Wednesday , 27 May 2020
Home / featured / «Βροχή» τα πρόστιμα γιατί δεν «μένουμε σπίτι» – Μείωση 60% σε ληστείες και διαρρήξεις σπιτιών

«Βροχή» τα πρόστιμα γιατί δεν «μένουμε σπίτι» – Μείωση 60% σε ληστείες και διαρρήξεις σπιτιών

Περισσότερες από 8.400 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις καταγράφηκαν μέσα σε μία εβδομάδα. Παράλληλα, σημειώθηκε μεγάλη μείωσε σε ληστείες και διαρρήξεις σπιτιών.

«Βροχή» πέφτουν καθημερινά τα πρόστιμα σε όλη την Ελλάδα για άσκοπες μετακινήσεις, με τους ελέγχους να γίνονται μέρα με τη μέρα ολοένα και πιο αυστηροί σε οδηγούς, πεζούς και επιβάτες μέσων μαζικής μεταφοράς.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», σημαντική μείωση που ξεπερνά το 60% εμφανίζουν οι ληστείες αλλά και οι διαρρήξεις σε σπίτια, καθώς οι περισσότεροι πολίτες ακολούθησαν την προτροπή «μένουμε σπίτι», με αποτέλεσμα η παρουσία τους να λειτουργεί αποτρεπτικά. Αντιθέτως, διαρρήκτες στρέφονται σε καταστήματα που παραμένουν κλειστά λόγω εφαρμογής του μέτρου απαγόρευσης λειτουργίας τους. Εν τω μεταξύ εντατικές είναι οι περιπολίες αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ σε σημεία όπου λειτουργούν ακόμη καταστήματα όπως φαρμακεία και σουπερμάρκετ.

Παράλληλα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, μείωση καταγράφεται και σε υποκατηγορίες μικροεγκληματικότητας όπως αρπαγές πορτοφολιών, καθώς οι πολίτες είτε μέσα σε καταστήματα τα οποία παραμένουν ανοιχτά όπως σουπερμάρκετ είτε περιμένοντας στη σειρά τους για συναλλαγή σε αυτόματο μηχάνημα (ΑΤΜ) τηρούν την απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον ενάμισι μέτρου. Δεν εφαρμόζουν ωστόσο το ίδιο επιβάτες μέσων μαζικής μεταφοράς όπως λεωφορεία και τρόλεϊ, στους οποίους γίνονται συστάσεις από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια ελέγχων.

«Βροχή» παραβάσεων και προστίμων

Οι παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις ξεπέρασαν, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., τις 8.440 σε όλη τη χώρα την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα ύψους 150 ευρώ το καθένα. Οι περισσότερες βεβαιώθηκαν την Κυριακή φτάνοντας τις 1.835 και προβληματίζοντας τις Αρχές, οι οποίες διαπιστώνουν πως παρά τις προτροπές για να μείνουν σπίτι αρκετοί είναι αυτοί που αναζητούν τρόπους να μετακινηθούν χωρίς την απαραίτητη βεβαίωση ή το μήνυμα στο κινητό τους από το 13033 στο οποίο περιέχονται στοιχεία μετακίνησης και διεύθυνσης.

Ως προς το είδος των παραβάσεων, σε αρκετές περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί οδηγοί αυτοκινήτων να μεταφέρουν και άλλα δύο άτομα, κάτι που δεν επιτρέπεται, ή ηλικιωμένοι να κάνουν βόλτες ανά ομάδες. Ακόμα αρκετοί γράφουν σε χαρτιά σκοπούς μετακινήσεων που δεν περιλαμβάνονται στις προβλεπόμενες, ακόμα και για αγορά ναρκωτικών ουσιών. Επίσης επιβάτες μέσων μαζικής μεταφοράς τα χρησιμοποιούν θεωρώντας πως δεν θα ελεγχθούν μέσα σε αυτά και έτσι δεν έχουν τη βεβαίωση μετακίνησης. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε πως αρκετοί αναζητούσαν τρόπο να πάνε στα εξοχικά τους το Σαββατοκύριακο, λόγω και του καλού καιρού, υποστηρίζοντας πως τους ενημέρωσαν ότι έχουν πρόβλημα τα υδραυλικά.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. τόνιζαν πως έχει διαπιστωθεί ότι αρκετοί, κυρίως ηλικιωμένοι, επειδή δεν λειτουργούν καφενεία και ΚΑΠΗ κάνουν «κατάχρηση» της δυνατότητας να πηγαίνουν σε επιχειρήσεις όπως φαρμακεία ή σουπερμάρκετ, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σχεδόν καθημερινά έξω από το σπίτι τους συνδυάζοντας ως επιλογή μετακίνησης και τη σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο. Ωστόσο δεν είναι λίγοι και εκείνοι που από αμέλεια έχουν ξεχάσει να φέρουν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο είτε τη βεβαίωση μετακίνησης. Επιπροσθέτως πολίτες τις τελευταίες ημέρες διαμαρτύρονται για την επιβολή προστίμου και επιτίθενται φραστικά σε αστυνομικούς που τους βεβαιώνουν το πρόστιμο, κυρίως σε δημοτικούς αστυνομικούς που δεν έχουν δικαίωμα σύλληψης. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπογράμμιζαν πως είναι κατανοητή η τυχόν ψυχολογική κούραση των πολιτών από την πολυήμερη παραμονή τους μέσα στο σπίτι, ωστόσο θα πρέπει να αντιληφθούν ότι με το να μη μετακινούνται προστατεύουν την υγεία τους και όσους βρίσκονται γύρω τους.

Επίσης συνεχίζονται οι έλεγχοι και για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.). Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., την Κυριακή βεβαιώθηκαν έξι παραβάσεις και συνελήφθησαν έξι άτομα, εκ των οποίων δύο στη Θεσσαλονίκη και από ένα σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία. Από την έναρξη του μέτρου απαγόρευσης λειτουργίας καταστημάτων την Πέμπτη 12 Μαρτίου έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 292 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 302 άτομα.

https://newpost.gr

About Author

Check Also

Δημήτρης Παπαστεργίου – Κώστας Αγοραστός σημειώσατε 2

Ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει την καθυστέρηση των έργων, καθώς ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *