Saturday , 17 August 2019
Home / ΦΘΙΩΤΙΔΑ - ΤΟΠΙΚΑ / Δήμος Καμένων Βούρλων / “ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ”

“ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ”

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ του   Παντελή  Δ. Γερασίμου

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ

Αγαπητή Αρχοντούλα,

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές απέχουν λιγότερο από «δυό τσιγάρα δρόμο» κι εγώ σαν κάτοικος άλλοτε κραταιής παραλιακής λουτρόπολης και νυν έδρας ομώνυμου Δήμου της περιοχής, εγκαταλειμμένου στην μοίρα του,  θέλω να φωνάξω δυνατά, πολύ δυνατά, αλλά πνίγομαι και η φωνή μου δε φτάνει πια. Σαν παλιό φιλαράκι, σου ζητώ λοιπόν να προσθέσεις και τη δική σου φωνή, μπας και ακουστούμε λίγο πιο μακριά και πιο δυνατά! Θα ήθελα (και θα προσπαθήσω να το δικαιολογήσω), να φωνάξουμε:

  • κύριε ΔΗΜΑΡΧΕ, ΑΠΟΤΥΧΑΤΕ, κύριε ΔΗΜΑΡΧΕ, ΑΠΟΤΥΧΑΤΕ, κύριε ΔΗΜΑΡΧΕ, ΑΠΟΤΥΧΑΤΕ !!

Επειδή η τέχνη της πολιτικής (στα πλαίσια του δημοκρατικού πολιτεύματος), δεν ανακαλύφτηκε χθες, μέσα από τη μακρά πορεία της, μας φόρτωσε με κάποιες εμπειρίες για τα κριτήρια που πρέπει να λαμβάνουμε υπ` όψη όταν ψηφίζουμε, μια και η εκλογική διαδικασία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της. Για όσους έχουν συνείδηση (που μάλλον είναι αρκετοί), ισχύουν κάποιοι βασικοί κανόνες.

Όταν π. χ. το αξίωμα για το οποίο ψηφίζουμε, έχει υπηρετηθεί από κάποιον κατά το προηγούμενο διάστημα, ξεκινάμε με ένα ΠΡΩΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ:

  • Είμαστε ευχαριστημένοι από αυτόν που το υπηρετεί ή το υπηρέτησε μέχρι τώρα;;

Γιατί, αν όντως είμαστε ευχαριστημένοι, είναι δώρο άδωρο να ψαχνόμαστε για νέες περιπέτειες, τη στιγμή που έχουμε «έτοιμη λύση»!  Θέμα τυπικής μεν, αναπόφευκτης δε διαδικασίας οι εκλογές, αλλά το αποτέλεσμα, σ` αυτή την περίπτωση μάλλον είναι αυτονόητο!!

Όπως αυτονόητο όμως, θα πρέπει να είναι και το τι πρέπει να συμβεί στην ακριβώς αντίθετη περίπτωση! Ακόμη και αν μιλάμε για άτομα καταξιωμένα επαγγελματικά, με συγκεκριμένες δεξιότητες σε κάποιους τομείς, θα πρέπει με ψυχραιμία να κάνουμε αποτίμηση της κοινωνικής τους προσφοράς μέσα από το λειτούργημα για το οποίο ψηφίστηκαν και επιλέχθηκαν να υπηρετήσουν και χωρίς ενδοιασμούς να πούμε καθαρές αλήθειες:

  • Όχι φίλε μου! Ίσως είσαι καλός δικηγόρος, ή γιατρός, ή δάσκαλος κ.λ.π., αλλά σα δήμαρχος (π.χ.) ΑΠΕΤΥΧΕΣ!! Πιθανώς είσαι και καλός οικογενειάρχης, αλλά οι ικανότητές σου φτάνουν μέχρι εκεί. Δε μπορείς να διοικήσεις περισσότερα από αυτά τα 3,4, άντε 6 άτομα!! Καμία αντιπαλότητα μαζί σου, αν κριθείς ως φυσικό πρόσωπο, επαγγελματίας ή οικογενειάρχης (ίσως θα σε συνέφερε να υπερασπιστείς κάτι τέτοιο). Στη συγκεκριμένη περίπτωση κρίνεσαι για τον τρόπο που υπηρετείς ή υπηρέτησες το λειτούργημα για το οποίο είχες επιλεγεί σε προηγούμενη ψηφοφορία!!  Μέχρι εδώ και τέρμα!!

Τα πράγματα βέβαια περιπλέκονται όταν η όσο το δυνατό αντικειμενική κρίση, μας οδηγεί σε μια ομολογία του τύπου:

  • Εντάξει αδερφέ, …κάτι έκανε, αλλά πρέπει να υπάρχουν και καλύτεροι, ας δοκιμάσουμε!!

Και εδώ ακριβώς, βάζουμε στη συνείδηση το ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ!

  • Βρισκόμαστε σήμερα σε τέτοιο δίλημμα;
  • Μα φυσικά όχι!!
  • Σίγουρα;
  • Σίγουρα. Έχεις επιχειρήματα που δείχνουν επιτυχίες, δείχνουν παραγωγή έργου, δείχνουν καινοτόμες ιδέες, δείχνουν όραμα για καλύτερο αύριο;

Η τελική λύση βέβαια θα έρθει μέσα από σύγκρουση απόψεων, ιδεολογιών κ.λ.π., πάντα μετά την ετυμολογία του (σοφού;;;) λαού! Αλλά τα ερωτήματα προς τη συνείδησή μας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα και οι απαντήσεις ειλικρινείς. Γιατί διαφορετικά ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ!!!!

Αν λειτουργήσουμε με το σωστό τρόπο και φέρουμε τον εαυτό μας «ενώπιον ενωπίω» θα προσφέρουμε και άριστες υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και με τον εαυτό μας θα τα έχουμε πάντα καλά!

Αυτά για σήμερα Αρχοντούλα μου και θα χαρώ να τα ξαναπούμε!

Το φιλαράκι σου!!!

 

About author

Check Also

Ενημέρωση “Πρώτων Βοηθειών” στο Αχλάδι Φθιώτιδας – Στη μνήμη του Βασίλη Χαϊμάνη

Η ενημέρωση “Πρώτων Βοηθειών”, θα γίνει στις 20:30 την Κυριακή 18/8/2019 στην πλατεία στο Αχλάδι, γίνεται ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *