Κυριακή , 3 Μαρτίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Τσερνόμπιλ: Η «Ζώνη Αποκλεισμού» θα μετατραπεί σε αιολικό πάρκο

-Το μεγαλεπήβολο σχέδιο Γερμανίας – Ουκρανίας

Η Γερμανία και η Ουκρανία αποφάσισαν να συνεργαστούν προκειμένου να αναπτύξουν τμήματα της «Ζώνης Αποκλεισμού» του Τσερνόμπιλ, σε ένα γιγάντιο αιολικό πάρκο ισχύος 1 GW για την τροφοδοσία κατοικιών στο Κίεβο.

Σύμφωνα με το interestingengineering, ειδικοί πιστεύουν ότι  η ζώνη σε ακτίνα 29 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της πυρηνικής καταστροφής του 1986 είναι η τέλεια επιλογή για ένα τέτοιο έργο, καθώς ελάχιστοι άνθρωποι ζουν πλέον εκεί, ενώ ένα επιπλέον κίνητρο είναι πως το Κίεβο δεν είναι σε μακρινή απόσταση και ένα τέτοιο έργο μπορεί να παράγει ενέργεια για 800.000 σπίτια στην Ουκρανική πρωτεύουσα.

Ηδη, μέρος της «Ζώνης Αποκλεισμού» έχει ήδη ανακατασκευαστεί, καθώς από το 2018 έχει αναπτυχθεί ένα ηλιακό αγρόκτημα 1 MW που παράγει αρκετή ενέργεια για 2.000 σπίτια.

Παρά την εισβολή της Ρωσίας, η Ουκρανία ελπίζει να πετύχει το σχέδιό της, του οποίου το έργο θα αναλάβει η Γερμανική εταιρεία Notus Energy. Την εκμετάλλευσή του θα έχει ο ουκρανικός διαχειριστής συστήματος μεταφοράς Ukrenergo.

Οι ανησυχίες των επιστημόνων
Αξίζει ωστόσο να τονιστεί, πως υπάρχουν ανησυχίες γι’ αυτό το εγχείρημα. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) δηλώνει ότι ορισμένα ραδιενεργά υλικά, συμπεριλαμβανομένου του στροντίου-90 και του καισίου-137, εξακολουθούν να υπάρχουν στην ατμόσφαιρα της ζώνης αποκλεισμού. Ωστόσο, βρίσκονται σε επίπεδα έκθεσης που είναι ανεκτά για περιορισμένες χρονικές περιόδους. Μάλιστα, ορισμένοι Ουκρανοί έχουν επιλέξει ακόμη και να επιστρέψουν στις πρώην κατοικίες τους τα τελευταία χρόνια. Αν και το επίπεδο έκθεσης είναι πάνω από το μέσο όρο, η παρατεταμένη έκθεση σε μικρές δόσεις ακτινοβολίας δεν είναι τόσο επιβλαβής.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έκλεψαν από το Τσερνόμπιλ εξοπλισμό αξίας 135 εκατομμυρίων δολαρίων

Υπάρχουν επίσης προφανείς ανησυχίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη στρατιωτική σύγκρουση στη χώρα που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά ένα τέτοιο έργο. Για το σκοπό αυτό, το Recharge, ένας ιστότοπος ειδήσεων για την πράσινη ενέργεια, αναφέρει ότι οι εταίροι του έργου αξιολογούν επί του παρόντος πώς να προχωρήσουν με το εγχείρημα.

www.iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Στη δημοσιότητα δόθηκε το τραγούδι με το οποίο η Silia Kapsis θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision

Ο τίτλος του τραγουδιού είναι «Liar» και φέρει την υπογραφή του Έλληνα συνθέτη και παραγωγού, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *