Saturday , 11 July 2020
Home / featured / Ανακοινώσεις της ΕΛΜΕ Λάρισας

Ανακοινώσεις της ΕΛΜΕ Λάρισας

Σε ανακοινώσεις του το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λάρισας επισημαίνει:

Διορισμοί στην Ειδική Αγωγή

«Φτάσαμε πλέον στις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου και το Υπουργείο Παιδείας θα μπορούσε, αν όχι να προχωρήσει σε αποφάσεις σχετικά με το θέμα των διορισμών στην Ειδική Αγωγή, τουλάχιστον να παρουσιάσει ένα χρονοδιάγραμμα των απαιτούμενων ενεργειών, πριν από τους διορισμούς, τους οποίους η ίδια η Υπουργός, τοποθέτησε στο Δεκέμβριο. Μάλιστα, η Ειδική Αγωγή αποτελεί πολιτική και εκπαιδευτική προτεραιότητα, αφού προάγει το μορφωτικό και κοινωνικό δικαίωμα των ίσων ευκαιριών, για όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες. Όμως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου «τηρεί σιγή ισχύος» για το θέμα, αν κι έχουν ήδη περάσει αρκετοί μήνες από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Δεν απαντά στο πότε θα γίνει η σύσταση των οργανικών θέσεων στα τμήματα ένταξης, η κατανομή των διορισμών, ανά βαθμίδα εκπαίδευσης και ανά ειδικότητα, και τέλος η ανακοίνωση των πινάκων. Δεν απαντά στο πώς θα αντιμετωπιστεί η άνιση μεταχείριση, που διαχρονικά έχει η Ειδική Εκπαίδευση στα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας. (Είναι ενδεικτικό ότι, το 60% των μαθητών που φοιτούσαν σε τμήματα ένταξης στο δημοτικό, δεν έχουν την δυνατότητα φοίτησης σε Τ.Ε. στο Γυμνάσιο, ενώ μόλις το 3% φοιτά σε Τ.Ε. στο Λύκειο.)

Θεωρούμε αναγκαίο να στελεχωθεί η Ειδική Αγωγή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, όπως συμβαίνει και στην Πρωτοβάθμια. Θα πρέπει να αντιληφθεί η ηγεσία του Υπουργείου ότι η απαράδεκτη καθυστέρηση, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα δημιουργεί, όχι μόνον αναστάτωση, αλλά και αφήνει να καλλιεργηθεί ένα κλίμα καχυποψίας και υπονοιών για τη διαδικασία. Είναι ανάγκη, άμεσα το Υπουργείο να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών για τη σύσταση οργανικών θέσεων και την κατανομή ανά βαθμίδα εκπαίδευσης και ειδικότητα, που δεν μπορεί να γίνει, παρά μόνον με βάση τις πραγματικές ανάγκες, όπως καταγράφονται και μέσα από τις προσλήψεις αναπληρωτών το τελευταίο έτος».

Να αποσυρθεί η υπουργική απόφαση για το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων που φακελώνει και στοχοποιεί τα συνδικάτα!

«Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να άφησε το κυβερνητικό τιμόνι για να αναλάβει η ΝΔ, όμως απ’ ό,τι φαίνεται οι “ουρές” της πολιτικής που επέβαλε εξακολουθούν να αφήνουν το αποτύπωμά τους. Σύμφωνα με τον νόμο 4557/2018, της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με τίτλο : “Πρόληψη και καταστολή της νοµιµοποίησης εσόδων από εγκληµατικές δραστηριότητες και της χρηµατοδότησης της τροµοκρατίας (ενσωµάτωση της Οδηγίας 2015/849/ΕΕ) και άλλες διατάξεις”, τα Διοικητικά Συμβούλια, όλων ανεξαιρέτως των συνδικαλιστικών οργανώσεων υποχρεούνται να καταγράψουν σε ειδική πλατφόρμα, που φέρει τον τίτλο “Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων” (ΚΜΠΔ), τα ατομικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, αριθμό ταυτότητας, ΑΦΜ, τηλέφωνα, κλπ) των μελών των προεδρείων τους. Η κυβέρνηση της ΝΔ αναλαμβάνοντας τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζοντας επάξια την πολιτική αυτή, υπενθυμίζει στα σωματεία πως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων αυτών είναι η 1η Νοεμβρίου. Έπειτα ακολουθεί … η ράβδος και το πρόστιμο των 10.000€, ενώ για όσους επιμένουν να μη “συμμορφώνονται” με τις κυβερνητικές εντολές, τα πρόστιμα διπλασιάζονται.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της κυβέρνησης της ΝΔ. Προκλητική και απαράδεκτη γιατί, ούτε λίγο – ούτε πολύ, αντιμετωπίζει τα συνδικάτα, ως εν δυνάμει “εγκληματικές οργανώσεις”, χώρους που γίνεται ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή πολύ περισσότερο, πως “οντότητες”, όπως χαρακτηρίζονται από το νόμο, που μπορεί και να χρηματοδοτούν την τρομοκρατία! Πρόκειται πραγματικά για μια απύθμενου θράσους πολιτική ενέργεια, που τσουβαλιάζει τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων, τα συνδικάτα και τα σωματεία τους, όπως επίσης και τα δημοκρατικά εκλεγμένα συμβούλιά τους, βάζοντάς τα στον ίδιο παρονομαστή, με τους ανθρώπους της νύχτας και του υποκόσμου, τους σύγχρονους δουλεμπόρους, τους εμπόρους ναρκωτικών και όπλων, τους κάθε λογής μαφιόζους.

Η πολιτική αυτή επιβεβαιώνει πως, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ τώρα, με το πολυνομοσχέδιο που προετοιμάζει, θέλουν να στοχοποιήσουν και να επιφέρουν καίρια πλήγματα στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και όσους ασκούν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, όσους συνδικαλίζονται, όσους απεργούν και αγωνίζονται.

Επιβεβαιώνεται τελικά από τα πράγματα πως η προκλητική εισβολή στα γραφεία της ΕΛΜΕ Πειραιά, πριν από ένα περίπου χρόνο και η κατάσχεση των περιουσιακών της στοιχείων (υπολογιστές κλπ) από το ΣΔΟΕ, μόνο μεμονωμένο περιστατικό δεν ήταν. Ούτε φυσικά η αντεργατική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το καλοκαίρι του 2018, που χτυπούσε το δικαίωμα στην απεργία. Το κυβερνητικό επιχείρημα πως “πρόκειται για συμμόρφωση σε ευρωπαϊκή οδηγία” επιβεβαιώνει πως η ΕΕ αντιμετωπίζει εχθρικά τον κόσμο της εργασίας και την οργανωμένη πάλη και δράση του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του και της ζωής του.

Η ΝΔ τώρα αναλαμβάνοντας τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνει απότομα την αντεργατική πολιτική της, για να καταστείλει την οργανωμένη πάλη των εργαζομένων για την υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Τα συνδικάτα και τα σωματεία των εργαζομένων δεν απολογούνται ούτε δίνουν λογαριασμό στην κυβέρνηση, στο κράτος και στην ΕΕ. Λογοδοτούν αποκλειστικά και μόνο στα μέλη τους και στους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους δρουν και αγωνίζονται πάντα κάτω από το φως του ήλιου.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα την απαράδεκτη, προσβλητική και προκλητική απόφαση που φακελώνει και στιγματίζει τα συνδικάτα.

Καλούμε κάθε σωματείο να πάρει θέση ενάντια στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής.

Όλες οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί και να αντιπαρατεθούν με την πολιτική αυτή. Να καταγγείλουν ανοιχτά τις απαράδεκτες κυβερνητικές μεθοδεύεις και να απαιτήσουν με αγωνιστικό τρόπο την άμεση απόσυρση της υπουργικής απόφασης, που στοχοποιεί και αμαυρώνει τα σωματεία».

Ανακοίνωση για δασκάλα στη Σάμο

«Το Δ. Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. ν. Λάρισας, καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την κατάθεση αγωγής, από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, Δημοτικού Σχολείου Βαθέος Σάμου, ενάντια σε συναδέλφισσα αναπληρώτρια δασκάλα, μέλος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, που στοχοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα, επειδή υπερασπίστηκε έμπρακτα τις θέσεις του Συλλόγου, της ΔΟΕ και του κλάδου συνολικά, για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Τα πρωτοβάθμια σωματεία των εκπαιδευτικών και οι Ομοσπονδίες έχουν θέση για την εκπαίδευση των προσφύγων μαθητών και μάλιστα στα πρωινά τμήματα των δημόσιων σχολείων της χώρας, σε συνθήκες ουσιαστικής συνύπαρξης και συνεκπαίδευσης με τα ελληνόπουλα.

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε παιδιού που ζει στη ελληνική επικράτεια να έχει ισότιμη πρόσβαση και εκπαίδευση στο ελληνικό σχολείο, σύμφωνα με τους νόμους του κράτους και τις διεθνείς συνθήκες. Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε μισαλλόδοξη φωνή, που εμποδίζει τα παιδιά του πολέμου, της φτώχειας και της αναγκαστικής προσφυγιάς να μπουν στο σχολείο. Ο ρόλος μας, ως εκπαιδευτικών, είναι να διαπαιδαγωγούμε τους μαθητές μας, έτσι ώστε πάνω απ’ όλα να αγαπούν τους ανθρώπους, να τους μαθαίνουμε τις αξίες της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας. Θεωρούμε ότι, στηρίζοντας τα δικαιώματα των προσφύγων μαθητών, στηρίζουμε ταυτόχρονα και τα δικαιώματα όλων των μαθητών, που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, να βρίσκονται στο σχολείο έχοντας όλες τις υποστηρικτικές δομές που τους είναι απαραίτητες. Παλεύουμε για ένα σχολείο που θα μορφώνει όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά και εντείνουμε την πάλη για έναν κόσμο δίκαιο και ειρηνικό.

Ο κλάδος μας πρέπει να θωρακιστεί απέναντι σε αυθαίρετες και παράνομες πρακτικές μελών συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, που επιθυμούν με ταπεινά κίνητρα, παραβιάζοντας τα διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματα των παιδιών, να παρεισφρήσουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και να διαμορφώσουν σύμφωνα με τις απόψεις τους την εφαρμογή του δικαιώματος στην εκπαίδευση στην Ελλάδα. Ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε να συγχαρούμε τη συναδέλφισσά μας, μέλος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, που λειτούργησε κατά τη συνείδησή της και σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου, υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα όλων των παιδιών για εκπαίδευση. Παρόλο που η αγωγή, με απαίτηση μάλιστα αποζημίωσης 50.000 ευρώ, στρέφεται εναντίον της συναδέλφισσας, την αντιμετωπίζουμε σαν να στρέφεται ενάντια σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

  • Δηλώνουμε ότι υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε παιδιού να μορφωθεί, πόσο μάλλον των παιδιών – θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων.
  • Ζητάμε να αποσυρθεί εδώ και τώρα η αγωγή.
  • Καλούμε τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς του νησιού, αλλά και τα εκπαιδευτικά σωματεία όλης της χώρας, να στηρίξουν τη συναδέλφισσα, δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράστασή τους.
  • Ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας και όλους τους αρμόδιους φορείς του να πάρουν σαφή θέση και να υπερασπιστούν όλους τους εκπαιδευτικούς που στοχοποιούνται ή διώκονται για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση.
  • Τασσόμαστε στο πλευρό της συναδέλφισσάς μας, όπως και κάθε άλλου συναδέλφου που ενδεχομένως βρεθεί στη θέση της, και καλούμε το ίδιο να πράξει και η ΔΟΕ με νομική και οικονομική κάλυψη».

Ανακοίνωση για Συνδικαλιστή Δημοσιογράφο

«Το ΔΣ της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας) επιχειρεί την πειθαρχική  δίωξη του μαχόμενου δημοσιογράφου της ΕΡΤ3, Στέλιου Νικητόπουλου, επειδή πριν από τρεις μήνες, στις 18/6/2019 κι ενώ εκτυλισσόταν απεργία της ΕΡΤ, την οποία είχε προκηρύξει η ΠΟΣΠΕΡΤ, άσκησε δημόσια συνδικαλιστική κριτική (με ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης), για την ενέργεια του ΔΣ της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε, να διακινήσει απεργοσπαστικό κείμενο, στις άλλες Ενώσεις Συντακτών. Η απεργία ήταν μείζονος σημασίας, καθώς γινόταν μαχητική διεκδίκηση υπογραφής της ΚΥΑ, για την αναγνώριση και ασφαλιστική-συνταξιοδοτική-μισθολογική κατοχύρωση της διετίας του «μαύρου», που συνοδεύτηκε από ένα τιτάνιο αγώνα εργαζομένων και κοινωνίας. Η απεργία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς, κάτω από την πίεση της, υπογράφηκε άμεσα η ΚΥΑ.

Μετά από τρεις μήνες  κι αφού σκοπίμως άφησαν να περάσουν οι ημέρες των κινητοποιήσεων της ΔΕΘ, το ΔΣ της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε, που συντάσσεται με τον εργοδοτικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό, έστειλε στις 9/9/2019 εντεκασέλιδη (!) επιστολή εναντίον του συνδικαλιστή Στέλιου Νικητόπουλου, προς το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης), με κοινοποίηση στα ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ και της ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών), ζητώντας την πειθαρχική συνδικαλιστική  και πολιτική ουσιαστικά  δίωξή του, κατηγορώντας τον για τη συνδικαλιστική του ανάρτηση. Είναι ο ίδιος εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός του Δ.Σ της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε, που επιχειρεί την πολιτική συνδικαλιστική δίωξη του μαχόμενου δημοσιογράφου Στέλιου Νικητόπουλου. Είναι ο ίδιος κυβερνητικός «συνδικαλισμός», που θεωρεί πειθαρχικό παράπτωμα τον μαχητικό αγωνιστικό συνδικαλισμό για τα δικαιώματα των εργαζομένων, στοχοποιεί και διώκει συνδικαλιστές εξαιτίας των αντιλήψεών τους και της συνδικαλιστικής τους πρακτικής.

Την ώρα που η Κυβέρνηση της ΝΔ, καταλύει με σφοδρότητα εργασιακά δικαιώματα, καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ΣΣΕ, προστατεύει τους εργοδότες, απελευθερώνει τις απολύσεις και χτυπάει το μάχιμο συνδικαλισμό στο πρωτοβάθμιο πεδίο οργάνωσής του, ο εργοδοτικός συνδικαλισμός πρόθυμος στο πλευρό της κυβερνητικής εξουσίας, διώκει συνδικαλιστές που αντιδρούν και αγωνίζονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων και επιδιώκει να τους φιμώσει.

– Να αποσυρθεί τώρα η πειθαρχική δίωξη, αλλά και κάθε πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη στο μαχόμενο συνδικαλιστή δημοσιογράφο της ΕΡΤ3 Στέλιο Νικητόπουλο.

– Να καταργηθεί κάθε αντιδραστικός, αντισυνδικαλιστικός και απεργοκτόνος νόμος, που καταστρατηγεί το αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων να συνδικαλίζονται, να απεργούν, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Καμία δίωξη στον μαχόμενο συνδικαλιστή δημοσιογράφο, Στέλιο Νικητόπουλο».

 

About Author

Check Also

Ανακοίνωση της ΚΑΕ Λάρισας για τον υποβιβασμό: “θέλετε η όχι μια ομάδα που δεν χρωστάει ευρώ;”

Η ΚΑΕ Λάρισα εξέδωσε ανακοίνωση, λίγες ώρες μετά το έγγραφο που απέστειλε η ΕΕΑ στον ΕΣΑΚΕ, στο ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *