Monday , 25 May 2020
Home / featured / Διάθεση γέφυρας Bailey για την αποκατάσταση πρόσβασης σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Μακρακώμης

Διάθεση γέφυρας Bailey για την αποκατάσταση πρόσβασης σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Μακρακώμης

10968469_916602575039866_2609759980820359200_n

Η επιστολή του Δήμου Μακρακώμης  προς την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων για τις πρόσφατες καταστροφές και την αντιμετώπιση τους.

 

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε

1)     Από τις καταστροφικές πλημμύρες της 30ης και 31ης Ιανουαρίου 2015 μεταξύ των άλλων καταστροφών υπέστη ανεπανόρθωτη βλάβη η γέφυρα επί του ποταμού Ίναχου στο χωριό Περιβόλι η οποία αποτελεί το μοναδικό σημείο διελεύσεως προς τα χωριά του ορεινού συγκροτήματος των Βαρδουσίων Ανατολή, Μάρμαρα, Κολοκυθιά και Αργύρια.

2)     Το μέγεθος της βλάβης της γέφυρας είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει πλέον ούτε τη διέλευση πεζών αφού υπέστη κατάτμηση ο φέρων οργανισμός της γέφυρας, βύθιση του μεσόβαθρου, ολοκληρωτική καταστροφή του νοτίου ακρόβαθρου και καταστροφή της οδού προσπελάσεως της γέφυρας από τη νότια πλευρά σε μήκος τριάντα (30) περίπου μέτρων.

3)     Η παραπάνω καταστροφή έχει ως συνέπεια τον καθολικό αποκλεισμό των προαναφερθέντων χωριών αφού δεν υπάρχει άλλη πρόσβαση προς αυτά με συνέπεια:

α) την αδυναμία ανεφοδιασμού των κατοίκων με τα απαραίτητα για την επιβίωση τους αγαθά

β) την αδυναμία ανεφοδιασμού των κτηνοτροφικών μονάδων με ζωοτροφές

γ) την αδυναμία διάθεσης της παραγωγής, των παραπάνω μονάδων (γάλα, αυγά κτλ)

δ) την αδυναμία εφοδιασμού με καύσιμα θέρμανσης (σημειώνεται ότι το μέσο υψόμετρο των χωριών είναι 950μέτρα) και κίνησης για τα εγκλωβισμένα οχήματα και αγροτικά μηχανήματα.

ε) την αδυναμία επίσκεψης των κατοίκων στο Κέντρο Υγείας ή το Νοσοκομείο της Περιοχής, ενώ δεν είναι δυνατή ούτε η επίσκεψη του αγροτικού ιατρού για συνταγογράφηση φαρμάκων

στ) την αδυναμία διακομιδής ασθενών σε περίπτωση που χρειαστεί με ελικόπτερο εφόσον δεν υπάρχουν τα ανάλογα προς τούτο σημεία προσγείωσης ελικοπτέρων

ζ) την αδυναμία παρουσίας και συμπαράστασης οικείων, συγγενών και φίλων σε περιπτώσεις απώλειας ζωής κτλ

4) Η καταστραφείσα γέφυρα εξυπηρετούσε οριακά τις ανάγκες της περιοχής, λόγω μικρής κλάσεως, και για το λόγο αυτό υπάρχει μελέτη κατασκευής νέας γέφυρας πλησίον της καταστραφείσας.

5) Λόγω της μορφολογίας του εδάφους, σύμφωνα με τις αναφορές των Τεχνικών Υπηρεσιών δεν βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή σημεία τα οποία με τεχνητή βελτίωση θα καθίσταντο ικανά να επιτρέψουν τη διέλευση του ποταμού και αν κάποια χαρακτηρίστηκαν ως τέτοια δεν υπάρχει οδική πρόσβαση προς αυτά.

6) Σε απόσταση πενήντα (50) μέτρων περίπου από την καταστραφείσα γέφυρα υπάρχει σημείο γεφυρώσεως με άνοιγμα κωλύματος είκοσι πέντων (25) μέτρων του οποίου είναι δυνατή η γεφύρωση με γέφυρα τύπου Bailley, καθόσον υπάρχει και ο απαιτούμενος χώρος για ανάπτυξη της, πριν την καθέλκυση της.

Ύστερα από τα παραπάνω για την ταχύτερη δυνατή επίλυση του προβλήματος αποκλεισμού, παρακαλούμε, όπως προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες για προσωρινή διάθεση γέφυρας τύπου Bailey καθόσον το παραπάνω υλικό θα επιστραφεί στο φορέα διαχείρισης του, αμέσως μετά την κατασκευή της νέας γέφυρας.

Επίσης θα θέλαμε, πριν τη λήψη της όποιας απόφασης να σας παρακαλέσουμε να συνεκτιμήσετε  το κόστος των πιθανών αεροδιακομιδών, την απόδοση και ανάληψη ευθυνών σε περίπτωση απώλεια ζωής,  καθώς και την όποια οικονομική ζημία, αφού λόγω των επιτακτικών αναγκών οι εκπτώσεις στις προσφορές των υποψήφιων αναδόχων εργολάβων της νέας γέφυρας ενδέχεται να είναι μηδαμινές.

 

Με ιδιαίτερη τιμή

Ο Δήμαρχος

 

 

Θύμιος Παπαευθυμίου

About author

Check Also

Στη Λιβαδειά ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών – Συνεργασία με την Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας

   Η Εκκλησία συνεχίζει να πρωτοπορεί και να προσφέρει έργα αγάπης στο κοινωνικό σύνολο δίνοντας ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *