 32% μικρότερο κίνδυνο άνοιας συγκριτικά με όσους δεν φορούσαν. Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Medical Association.

Η μειωμένη ικανότητα ακοής δεν αποτελεί απλά μια ενόχληση καθώς μεγαλώνουμε. Οι έρευνες τη συσχετίζουν πλέον ξεκάθαρα με την εμφάνιση άνοιας

«Υπάρχουν στοιχεία ότι η απώλεια της ακοής προκαλεί δομικές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο. Τα ερεθίσματα δεν φτάνουν στον εγκέφαλο, οπότε συγκεκριμένες περιοχές παρουσιάζουν ατροφία οδηγώντας σε άνοια» εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Nicholas Reed, ακουολόγος στο Κέντρο Κοχλία, Ακοής και Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Επιπρόσθετα όσοι δεν ακούν καλά αγωνίζονται να καταλάβουν τι τους λένε οι τριγύρω τους γεγονός που κουράζει τον εγκέφαλο δυναμιτίζοντας τις ικανότητες σκέψης και απομνημόνευσης. Παράλληλα όσοι δυσκολεύονται με την ακοή τους αποτραβιούνται από την κοινωνική ζωή, ένα γνωστό δίχτυ ασφαλείας όσον αφορά την θωράκιση της αντιληπτικής ικανότητας.

Στη μελέτη με περισσότερους από 2.400 ηλικιωμένους, οι μισοί από τους οποίους ήταν άνω των 80 ετών, υπήρχε σαφής συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας της απώλειας ακοής και της άνοιας. Συγκεκριμένα, τα άτομα με μέτρια έως σοβαρή απώλεια ακοής είχαν 61% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια σε σχέση με τα άτομα με φυσιολογική ακοή. Ωστόσο, η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας μείωσε αυτόν τον κίνδυνο. Τα άτομα με μέτρια έως σοβαρή απώλεια ακοής που χρησιμοποιούσαν βοηθήματα ακοής για την ενίσχυση του ήχου είχαν 32% χαμηλότερο κίνδυνο για άνοια από τους συνομηλίκους τους που δεν χρησιμοποιούσαν ακουστικό βαρηκοΐας.

Περαιτέρω έρευνα θα διεξαχθεί για να διαπιστωθεί ο ακριβής συσχετισμός της απώλειας ακοής με την άνοια και ο επικουρικός ρόλος των ακουστικών βοηθημάτων.

Το σίγουρο είναι ότι η φροντίδα της ακοής, αλλά και η δραστήρια κοινωνική ζωή αποτελούν σύμφωνα με τους ερευνητές δύο τρόπους αποτελεσματικής φροντίδας του νου και καθυστέρησης της άνοιας.

Πηγή: ygeiamou.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Λερογιάννης για Δήμο Καρπενησίου:”Έλλειψη σεβασμού και στοιχειώδους ευγένειας η μη πρόσκλησή μας στην κοπή πίτας”

Με ανάρτησή του στα social media ο κ.Δημήτρης Λερογιάννης της Μείζωνος Αντιπολίτευσης του Δήμου Καρπενησίου …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *